Savdska Arabija namenila 70 milijonov dolarjev Hašokdžijevim otrokom v zameno za molk – TOPNEWS.si

Savdska Arabija namenila 70 milijonov dolarjev Hašokdžijevim otrokom v zameno za molk

Savdska Arabija namenila 70 milijonov dolarjev Hašokdžijevim otrokom v zameno za molk

Otroci saudskega novinarja Džamala Hašokdžija, umorjenega v saudskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra lani, so prejeli od saudskih oblasti kot odškodnino za očetovo smrt hiše, vredne 4 milijone dolarjev, poleg tega bodo mesečno prejemali od 10 do 15 tisoč dolarjev, poroča Washington Post.

Časnik, za katerega je pisal Hašokdži, piše, da se hiše nahajajo v Džezi, na zahodu Saudske Arabije, v elitni četrti, so varovane in naj bi bile vredne vsaka po štiri milijone dolarjev.

Družina bi utegnila prejeti tudi na desetine milijonov dolarjev po zaključku sojenja Hašokdžijevim morilcem v Riadu. Tako naj bi družina umorjenega novinarja prejela denar in lastnino v vrednosti 70 milijonov dolarjev, piše CNN.

Pomoč ali plačilo za molk?

Savdska vlada seveda trdi, da so denarni zneski namenjeni otrokom kot odškodnina in pomoč, toda Washington Post piše, da gre za izplačilo, po katerem se pričakuje od družine molk v zameno za denar, da ne bi člani družine javno kritizirali kraljeve družine zaradi Hašokdžijeve smrti.

Vsak od štirih otrok je dobil hišo v vrednosti 4-ih milijonov dolarjev. Poleg tega so prejeli tudi enkratno plačilo v višini 267.000 dolarjev, še naprej pa bodo prejemali med 10.000 in 15.000 dolarji mesečno.

Hašokdži ima štiri otroke, dva sinova in dve hčerki. Njegov najstarejši sin Salah je edini, ki stalno biva v Savdski Arabiji in bo dobil največjo hišo. Trije od preostalih otrok, hčerki Noga in Razank ter sin Abdullah živijo v Združenih državah in pričakuje se, da bodo hiše, ki so jih prejeli od savdskih oblasti, prodali.

Savdski uradniki so zanikali, da gre za “krvavi denar”, namenjen plačilu molka družinskih članov in pojasnili, da gre za značilnost arabske kulture. Glede na nenapisano pravilo se finančna pomoč pogosto izplačuje žrtvam nasilnih kaznivih dejanj.

Džamal Hašokdži, znan kritik avtoritarne vladavine v Riadu, je bil umorjen v savdskem konzulatu v Istanbulu, ko je prišel po dokumente za poroko.

Njegovo truplo niso nikoli našli. Verjame se, da je bil razkosan in stopljen v kislini in da je okrutni zločin storila skupina saudskih agentov po ukazu kronskega princa Mohameda bin Salmana. Po močnem mednarodnem pritisku je uradni Riad aretiral 11 ljudi, odgovornih za Hašokdžijev umor. Domnevno so ga poskušali ugrabiti in ga odpeljati v Riad, toda novinar, ki je imel astmo, se je zadušil, potem ko so mu dali vrečo na glavo.

COMMENTS

Wordpress (0)