Oster odgovor Teherana v zvezi s Trumpovo potezo: Iran razglasil Osrednje poveljstvo ZDA za teroristično organizacijo na Bližnjem vzhodu – TOPNEWS.si

Oster odgovor Teherana v zvezi s Trumpovo potezo: Iran razglasil Osrednje poveljstvo ZDA za teroristično organizacijo na Bližnjem vzhodu

Oster odgovor Teherana v zvezi s Trumpovo potezo: Iran razglasil Osrednje poveljstvo ZDA za teroristično organizacijo na Bližnjem vzhodu

Iranski zunanji minister Mohammad Jawad Zarif je danes izjavil, da Iran uvršča ameriške vojaške sile na Bližnjem vzhodu na seznam terorističnih organizacij.

Iranski zunanji minister Mohammad Jawad Zarif

Ameriški predsednik Donald Trump je danes razglasil iransko revolucionarno gardo za teroristično organizacijo.

Zarif je poslal tudi protestno noto v zvezi z ameriško odločitvijo švicarskemu veleposlaništvu v Teheranu, ki zastopa interese ZDA v Iranu.

To je prvi primer, da bi katera koli ameriška administracija razglasila organ neke tuje vlade za teroriste, je poročal AP.

Iran je ameriško vojsko razglasil za “teroristično organizacijo”, kot odziv na odločitev ZDA, da postavijo iransko revolucionarno stražo (IRGC) na seznam tujih terorističnih skupin.

“Iranski vrhovni svet za nacionalno varnost je ameriške oborožene sile razglasil za teroristično organizacijo,” so sporočili iz iranske državne televizije.

Svet pravi, da bi lahko ameriška odločitev ogrozila regionalni in globalni mir in stabilnost.

“Ta nerazumni in nezakoniti ukrep je velika grožnja regionalni in mednarodni stabilnosti in miru. Iran je razglasil ameriški režim za sponzorja terorizma,” je sporočil svet.

Ameriška vojska v Siriji

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek razglasil IRGC za tujo teroristična organizacija, kar je bil korak brez primere, ki bi lahko povečal napetosti na Bližnjem vzhodu.

To je prvič, da so Združene države formalno razglasile vojsko druge države za teroristično skupino.

Kritiki so opozorili, da bi lahko ta poteza ogrozila ameriške vojaške in obveščevalne uslužbence zaradi podobnih odločitev sovražnih vlad.

Združene države so doslej na črni seznam že uvrstile na desetine ljudi in skupin, ki sodelujejo z IRGC, ne pa celotne organizacije.

Odločitev je prišla kmalu po prvi obletnici Trumpove odločitve o umiku iz mednarodnega jedrskega sporazuma s Teheranom iz leta 2015 in ponovne uvedbe sankcij, ki so oslabile iransko gospodarstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)