EKSKLUZIVNO: “Boris Popovič je bolj sposoben kot dubajski šejk” – “Čokoladni puč” in vstaja proti novi oblasti v Kopru – TOPNEWS.si

EKSKLUZIVNO: “Boris Popovič je bolj sposoben kot dubajski šejk” – “Čokoladni puč” in vstaja proti novi oblasti v Kopru

EKSKLUZIVNO: “Boris Popovič je bolj sposoben kot dubajski šejk” – “Čokoladni puč” in vstaja proti novi oblasti v Kopru

24 ur pred javno dražbo prostorov na Prešernovem trgu v Kopru, v katerih se nahaja Center obilja, je včeraj Joshua Andrej Brilly, človek iz ozadja volilne kampanje v Kopru in arhitekt zmage opozicije, tam organiziral novinarsko konferenco, na kateri je med drugim spregovoril o ozadju in podrobnostih lanske volilne kampanje ter svoji vlogi v njej. Danes ob 12.00 se bo v prostorih Centra obilja pričela javna dražba, prostori so namreč last podjetja Leonardo d.o.o. v stečaju. Koprska občina bi lahko uveljavila predkupno pravico za prostore. “Z Alešem Bržanom sem se glede dražbe pogovarjal osebno po telefonu in ga v bistvu ne zanima, kaj se bo s prostori zgodilo,” je med drugim pojasnil Brilly.

V živo z novinarske konference v koprskem Centru obilja

Objavil/a Primorske Novice dne Torek, 05. februar 2019

Brilly, ki se ga spomnimo po februarski precej nenavadni novinarski konferenci, na kateri je soočil tako nekdanjega Župan Borisa Popoviča kot tudi novega župana Aleša Bržana, je namreč v volilni kampanji sodeloval tako z Alešem Bržanom kot Gašparjem Gašparjem Mišičem. Tokrat je organiziral tiskovno konferenco, sicer na temo “Koper postaja prvo Mesto obilja na svetu”, ki se je je udeležil tudi nekdanji župan Boris Popovič.

Poslovni prostor na Prešernovem trgu so namreč v času predvolilne kampanje uporabljali tudi predstavniki takratne opozicije, med njimi Gašpar Gašpar Mišič. Poleg tega pa je bil v njem nekaj dni tudi volilni štab sedanjega župana Aleša Bržana. Tudi sam Brilly je na tiskovni konferenci potrdil, da je v času volilne kampanje sodeloval tako z Mišičem kot z Bržanom.

“V teh prostorih so se vsi združili. Bi Aleš Bržan dobil volitve tako tesno, če se tukaj ne bi združili? Seveda ne. Opravičujem se, ker sem to povzročil, kako se bom zdaj odkupil?” je dejal Brilly, ki je na novinarski konferenci ostro kritiziral nekdanje politične sopotnike.

“Alešu jaz nisem pomagal v smislu osebnega ali kakršnegakoli svetovanja, to res ne. Če bi to trdil, bi se zlagal, vendar je pa res to, da za Aleša Bržana ne bi bilo, zagotovo ne bi dobil toliko glasov, če se ne bi za tole mizo vsi zbrali. To pa drži, za tisti del sem pa jaz poskrbel oziroma pomagal.”

“V bistvu so oni šli sami ven. Jaz sem prišel čez dva dni sem, je bil tale prostor zapuščen in umazan kot največji svinjak. Jaz sem odstopil od sodelovanja z Alešem Bržanom v trenutku, ko sem videl ta svinjski prostor. Saj je dovolj, izkušnjo sem rabil, rabil sem potrditev. Ko sem videl, kako brez občutka so skrbeli za neko stvar, sem si rekel: čakaj malo. Če ne znaš hvaležnosti pokazati za vse to, kar ti je nekdo naredil, pomagal in niti svinjskega prostora ni počistil in niti me ni nič poklical, ko je šel s prostora ven. Pa še, saj pravim, salamo sem na tleh za njim “pucal”. Oprosti, takrat sem pa rekel: glej takrat je bil pa to zame “wake up”.

Aleš Bržan ni dobil volitev, ker bi bili ljudje zanj, ampak ker se je v naših glavah ustvarila fikcija proti Borisu Popoviču. Aleš Bržan je prišel na vrh s populizmom, točno s tem, česar se najbolj bojimo. Navzven se kaže kot rešitelj, njegova dejanja pa v resnici ne kažejo na spravljivost. … Manipulira. In tudi on se bo prej ali slej moral pogledati v ogledalo,” je menil Brilly.

