Franc Kangler: “Grem na evropske volitve, da vsaj enega Franca zagotovimo v Evropskem parlamentu” – TOPNEWS.si

Franc Kangler: “Grem na evropske volitve, da vsaj enega Franca zagotovimo v Evropskem parlamentu”

Franc Kangler: “Grem na evropske volitve, da vsaj enega Franca zagotovimo v Evropskem parlamentu”

“Cilj je zmaga, na to ne računamo, v to smo prepričani”, je včeraj samozavestno izjavil predsednik SDS Janez Janša. Milan Zver pa je spomnil, da osebno vodi listo tretjič in “pravijo ljudje, v tretje gre rado tako, da pričakujem tudi tokrat zmago”. “Sistem nagrajuje večje liste, večje sodelovanje, da se zmanjša nevarnost izgube glasov,” je odločitev, da gredo skupaj z SDS-som, pojasnil Marjan Podobnik.

Čeprav je posnetek včerajšnje skupne predstavitve kandidatne liste za evropske volitve, na kateri sta v prvi vrsti liderja obeh strank SDS Janeza Janša in Janez Podobnik, v ozadju pa so na skupinski fotografiji poleg kandidatov in kandidatk obeh strank tudi nekateri do včeraj še zakleti politični nasprotniki, kot je recimo Franc Pukšič, na videz presenetljiv, pa je taktično in politično vsekakor dobra poteza, ki sta jo dogovorila Janša in Podobnik.

Nemogoče je mogoče in včeraj sta svet SDS in glavni odbor SLS potrdila skupno listo za majske evropske volitve, ki so jo poleg aktualnih evropskih poslancev iz SDS okrepila še evropski poslanec iz SLS Franc Bogovič in član Nove ljudske stranke Franc Kangler.

Novica, da bo zmagovalka zadnjih volitev SDS, ki upravičeno računa na vsaj tri mandate v Evropskem parlamentu, tudi po majskih evropskih volitvah oblikovala skupno listo s kolegi iz SLS, naj bi “presenetila tudi članstvo SDS”. Po nekaterih informacijah je odločitev, ki je očitno bila sprejeta po pogajanjih med predsednikoma obeh strank, Janezom Janšo in Marjanom Podobnikom, povzročila precej začudenja, domnevnega presenečenja in tudi nezadovoljstva med članstvom SDS.

Seveda gre pri domnevnem nezadovoljstvu v SDS za medijski spin, s katerim so morali še pred sejami vrhov obeh strank pomiriti predvsem članstvo SLS. Najbrž bi bilo pričakovano, da bi prva tri mesta razdelili v razmerju dva SDS enega SLS, vendar sta Bogovič in Kangler šele na četrtem in petem mestu, prav tri mesta pa zaseda dosedanji in kot vse kaže tudi prihodnji poslanci SDS v Evropskem parlamentu.

Enigma ali neznanka ostaja, kako je Marjan Podobnik pristal na kombinacijo 4 in peto mesto oziroma v funkcijo nabiranja glasov za SDS. Razen v primeru močnih preferenc volivcev, kjer ima vsekakor več možnosti Franc Kangler na petem metu kot Franc Bogovič. Zato so bili prav smešni zapisi o domnevnem nezadovoljstvu v SDS, saj gre vendar za zbiranje glasov za SDS, ki nikakor ne morejo biti v škodo SDS. Vsekakor pa si je tudi SLS po neuspešnem dogovoru o skupnem nastopu z Novo Slovenijo zagotovila vsaj teoretične možnosti, da dobi vsaj en mandat na evropskih volitvah. In kot je dejal Franc Kangler v izjavi novinarjem: “Grem na evropske volitve, da vsaj enega Franca zagotovimo v Evropskem parlamentu”. “Enkrat sem postal poslanec iz osmega mesta, zakaj ne bi mogel postati iz četrtega”, je bil včeraj optimističen Franc Bogovič.

“Vedno ko gre za oblikovanje skupnih list, skupnih vsebin, so to za politiko zahtevne stvari,” pravi na vse skupaj predsednik SLS Marjan Podobnik, vidno zadovoljen z doseženim dogovorom. “Prizadevali smo si za listo vseh treh pomladnih strank, podpirali smo tudi ponovitev skupne liste izpred petih let z Novo Slovenijo, a na njihovi strani ni bilo večjega interesa za sodelovanje, zato smo nadaljevali pogovore s SDS in sem vesel, da smo se uskladili. Verjamem, da ima tudi SLS odlične možnosti, da je pri tem uspešna.”

