Trump spet kritiziral Nemčijo, ker ne prispeva dovolj za Nato – TOPNEWS.si

Trump spet kritiziral Nemčijo, ker ne prispeva dovolj za Nato

Trump spet kritiziral Nemčijo, ker ne prispeva dovolj za Nato

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj pohvalil članice Nata, ker so povečale svoje finančne prispevke zavezništvu, hkrati pa jih je pozval, naj izdvojijo iz proračunov še več sredstev, saj imajo Združene države Amerike še vedno nesorazmeren delež stroškov za obrambo Evrope.

Trump, ki je v svojem prvem letu mandata najavljal, da bi lahko umaknil ZDA iz zavezništva, če njegove članice ne bodo bistveno povečale svojih sredstev za obrambo, je na sestanku z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Beli hiši izpostavil Nemčijo kot državo, ki ni dovolj povečala svojih finančnih prispevkov.

“Nemčija ne plačuje svojega deleža. Simpatiziram z Nemčijo, vendar ne plačujejo toliko, kot bi morali. Plačujemo velik del Natovih stroškov, ki v osnovi varuje Evropo,” je dejal Trump.

Včeraj se je Trump v Beli hiši sestal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, ki je prispel v Washington ob 70. obletnici ustanovitve zavezništva, kjer se bo skupaj s visokimi predstavniki članic Nato udeležil jubilejnega zasedanja.

“Delamo skupaj na tem, da bi nekateri naši zavezniki začeli plačevati svoj delež. V določenem trenutku se bo prispevek moral povečati,” je dejal Trump novinarjem v prisotnosti Stoltenberga.

Stoltenberg se je zahvalil Trumpu za njegovo “močno zavezanost Natu” in spodbujanje članic Zveze, da povečajo svoje prispevke.

Finančna sredstva 29. članic Nata, ki so se po koncu hladne vojne zmanjšala, so se začela povečevati po letu 2014, preden je Trump postal predsednik Združenih držav Amerike. Po ruski pripojitvi ukrajinskega polotoka Krim so se članice dogovorile za povečanje obrambnih proračunov in da bodo do leta 2024 začele izdvajati dva odstotka bruto domačega proizvoda za stroške obrambe. ZDA porabijo za obrambo približno 3,4 odstotka BDP.

Nemčija je trn v Trumpovem očesu, saj načrtuje porabo sredstev za obrambo v višini 1,5% BDP do leta 2024. Odkar je Trump postal predsednik Združenih držav, so druge članice Nata povečale obrambne proračune za 41 milijard dolarjev. Do konca leta 2020 bo povečanje znašalo 100 milijard dolarjev, je dejal Stoltenberg.

COMMENTS

Wordpress (0)