Zanimivo: Nekdanja agentka Simona Drenik docentka na Katoliškem inštitutu Fakultete za poslovne vede – TOPNEWS.si

Zanimivo: Nekdanja agentka Simona Drenik docentka na Katoliškem inštitutu Fakultete za poslovne vede

Zanimivo: Nekdanja agentka Simona Drenik docentka na Katoliškem inštitutu Fakultete za poslovne vede

Potem ko je predsednik KNOVS-a in predsednik NSi Matej Tonin včeraj napovedal, da bodo obudili preiskavo proti slovenski agentki v arbitraži Simoni Drenik, smo preverjali, kaj sploh počne nekdanja agentka, potem ko se je praktično umaknila iz javnosti in ukinila svoj FB profil.

Siona Bavdek Drenik je docentka na Katoliškem inštitutu – Fakulteti za poslovne, kjer predava več predmetov, med drugim tudi Uvod v pravo, Alternativno reševanje sporov, Mednarodno gospodarsko pravo in Pravo Evropske unije. Fakulteta za poslovne vede je prva fakulteta nastajajoče katoliške univerze in je v študijskem letu 2010/11 začela z izvajanjem univerzitetnega programa Poslovne vede.

In kaj sploh je zasebni zavod Katoliški inštitut. Katoliški inštitut je 2. septembra 2008 ustanovila Slovenska škofovska konferenca z namenom nadaljnjega vodenja ustanovitve Slovenske katoliške univerze. Katoliški inštitut je nosilec ustanavljanja katoliške univerze. Dejavnost inštituta obsega predvsem raziskovalno in razvojno dejavnost na področju družboslovja in humanistike, kar v prvi vrsti pomeni ustanavljanje visokošolskih zavodov (fakultet) na najrazličnejših študijskih in raziskovalnih področjih, visokošolskih knjižnic, raziskovalnih centrov in študentskih domov, ki se bodo povezali v univerzo. V okviru inštituta delujejo Fakulteta za poslovne vede, Studia Slovenica in Inštitut za pravo človekovih pravic. Inštitut vodita direktor Robert Petkovšek in tričlanski svet v sestavi: Ivan Štuhec, Tone Rode in Andrej Naglič.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) Matej Tonin (NSi) je sicer napovedal obuditev preiskave slovenske agentke v arbitraži s Hrvaško, Simone Drenik, zaradi prisluškovanja. Dejal je tudi, da so tuje obveščevalne agencije v Sloveniji zelo dejavne.

Matej Tonin je na odmevni tiskovni konferenci med drugim dejal: “S polno odgovornostjo lahko trdim, da je Sova svoje delo opravila dobro. Sova je dobro brifirala o protiobveščevalnih elementih našo projektno skupino. Sova je predlagala številne varnostne in samožaščitne ukrepe. Žal pa lahko ugotovimo, da MZZ številnih predlogov za varnostne ukrepe s strani Sove ni sprejelo.

Prav tako pa številni samozaščitni ukrepi s strani članov projektne skupine niso bili upoštevani. Zato smo se v KNOVS-u odločili, da bomo nadaljevali s preiskavo in sicer, zakaj Simona Drenik, ki je bila šefica projektne skupine in je bila protiobveščevalno brifirana in je vedela, da je zelo velika verjetnost, da nam Hrvati prisluškujejo, zakaj ni upoštevala samozaščitnih ukrepov in zakaj se je kljub temu ujela v prisluhe”.

Čeprav je včeraj v parlamentu stekla maratonska seja KNOVS-a, da bi na koncu slovenska javnost izvedela, da še vedno ne vemo, kako in kje so nastali prisluhi Sekolcu in Drenikovi, in ali so prisluškovali prvemu ali drugi ter celo, da se bo šele ugotavljalo, ali gre za malomarno postopanje Drenikove ali pa za pridobitev enega ali drugega za sodelovanje s hrvaško SOA, ugotavljala pa se bo tudi objektivna odgovornost bivšega ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ker se projektna skupina za arbitražo ni držala priporočil Sove.

Prav tako bomo raziskali, zakaj ministrstvo za zunanje zadeve ni sprejelo vseh predlogov Sove za varnostne ukrepe. Možnosti sta dve, ki jih bo lahko ugotovila naša preiskava. Ali je šlo za malomarno delo, in če je šlo za malomarno delo, potem se seveda upravičeno pričakuje, da bodo ljudje, ki so zapravili oziroma ogrozili izjemno pomemben projekt za Slovenijo, da bodo tudi odgovarjali in to je, da bodo tudi odpuščeni.

V kolikor bi se pa izkazalo, da je kateregakoli izmed teh ljudi, ki so delali za Slovenijo v naši projektni skupini pridobila hrvaška SOA za svoje interese, da so delovali v njihovem interesu, potem je to zadnje in zelo jasno opozorilo za Slovenijo, da mora okrepiti svojo protiobveščevalno dejavnost in tudi okrepiti osveščanje o protiobveščevalni dejavnosti vse naše vladne službe in pa druge javne ustanove. Ko bo poročilo narejeno, boste tudi obveščeni. Do takrat bomo povabili na pričanje nekaj posameznikov.”

Simona Drenik je bila še leta 2017 zaposlena kot sekretarka v Direktoratu za zakonodajo s področja pravosodja na Ministrstvu za pravosodje. Pred tem je 15 let delovala v slovenski diplomaciji, kjer je delala predvsem na področjih mednarodnega prava in človekovih pravic. Nazadnje je bila zastopnica Slovenije pred arbitražnim sodiščem glede mejnega spora s Hrvaško, kjer je po aferi s prisluhi odstopila. Odgovor na vprašanje, kdo je prisluškoval Sekolcu in Drenikovi ostaja brez odgovora. Na nacionalnem preiskovalnem uradu v preiskavi ravnanja nekdanje agentke Slovenije Simone Drenik pa oktobra leta 2017, ko so preiskavo zaključili, niso našli dokazov zlorabe položaja ali pravic in nevestnega dela.

COMMENTS

Wordpress (0)