(VIDEO) Luka Mesec ponovno pognal takoimenovani “Pahorjev vladni semafor” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Luka Mesec ponovno pognal takoimenovani “Pahorjev vladni semafor”

Virant: "Spletni monitor Levice je profesionalen pristop k strateškemu planiranju in monitoringu"

(VIDEO) Luka Mesec ponovno pognal takoimenovani “Pahorjev vladni semafor”

Stranka Levica je včeraj predstavila spletni monitor ukrepov za leto 2019, pri katerih se je v sporazumu o sodelovanju z vlado opredeljena kot nosilka. Koordinator Levice Luka Mesec je na novinarski konferenci spomnil na sporazum, ki ga je Levica s koalicijskimi partnerji podpisala 20. marca. V njem so določili projekte, ki jih nameravajo letos izvesti. Nekatere bodo pripravili skupaj z vlado, nosilka 13 ukrepov pa je Levica. Ob zagonu spletnega monitorja ukrepov so zapisali, da je “Levica 25. 3. 2019 s strankami manjšinske vladne koalicije podpisala sporazum o sodelovanju v letu 2019 in s tem zagotovila nekatere pomembne korake na poti v bolj socialno, bolj solidarno in bolj pravično družbo. S podpisom sporazuma se Levica postavlja na čelo reševanja problemov, ki jih slovenska politika kljub drugačnim obljubam zadnjih 25 let ni uspela rešiti.

S sporazumom je Levica dobila podporo koalicijskih strank za 13 projektov, ki jih bo izvedla v letu 2019. Projekte lahko razdelimo v 4 sklope: odpravljanje izkoriščanja s prekarnimi zaposlitvami, zagotavljanje dostopa do ustreznih stanovanj, pravična obdavčitev kapitala, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Na novinarsko ugotovitev, da je tako imenovani semafor sprejemanja ukrepov uvedel tudi tedanji predsednik vlade Borut Pahor, pa se ni dobro končalo, je Luka Mesec dejal, da Pahorjev semafor poznajo. “Naš ima pomembno razliko in sicer to, da so bile tam samo lučke na tistem semaforju. Mi smo temu rekli monitor, ker je nadgradnja tega. Pri nas bodo lahko ljudje dostopali do vsebine predlogov. Se pravi, to je ključno. Ko mi predlog pripravimo in gre iz poslanske skupine, bo objavljen na spletni strani, kar pomeni, da bodo lahko državljani dostopali do vsebine teh predlogov in jih tudi komentirali,” je razliko pojasnil Mesec.

“Seveda druga pomembna razlika pa je, da bomo mi razliko od takratnega Pahorjevega semaforja, ukrepe, ki so v tem monitorju, tudi realizirali”. Na vprašanje, kako se bodo odzvali, če ne bodo izvedeni do zastavljenih rokov, pa je odgovoril, da bodo vse naredili za to, da bodo.

Tretjo razliko pa lahko dodamo sami in sicer, da je bila tiskovna konferenca Luke Mesca kratka za razliko od Boruta Pahora. Njegov mandat zaznamujejo neskončne novinarske konference, kjer skuša briljirati s prepričevanjem, da vse ni tako slabo. Vladni semafor reform pa je hitro ugasnil, pač v skladu z dolžino mandata.

V komentarju na monitor levice, ki bo očitno nadzirala vse projekte, je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han vprašal novinarje, ali je res potrebno z enega monitorja tako zgodbo delat. Tu bodo sedaj oni imeli neko obveščanje svoje javnosti, tako, kot mi obveščamo svojo javnost ali pa svoje volivce. Tako, da se mi zdi tukaj sploh nepomemben komentar, resnično. “Na ugotovitev, da je kot predsednik vlade ravno Borut Pahor imel ta semafor, je Han dejal: Ja in vsi so se delali norca iz tega semaforja.”

COMMENTS

Wordpress (0)