Reuters: Venezuela je iz centralne banke dvignila 8 ton zlata – TOPNEWS.si

Reuters: Venezuela je iz centralne banke dvignila 8 ton zlata

Reuters: Venezuela je iz centralne banke dvignila 8 ton zlata

Reuters je objavil ekskluzivno zgodbo o prodaji zlata iz sefov centralne banke Venezuele. Zlato je v popolni lasti Venezuele.

Dva vira, eden iz venezuelskega parlamenta in drugi iz vlade, trdita, da je Venezuela iz sefa centralne banke dvignila osem ton zlata za prodajo v tujini.

Venezuelska vlada si prizadeva za dvig valute in boj proti sankcijam, ki so jih uvedle ZDA, razkriva Reuters.

Medtem ko sankcije Washingtona dušijo dobiček od izvoza naftne družbe v državni lasti DDVSA, se je vse bolj izolirana Madurova vlada obrnila k zlatim rezervam kot edinemu viru tuje valute,” piše Reuters.

Vladni vir je razkril, da so se zaloge zlata v centralni banki od začetka leta zmanjšale za 30 ton oziroma odkar je Trump začel krepiti sankcije.

Ko se ta znesek odšteje, ostane v banki 100 ton zlata, vrednega več kot 4 milijarde dolarjev.

S takim tempom bi utegnile rezerve zlata v centralni banki izpuhteti že do konca leta.

Guaido poskuša preprečiti prodajo

Juan Guaido, ki se je januarja samorazglasil za začasnega predsednika in ga priznavajo ZDA ter 50 drugih držav, poskuša ustaviti takšno prodajo.

Guaido in njegovi sodelavci kritizirajo podjetja, ki kupujejo venezuelsko zlato ali pa ga zadržujejo v posojilih. Trdijo, da kupci zlata financirajo Madura, ki je povzročil humanitarno krizo.

Poleg rezerve v venezuelski centralni banki poskuša Guaido zamrzniti tudi račune Venezuele v tujini, piše Reuters in dodaja, da gre za zamrznitev 31 ton zlata v Bank of England v vrednosti 1,3 milijarde dolarjev.

Reuters v svoji ekskluzivni zgodbi dodaja, da je bilo zlato premeščeno iz centralne banke prejšnji teden, ko so bili v banki visoki venezuelski uradniki.

“Premestili so zlato, medtem ko je bila banka v izrednem stanju, (brez elektrike),” je povedal vodja opozicije Angel Alvaro. Povedal je tudi, da bo zlato prodano v tujini.

Reuters tudi dodaja, da je bila podobna količina zlata že februarja umaknjena iz banke.

Januarja so ZDA opozorile tuje kupce zlata, naj ne poslujejo z venezuelsko vlado, kar je povzročilo, da je Venezuela odstopila od prodaje 29 ton zlata Združenim arabskim emiratom.

Toda po februarju in marcu je Venezuela začela ponovno prodajati zlate rezerve.

COMMENTS

Wordpress (0)