(VIDEO) Erjavec polaskal Šarcu: “Jaz sem imel enake želje in ambicije, a jih nisem uresničil” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Erjavec polaskal Šarcu: “Jaz sem imel enake želje in ambicije, a jih nisem uresničil”

Šarec: "Mi smo svojevrstni ljudje. Smo včasih tudi čudaki za marsikoga"

(VIDEO) Erjavec polaskal Šarcu: “Jaz sem imel enake želje in ambicije, a jih nisem uresničil”

V Delavskem domu v Trbovlju se je v isti dvorani kot 9. marca kongres Levice odvil tudi kongres vladajoče LMŠ, ki so ga sicer uradno imenovali 5. Zbor članic in članov stranke. Poleg predsednika stranke Marjana Šarca in ministrov iz vrst LMŠ je bila opazna prisotnost ministra za zdravje Aleša Šabedra, ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministra za javno upravo Rudija Medveda, ki je po vsej verjetnosti odločilno vplival na to, da se je kongres odvijal ravno v Trbovljah.

V dvorani je bilo opazno veliko praznih sedežev, čeprav uradno ni bilo objavljeno število delegatov, naj bi jih bilo med 150 oziroma 180, v uradnih zapisih pa se je po kongresu pojavila celo številka 250. Marjan Šarec je zadevo opravičil s tem, da “5 let ni dolga doba in tega niti ne skrivamo. In niti ne skrivamo, da nas ni 20.000 ali 30.000 tisoč, ampak smo stranka, ki še vedno raste, še vedno nastaja, se uči novega in si želi graditi od spodaj navzgor. Ni nam bilo vse prineseno na pladnju, ampak smo se morali za vsako stvar zelo truditi”.

Med gosti in govorci so bili predstavniki koalicijskih partneric, in sicer predsednika SAB in DeSUS Alenka Bratušek in Karl Erjavec ter podpredsednika SD in SMC Matjaž Nemec in Igor Zorčič. Vsi so izpostavili pomen sodelovanja v koaliciji, a tudi svoja pričakovanja.

Nemec je ob tem opozoril, da bodo izzivi pred njimi terjali pogum, sodelovanje in morda več tolerance.

Čeprav LMŠ s prav tako liberalnima SAB in SMC ni želela oblikovati skupne liste za evropske volitve, sta bila Bratuškova in Zorčič danes povezovalna. Zorčič je ob pozdravih vodstva stranke izpostavil tudi partnersko zavezo in dejal, da gredo skupaj naprej – tako, da bo bolje za vse. Tudi Bratuškova je zagotovila, da bo SAB še naprej trden člen v tej vladi ter ocenila, da so edina prava smer socialno-liberalne vrednote.

Nagovor Erjavca pa je zaznamovalo občudovanje Šarca, ki ga je podprl že v začetku politične poti v Kamniku.
“Kot izkušen politik, ki ima nekaj kilometrine, lahko samo občudujem tvojo politično pot. Jaz sem imel enake želje in ambicije, a jih nisem uresničil, ampak nič hudega. Vesel pa sem, da imamo dobrega predsednika vlade, ki je operativen in ne filozofira in na nek način čutim, da sva si v tem delu zelo podobna in zato tudi zelo dobro sodelujeva,” je bil neposreden Erjavec.

Marjan Šarec je v osrednjem nastopu pred gosti in delegati dejal, da se stranka ozira in zanaša le na trdo delo, na voljo, na energijo in zanos ter tudi vedenje, da ne vemo vsega.

“Mi se oziramo in zanašamo samo na trdo delo. Samo na trdo delo, voljo, energijo in zanos ter na vedenje, da ne vemo vsega. Daleč o tega. Da smo včasih tudi nerodni, da včasih delamo tudi napake. Zlasti v očeh drugih. Drugi nam radi povejo, kaj smo naredili narobe, kaj bi morali, kako bi morali, da bi bilo drugače, seveda v svoji dobronamernosti, ampak vemo kam taka dobronamernost vodi. Zato je naša doktrina, da se z drugimi ne ukvarjamo. Sami skušamo biti optimalni. Ne bom rekel najboljši, kajti najboljši ne moreš biti, če si sam to rečeš. Najboljši si lahko samo, če ti to priznajo drugi. Pot do tega, je pa dolga, polna vzponov in padcev. In lahko trdim, da smo v danih razmerah optimalni in, da se še izboljšujemo. In seveda tisti, ki nas bo poskušal razumeti s starimi vzorci razmišljanja, nas ne bo nikoli razumel. Tak naj se niti ne trudi, ker mi ne razmišljamo v starih vzorcih, mi razmišljamo po svoje. Mi smo svojevrstni ljudje. Smo včasih tudi čudaki za marsikoga. Imamo nove vzorce razmišljanja”, je na kongresu in zboru članov LMŠ poudaril predsednik stranke in premier Marjan Šarec.

Razmišljamo po svoje, imamo nove vzorce razmišljanja in drugače gledamo na svet, kaj šele na Evropo, je v nadaljevanju dejal Šarec in ob predstavitvi imen na listi spomnil tudi na očitke, da gre za neznana in neizkušena imena. “Naša lista je sestavljena po naši meri in z ljudmi, ki verjamejo v našo idejo, mi pa verjamemo, da je Evropa dober projekt, potrebuje pa korenite spremembe. Želimo Evropo solidarnosti, učinkovito Evropo in Evropo, ki jo bodo vodili kompetentni ljudje z novimi vzorci razmišljanja. Tudi če dobimo samo enega poslanca, bo naš in bomo vedeli, kako razmišlja«, je poudaril predsednik stranke.

“In tudi če danes odidemo, ne bomo nikomur nič dolžni. Ker smo suverena stranka in sami odločamo o svoji usodi.” Članicam in članom je zaželel pogum tudi naprej. “Kajti če nimaš poguma, ti nobeno znanje nič ne pomaga”, je še zaključil misli predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec.

COMMENTS

Wordpress (0)