Politico: Andrej Plenković je predestiniran kandidat za vodilni položaj v EU ali v OZN – TOPNEWS.si

Politico: Andrej Plenković je predestiniran kandidat za vodilni položaj v EU ali v OZN

Politico: Andrej Plenković je predestiniran kandidat za vodilni položaj v EU ali v OZN

Hrvaški premier Andrej Plenković je zasedel 14. mesto na seznamu tistih, ki so, piše Politico, odigrali ključne vloge v Bruslju in Strasbourgu od leta 2014 do leta 2019.

Evropski renomirani portal Politico.eu piše, da je 49-letni Andrej Plenković v naprej določen kompromisni kandidat za enega od vodilnih položajev v EU ali OZN.

Njihov politični urednik, Ryan Heath, dolgoletni “insajder” v Bruslju, je sestavil seznam 40 najbolj vplivnih poslancev tega sklica Evropskega parlamenta, vključno s tistimi, ki so ga medtem zapustili. Hrvaški premier Andrej Plenković je zasedel 14. mesto na seznamu tistih, ki so odigrali ključne vloge v Bruslju in Strasbourgu med leti 2014 – 2019.

“Plenković je pripadnik vse redkejše vrste evropskih politikov: je diskreten, uspešen in zmeren. Sebe opisuje kot osebo, ki “ni dostopna za ekstremizem in populizem”.
Zapustil je hrvaško nacionalno politiko, da bi postal poslanec v Evropskem parlamentu, ko se je njegova država pridružila EU.

V treh letih se je vrnil domov kot predsednik vlade,” piše urednik Heath, in opozarja, da je Plenković predestiniran za kompromisnega kandidata – tisti, ki se pojavi, ko se tekmeci iz večjih držav medsebojno izničijo – za katerega od vodilnih položajev EU ali ZN.

Na prvem mestu seznama je Matteo Salvini, ki je po desetih letih poslanskega staža v Evropskem parlamentu prevzel dolžnost italijanskega notranjega ministra. Drugi je Anglež Nigel Farage, ki se ga ljubi ali sovraži, ni pa ga mogoče prezreti. Njegov največji uspeh je Brexit in kampanja, da bi svojo državo spravil iz Evropske unije, ki mu je dajala plačo 20 let.

Na seznamu so tudi Italijan Roberto Gualtieri, član parlamentarnega odbora za Brexit, belgijski liberalec Guy Verhofstadt, nemški poslanec Manfred Weber, francoska poslanka Marine Le Penin, nizozemska Judith Sargentini, “nasprotnica” madžarskega premierja Viktora Orbana in številni drugi.

Na Politicov seznam obetavnih politikov za najvišje pozicije znotraj EU se ni uspelo uvrstiti nikomur iz Slovenije.

COMMENTS

Wordpress (0)