Liberalka Zuzana Čašutova postala prva ženska v funkciji predsednice Slovaške – TOPNEWS.si

Liberalka Zuzana Čašutova postala prva ženska v funkciji predsednice Slovaške

Liberalka Zuzana Čašutova postala prva ženska v funkciji predsednice Slovaške

Liberalna odvetnica Zuzana Čaputova je zmagala na predsedniških volitvah na Slovaškem in tako postala prva ženska v funkciji predsednice v zgodovini Slovaške.

V nasprotju s trendom krepitve populistov in antievropskih politikov po vsej evropski celini, je 45-letna Čaputova zmagala v drugem krogu predsedniških volitev na valu nezadovoljstva javnosti zaradi korupcije z 58,3 odstotka glasov, po preštetih glasovih z več kot 98 odstotkov volišč.

Neodvisni kandidat Maroš Šefčovič, 52-letni podpredsednik Evropske komisije, ki ga podpira stranka Smer-SD (levo populistična stranka), je prejel 41,7 odstotka glasov.

Spremembo oblasti je bilo moč slutiti že februarja lani po množičnih protestih zaradi umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

Kritizirali so jo konzervativci in cerkev

Čaputova je sodelovala v protestih po umoru novinarja, kar je tedanjo vlado postavljalo v nelagoden položaj in sprožilo resno politično krizo v državi, ki šteje 5,4 milijona prebivalcev in je članica Evropske unije in Nata.

Z volilnim sloganom “Vedno za Slovaško” je njen predsedniški protikandidat Šefčovič obljubljal, da bo povečal socialne ugodnosti starejšim osebam in mladim družinam.

Pravnica in ekološka aktivistka Čaputova je članica Napredne Slovaške, obljubila pa je, da jo bo zapustila, če bo izvoljena za predsednico. V predvolilni kampanji so jo podprle opozicijske stranke, manjša stranka vladajoče koalicije, ki zastopa madžarsko manjšino, in odhajajoči slovaški predsednik Andrej Kiska.

V svojem govoru se je zahvalila volivcem v slovaškem jeziku in jezikih narodnih manjšin – madžarskemu, češkemu, romskemu in rusinskemu.

Čaputovo je kritizirala cerkev in druge konzervativne skupine zaradi stališča do splava in homoseksualcev.

Slovaški predsednik sicer nima veliko pooblastil, je pa glavni poveljnik oboroženih sil, lahko vloži veto na nove zakone in imenuje najvišje sodnike.

COMMENTS

Wordpress (0)