Listo kandidatov SDS sta “okrepila” nekdanji predsednik SLS in aktualni evropski poslanec Franc Bogovič ter nekdanji mariborski župan in generalni sekretar Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler. SLS in NLS, ki je nastala po notranjih sporih v SLS, sta namreč že za tokratne evropske volitve zakopali bojno sekiro in sklenili nastopiti skupaj. To zavezništvo pa sta prenesli tudi na skupno listo, ki nastaja pod dežnikom SDS. S tem so izločili tudi Andreja Čuša, ki je računal na skupni nastop z SLS.

Janez Janša je glede tega, da na skupni listi ni Toninove Nove Slovenije dejal, “da to obžalujejo, je pa to njihova suverena odločitev in za razloge morate njih vprašati”. Janša je večkrat pozval NSI in SLS, da oblikujejo skupno listo, ker se to ni zgodilo, je očitno prišlo do povezave Janša-Podobnik oziroma SLS in SDS.

“V SDS in SLS izhajamo iz spoznanja, da delimo podobne vrednote ter poglede na razvoj Slovenije in Evropske unije. In izhajamo iz spoznanja, da aktualni politični trenutek tako v Evropi kot v Sloveniji pa tudi način volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament narekujeta združevanje sorodnih političnih sil in težnje po normalni Sloveniji ter Evropi varnosti, svobode, miru in blaginje, zato v SDS in SLS predlagamo skupno listo kandidatk in kandidatov za volitve v Evropski parlament maja 2019.

Ta skupna lista po našem mnenju zagotavlja naš velik prispevek k Sloveniji, ki bo normalna, pravična, razvojna in tudi upoštevana v Evropski uniji, prispevek k Evropi varnosti, svobodi, miru in blaginji. Na tej listi najdete kombinacijo slovenskih, evropskih in tudi mednarodnih znanj in izkušenj. Pri kandidaturah nismo pozabili niti na tiste, na katere se, žal, prevečkrat pozablja tako v Sloveniji kot v Evropi in smatramo, da mora evropski prostor, Evropski parlament slišati tudi njih”.

Tudi predsednik SLS Marjan Podobnik je v nagovoru izpostavil, da je treba narediti vse za ohranitev miru v EU. “Tako kot je Evropska Unija nastajala še v času težkih trenj ob koncu druge svetovne vojne in so nam zgradili očetje EU Adenauer, De Gasperi, Schuman, skupnost. Po 70-ih letih miru je potrebno danes, ko to ni več samo po sebi umevno, narediti vse, da tisto, kar je v naši moči, naredimo tudi sami.”

“V naši moči je, da morda prispevamo tisti odločilen dodaten glas, ki bi se ob razdrobljenih listah izgubil, zato da bo tudi v prihodnje EU skupnost, ki jo bo vodila zmerna, povezovalna politika EPP, ki mora marsikatero stvar na novo ovrednotiti. Pa vendarle je tisto jamstvo, ki zagotavlja prihodnost uniji in tudi Sloveniji. Trdno verjamemo, da je ob vseh pomanjkljivostih najboljša možnost za Slovenijo, je dejal Podobnik.

Po njegovem mnenju je najpomembnejše sporočilo skupne liste, da je možno in treba sodelovati. “Četudi vemo, da so ali so bile razlike pri kakšnem konkretnem koraku, pa vendarle znamo pretehtati, kaj je bolj in kaj manj pomembno,” je povedal. Trdno verjamejo, da je skupna lista najboljša možnost za Slovenijo in da želijo prispevati k najbolj optimalnemu uspehu EPP.

“Možnost trdne, močne ekipe iz Slovenije v skupini EPP je prvi korak, ki bo morda doprinesel k temu, da bomo v prihodnje še nadaljevali sodelovanje v krogu programsko sorodnih strank in tudi širše, da bo to povezovanje preglasilo delitve in da bo omogočilo, da bo Slovenija tudi v prihodnje lahko izkoristila vse razvojne potenciale,” je sklenil Podobnik.

COMMENTS

Wordpress (0)