(VIDEO) Britanska policija aretirala Juliana Assanga! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Britanska policija aretirala Juliana Assanga!

(VIDEO) Britanska policija aretirala Juliana Assanga!

Britanska policija je danes aretirala vodjo WikiLeaksa Juliana Assanga. Assanga so britanski policisti zvlekli iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, v katerem je preživel zadnjih 6 let v strahu pred izročitvijo ZDA. Aretacija se je zgodila potem, ko je Ekvador Assangu ukinil status azila.

Britanska policija je v sporočilu za javnost zapisala, da so Juliana Assanga aretirali, ker se ni odzval na vabila sodišča. Po aretaciji so ga privedli na policijsko postajo. Policijo je poklicalo veleposlaništvo Ekvadorja, potem ko so mu ukinili azil.

WikiLeaks je obtožil Ekvadorju, da je nezakonito odpravil Assangev politični azil v veleposlaništvu in s tem kršil mednarodne zakone.

V sredo so sporočili, da je bil Assange predmet zahtevne vohunske operacije v veleposlaništvu Ekvadorja, kjer se nahaja od leta 2012.

Wikileaks je odkril veliko vohunsko operacijo proti Assangu v ekvadorskem veleposlaništvu, je povedala Kristin Hrafnson, glavna urednica WikiLeaksa in dodala, da bi se lahko Assangeva “izselitev” iz veleposlaništva zgodila kadar koli.

Assangev odnos z uradniki na ekvadorskem veleposlaništvu se je precej poslabšal, odkar je leta 2017 postal predsednik Ekvadorja Lenin Moreno.

Moreno je dejal, da se je Ekvador odločil, da bo Assangu odpravil azil, ker je večkrat kršil protokol in mednarodne konvencije.

Assange (47) je bival od junija 2012 v veleposlaništvu Ekvadorja v Londonu, da bi se izognili izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu in spolni zlorabi, kar pa sam zanika.

Mediji so že nekaj časa poročali, da Assangu grozi aretacija, ker je leta 2012 prekinil pogojno in bi ga lahko aretirali takoj, ko bi zapustil veleposlaništvo Ekvadorja. Poleg Švedske poteka preiskava proti Assanu tudi v Združenih državah, saj je WikiLeaks objavil sto tisoč strani ameriške diplomatske korespondence in tajnih vojaških dokumentov.

Pred kratkim je ministrstvo za zunanje zadeve Ekvadorja sporočilo, da je ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange pokazal “nehvaležnost in nespoštovanje” do Ekvadorja, ki mu je dal zatočišče od leta 2012 na veleposlaništvu v Londonu.

“Z razširjanjem informacij, ki ponarejajo resnico, je Assange s svojimi sodelavci ponovno pokazal nehvaležnost in nespoštovanje do Ekvadorja, namesto da bi bili hvaležni državi, ki ga je gostila skoraj sedem let.”

Ministrstvo se je odzvalo na nedavno sporočilo Wikileaks na Twitterju, v katerem je pisalo, da se Ekvador in London dogovarjata o Assangevem izgonu iz ekvadorskega veleposlaništva in predaji britanskim oblastem.

Odnosi med Assangom in Ekvadorjem so se v zadnjih mesecih poslabšali. Po več objavljenih stališčih gospoda Assanga o mednarodnih vprašanjih, s katerimi se oblasti te države ne strinjajo, je Ekvador ukinil nekatere komunikacijske sisteme v veleposlaništvu.

Predsednik Lenin Moreno pa naj bi bil jezen tudi zaradi objave poročil o nečednih poslih svojega brata poslovneža.

COMMENTS

Wordpress (0)