(VIDEO) Ali so negativne ocene generalštaba SV le sredstvo za izsiljevanje vlade za proračunski denar? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ali so negativne ocene generalštaba SV le sredstvo za izsiljevanje vlade za proračunski denar?

(VIDEO) Ali so negativne ocene generalštaba SV le sredstvo za izsiljevanje vlade za proračunski denar?

Danes sta minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2018.

Po predstavitvi letnega poročila o pripravljenosti Slovenske vojske so predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc, podali izjavo za javnost.

Karel Erjavec je oceno pripravljenosti vojske za delovanje v miru zadostno, za delovanje v vojni nezadostno, zelo plastično razložil v svojem slogu in vse skupaj primerjal z razredom, kjer ima eden nezadostno oceno, je cel razred negativno ocenjen.

“To je tako, kot če bi učitelja vprašali, kakšno oceno pa ima tvoj razred. In zato, ker ima eden nezadostno oceno, bi lahko rekli, ja razred je negativno ocenjen. Pa čeprav ima znotraj razreda učence, ki imajo petke, štirke, trojke in dvojke. In to je ta težava, ko lahko govorimo o metodologiji. In zato včasih se težko razume, kako da slovenska vojska v misijah nadpovprečno dobro opravlja svoje naloge, prav tako na južni meji pri naravnih nesrečah. Res pa je, da slovenska vojska v tem trenutku nima zmogljivosti in kadrovskih potencialov za vojaške operacije najvišje intenzivnosti. To se pravi za vojno. Ampak verjemite, če bi prišlo do vojne tudi s tistim, kar imamo, bi obranili to domovino.

Na naše vprašanje, kako to, da so ocene SV na misijah odlične, doma pa vsaj ko gre za pripravljenost v vojni, negativne, je predsednik države Borut Pahor dejal, da SV ocenjuje generalštab Slovenske vojske in torej ne gre za njegovo osebno oceno ali mnenje.

“Najprej k napotitvi naših vojakov v mirovne operacije in misije. V njih sodelujemo že dvajset let. Vsi naši vojaki so se vrnili živi iz misij in želimo, da bi tako ostalo vedno. Mogoče je k temu pripomoglo tudi dejstvo, da odhajajo tja popolnoma pripravljeni in z najboljšo možno opremo, ki odpravlja vsa tveganja te vrste glede pripravljenosti in opreme za njihovo varnost. To je odgovor na vaše vprašanje. Ko napotimo vojake in vojakinje, častnike in častnice v operacije in misije mislim, da jih jih je bilo 10.000 v teh dvajsetih letih in jih certificiramo poskrbimo, da so izurjeni in opremljeni po najvišjih standardih. To pa ni mogoče reči za celotno vojsko, ko gre za enako zahtevnost priprav doma. Standardi za ocene so bili postavljeni leta 2012, takoj za tem sem jaz tudi nastopil mandat in od takrat naprej v skladu z enakimi standardi ocen poročam pošteno in transparentno javnosti kaj v sporočilu sklene generalštab. Morda izkoriščam vaše vprašanje za poudarek, da ocene o pripravljenosti, kot je bilo slišati v javnosti v zadnjih letih, niso moje ocene. Ocene o pripravljenosti sprejme generalštab slovenske vojske. Jaz pa sem od prvega dne čutil dolžnost, zavedajoč se nekaterih slabih strani tega, da javnosti glede tega nalijem čistega vina. Slovenija vojsko potrebuje, menim, da smo se prav odločili da smo del kolektivne obrambe v zvezi NATO. Ko se zavzema za povečanje finančnih sredstev, potem ko se je Slovenija povlekla iz finančne krize, ki je drugačno ekonomiziranje s proračunskimi sredstvi zato, da bi zavarovali socialno varnost ljudi in dali nov zagon gospodarskemu ciklu, je zdaj nekoliko več proračunskega prostora za to, pa tudi potreba v mednarodnem okolju spričo manjše predvidljivosti in povečane nevarnosti, da poskrbimo za krepitev celotnega sistema nacionalne varnosti. Ne morem dovolj podčrtati, kako se mi seveda zdi pomembno, da vlagamo več v vojsko, ampak da hkrati kot majhna država pazimo na vse elemente in institucije nacionalne varnosti. Tudi na posodobitev policije, obveščevalnih služb, civilne zaščite in da posebej damo pozornost eni razsežnosti varnosti, ki smo jo do sedaj podcenjevali – kibernetski varnosti”.

