Trump je odstavil ministrico za domovinsko varnost – TOPNEWS.si

Trump je odstavil ministrico za domovinsko varnost

Trump je odstavil ministrico za domovinsko varnost

Ameriška državna sekretarka za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen odhaja s funkcije, nadomestil pa jo bo Kevin McAleenan, trenutni komisar za carino in zaščito meja ZDA, je sporočil ameriški predsednik Donald Trump.

Trump je preko Twitterja sporočil, da bo “ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen zapustila svoj položaj in da se ji zahvaljuje za njeno delo”. Visoki vir iz uprave je potrdil, da je Nielsen odstopila na Trumpovo zahtevo.

Funkcijo je opravljala od decembra 2017

Trumpova administracija izvaja reorganizacijo ministrstva, odgovornega za politiko priseljevanja, Nielsnova pa je bila državna sekretarka za domovinsko varnost že od decembra 2017.

Njen resor je odgovoren za izvajanje nekaterih Trumpovih najbolj spornih politik, saj je skušal zmanjšati število Mehičanov in prebivalcev Srednje Amerike, ki vstopajo v Združene države brez ustrezne dokumentacije.

Pogosto na udaru ostrih kritik demokratov v kongresu, je Nielsnova nadzirala izvajanje Trumpovih načrtov, kot so gradnja zidu na meji z Mehiko in ločevanje otrok migrantov od njihovih družin.

Predsednik demokratskega Odbora za domovinsko varnost predstavniškega doma Bennie Thompson je dejal, da je bil mandat Nielsnove na čelu ministrstva za domovinsko varnost “od začetka katastrofa”.

No, kljub temu ne bi smela služiti kot žrtev “grozne in krute Trumpove politike”, je dejal Thompson. Ob sklicevanju na to, da zdaj domovinska varnost nima ministra, niti namestnika, je pozval vlado, naj v dobri veri sodeluje s kongresom, da bi zagotovila varnost države.

Trump vztraja pri trditvi, da priseljevanje imigrantov čez južno ameriško mejo ogroža nacionalno varnost, zato ga je treba nujno preprečiti.

Pred kratkim je zagrozil, da bo zaprl mejo z Mehiko ali njene dele, če kongres ne bo spremenil zakonov, ki vsebujejo in dovoljujejo “imigrantske luknje”.

COMMENTS

Wordpress (0)