“Pustimo se presenetiti, ker realnost tako, kot gre lahko v eno smer, gre lahko v drugo smer. Pustimo se presenetiti, ker ključna zadeva je vera. Ključna zadeva je to, da bo vera vedno testirana. Ta zadeva tu, ki se je v bistvu ugodila in se dogaja, se dogaja preprosto zaradi tega, ker si je tudi Boris Popovič drznil sanjati zelo drzne sanje. In kadarkoli kdorkoli od nas sanja zelo drzne sanje, ga življenje najprej testira. Bom takole povedal, ko sem si jaz drznil sanjati svoje drzne sanje v smislu nove ekonomije, me je življenje spravilo na rob. Jaz sem se spogledoval s smrtjo iz oči v oči. In šele potem, ko sem zbral pogum, hodil dalje, so se zadeve začele korak za korakom postavljati in sestavljati. Te sanje, ki jih ima Boris tu, te sanje, katere imam tudi jaz tu, so zelo drzne sanje in so rezervirane za tiste, ki si drznejo potem to pot prehoditi ne glede na to, ker glejte vse je v glavah. V glavah je, da so naslednje volitve čez štiri leta. Oprostite, voznik “rabiš” biti vsak trenutek. Vsak dan so volitve, ne čez štiri leta, vsak dan. Vsi skupaj se moramo zavedati in sprejeti dejstvo, da so vsak dan volitve,” je v mobilizacijskem govoru pred Popovičem in njegovimi dejal Brilly, ki je s tem napovedal možnost predčasnih volitev v Kopru in predvsem vrnitev nekdanjega župana Popoviča.

Udeleženci tiskovne konference niso skoparili s pohvalami na račun Popoviča, ki so ga celo primerjali z dubajskim šejkom. “Boris Popovič je bolj sposoben kot dubajski šejk, je dejala ena od udeleženk. Srečanje Popovičevih podpornikov se je nato nadaljevalo v lokalu Čokoladnica, kjer je lastnik med drugim dejal: “To je vstaja proti novi oblasti, danes je tu toliko ljudi, čez deset dni jih bo dvakrat več, čez mesec dni jih bo stokrat več, čez tri mesece imamo novega župana.

Zadeve v Kopru se očitno zaostrujejo tudi zato, ker so koprski občinski svetniki včeraj podali soglasje k sodni poravnavi, ki jo je občina sklenila z družbama DZS in Terme Čatež v sporu glede postopka prodaje Hotela Koper. S poravnavo se občina zavezuje, da v naslednjih treh letih ne bo uveljavljala predkupne pravice nad objektom, DZS in Terme Čatež pa se odpovedujeta odškodninskim zahtevkom.

Na podlagi v torek sklenjene poravnave, ki je vezana prav na soglasje občinskih svetnikov, občina umika vloženo pravno sredstvo, tj. pritožbo zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. To je maja lani pritrdilo DZS in Termam Čatež, da prodajna pogodba ni bila nikoli sklenjena. Poleg tega se občina v poravnavi zavezuje, da v roku treh let ne bo uveljavljala pravice odkupiti objekta. V zameno se toženi stranki odpovedujeta zahtevku za plačilo presežnega dela pravdnih stroškov ter kakršnim koli morebitnim odškodninskim zahtevkom.

V razpravi je bivši župan Boris Popovič (Koper je naš) posvaril svetnike, naj poravnave ne potrdijo in naj gre občina s sodnim postopkom “do konca”. Opozoril je namreč, da bi s potrditvijo poravnave občino oškodovali za najmanj 400.000 evrov. “Vsaj toliko naj bi znašala razlika med ceno, ki jo je že dosegla občina in ceno, ki naj bi jo bil za objekt pripravljen plačati vsaj en potencialni kupec. Če se bo to zgodilo in kot vse kaže, se bo zgodilo v kratkem, bodo sodni postopki za župana kot podpisnika in še za koga neizogibni. Gre za oškodovanje občine, ki bo v tem primeru evidentna in enostavno dokazljiva.”

COMMENTS

Wordpress (0)