Tudi po besedah načelnice Ermenčeve na oceno vplivajo pomanjkanje kadrov, oborožitvenih sistemov in opreme ter zaostanki v procesu izgradnje vojaških zmogljivosti. V letu 2018 se je sicer postopno nadaljevalo povečevanje finančnih sredstev za SV, z dodatnim denarjem pa so stabilizirali doseženo stopnjo razvoja na nekaterih področjih, kljub temu pa povečanje ni omogočilo odprave nakopičenega izpada sredstev od krize dalje, je poudarila načelnica Generalštaba. Predvsem je izpostavila nezadostno število pripadnikov SV in njihovo slabo starostno strukturo. To je po njenih besedah za SV vse večji problem, ki lahko brez celovitih sistemskih ukrepov v naslednjih letih izniči pozitivne učinke modernizacije in povečanja finančnih sredstev. Kljub temu, da pripravljenost SV še ni na ustrezni ravni, pa je Ermenčeva prepričana, da jo je mogoče na posameznih elementih izboljšati že kratkoročno, bolj celovito pa v daljšem časovnem obdobju. Pri tem pa niso vse rešitve v pristojnosti SV, pač pa zahtevajo celosten pristop na nacionalni ravni.

Ermenčeva pa je napovedala tudi kazenske postopke in predajo dokumentov organom pregona zaradi namigov o njenem zdravstvenem stanju.

Na vprašanje, ali bo proti mediju, ki je prvi objavil informacijo kazensko postopala, je odgovorila: “Ja v skladu s 161. členom kazenskega zakonika RS.”

Glede na to, da ste sami opaziliso se v zadnjem letu zamenjali kar trije načelniki generalštaba, je novinarje tudi zanimalo njeno počutje in pripravljenost za delo. Novinarka Suzana Perman je takole nagovorila načelnico generalštaba: “Tako vojaki kot vaši sodelavci in mediji smo opazili, da ste bili nekoliko odsotni v minulih tednih. Omenjalo se je vaše zdravstvene težave. Zanima me, ali čutite kakršnekoli pritiske, tudi politične pritiske, zdaj odkar ste načelnica generalštaba in glede na to, da tudi obrambni minister od vas pričakuje polno zavzetost, se čutite dovolj močni za nadaljevanje tega sicer težkega dela na vrhu SV”?

“Ko sem sprejela vlogo namestnice načelnika generalštaba, so me spraševali v intervjuju, mislim, da je bil edini, ki je bil izveden o enakih možnostih v karierni poti in glede na to, da sem imela izziv zdravstveni, verjetno ga kdo drug ima tudi v RS in da je tudi kakšen načelnik pred menoj imel kakšen zdravstveni izziv, da se to ni tako polemiziralo, kot se je v mojem primeru. Ne vem, mogoče bi intervju, ki sem ga dala lansko leto, danes drugače povedala glede določenih vsebin, ki sem jih takrat zapisala. Drugo, podala sem demanti na tisto, kar je bilo objavljeno v nedeljo. Organom, ki pa se ukvarjajo s primeri, ko se naslovijo v skladu z zakonom – kazenskem zakoniku RS, pa sem naslovila, sem tudi odstopila svoje papirje.

Skratka, sem v dobri kondiciji, opravilno sposobna in bom to nalogo, ki sem jo sprejela in za katero sem rekla, da jo sprejemam s popolno odgovornostjo, da bom ravnala zakonito, odgovorno, strokovno in profesionalno izvajala dokler bom načelnica generalštaba.”

COMMENTS

Wordpress (0)