Ukrajinci danes volijo predsednika, favorit je priljubljeni komik Volodimir Zelenski! – TOPNEWS.si

Ukrajinci danes volijo predsednika, favorit je priljubljeni komik Volodimir Zelenski!

Ukrajinci danes volijo predsednika, favorit je priljubljeni komik Volodimir Zelenski!

Ukrajinci se danes odpravljajo na volitve, kjer bi lahko v prvem krogu zmagal priljubljeni komik brez političnih izkušenj, ki igra vlogo predsednika v popularni televizijski nanizanki.

Volodimir Zelenski (41) vodi po vseh raziskavah javnega mnenja pred sedanjim predsednikom Petrom Porošenkom in nekdanjo predsednico vlade Julijo Timošenko. Ukrajinski volivci, naveličani korupcije, zakoreninjene v državi, ki se nahaja v središču spora med Rusijo in Zahodom, po protestih leta 2014, ko so strmoglavili ukrajinskega predsednika Janukoviča, nato pa si je Rusija na podlagi referenduma pripojila Krim.

Zelenski ima podporo 27-ih odstotkov volivcev

V zadnjih dveh desetletjih je Ukrajina doživela dve prozahodni revoluciji, ki sta leta 2005 na oblast pripeljali Timošenkovo in leta 2014 Porošenka. V zadnjem v vrsti preobratov na ukrajinski politični sceni bi lahko Zelenski, ki ga je treba jemati resno, premagal oba omenjena konkurenta.

“Podpirajo ga volivci, ki so nezadovoljni s Porošenkom, tisti, ki so izgubili zaupanje v tradicionalne politične voditelje in si želijo ključnih sprememb v ukrajinskem sistemu upravljanja,” je dejal analitik Volodimir Fesenko.

Po zadnji anketi ima Zelenski 27 odstotkov podpore, Porošenko in Timošenkova pa 16 odstotkov.

Drugi krog volitev bo potekal 21. aprila.

Zelenski v popularni nanizanki “Sluga ljudstva” igra učitelja zgodovine, ki postane slaven, ko se po internetu razširi video posnetek, v katerem žali državno vodstvo. Potem se odloči kandidirati za predsednika in presenetljivo zmaga.

Resničnost v Ukrajini je videti skoraj kot kopija nanizanke. Zelenski je objavil svojo kandidaturo na ukrajinski TV “1+1” v starem letu, tik pred polnočjo, ko so gledalci pričakovali tradicionalno sporočilo predsednika Porošenka.

Televizija “1+1”, ki ponavadi prikazuje nanizanko “Sluga ljudstva” in drugo zabavno vsebino, je pojasnila dogodek z razlago, da je prišlo do “tehnične napake”.

Zelenski ima dobre možnosti za zmago, če bo prišlo do večjega odziva volivcev, je povedal Vadim Karasjov, direktor Ukrajinskega inštituta za globalne strategije.

Tudi Fesenko je povedal enako: “Njegova največja napaka je politična neizkušenost, vendar ima dobre možnosti za zmago”.

Porošenkova vlada ni uspela izvesti reform

Porošenkova vlada ni uspela izvesti reform, spremeniti sistema oblasti, zmanjšati razbohoteno korupcijo in rešiti problema s proruskimi separatističnimi uporniki na vzhodu države. Vse to je močno zmanjšalo Porošenkov ugled v očeh volivcev.

“Vsi smo mislili, da bo to sprint,” meni podpredsednica vlade Ivana Klimpuš-Cincadze. “Zdaj je jasno, da ni bil sprint, niti maraton. Gre za serijo maratonov in moramo imeti moč, da jih pretečemo.”

Ta razlaga ni zadovoljila utrujenih in razočaranih Ukrajincev in le devet odstotkov jih podira sedanjo vlado, kar je svetovni negativni rekord.

Investitorji čakajo, kaj bo naredil naslednji predsednik na področju reform, da bi država prejela sredstva Mednarodnega denarnega sklada, s katerimi je preživela petletno vojno, v kateri je bilo ubitih 13.000 ljudi, in kjer prevladuje močna recesija ter padec ukrajinske valute.

COMMENTS

Wordpress (0)