Sirski veleposlanik pri OZN vprašal Trumpa: Zakaj ne podarite svojega ozemlja drugim državam?! – TOPNEWS.si

Sirski veleposlanik pri OZN vprašal Trumpa: Zakaj ne podarite svojega ozemlja drugim državam?!

Sirski veleposlanik pri OZN vprašal Trumpa: Zakaj ne podarite svojega ozemlja drugim državam?!

Sirski veleposlanik pri Združenih narodih Bašar Jafari je Združenim državam predlagal, naj del svojega ozemlja podarijo Izraelu – Južno in Severno Karolino.

Sirski stalni predstavnik pri Združenih narodih Bašar Jafari je ameriškim oblastem predlagal, naj Izraelu podarijo dve lastni državi, če že na nek način poskušajo nuditi podporo tej državi.

“Združene države Amerike imajo veliko lastne zemlje, ki zavzema precej velik del našega planeta – podarite jo Izraelu, če ga že želite podpreti. Na primer, lahko bi mu podarili Južno Karolino, to je dober kos zemlje,” je dejal sirski veleposlanik pri OZN.

Kot je povedal Jafari, bi ZDA namesto, da kršijo mednarodno pravo in prodajajo tuja ozemlja zaradi izraelskega lobija, kot je to primer Golanske visokoravni, lahko podarijo dve svoji ozemlji tej državi.

Sirski veleposlanik pri OZN Bašar Jafari

“Ne živite v zablodi, če mislite, da bo ta država nekega dne vaša zaradi hinavščine ali zato, ker ste pioni v volilni tekmi, kjer drug drugemu nudite podporo tako, da Izraelci uspejo na svojih volitvah in da lahko Američani dobijo podporo izraelskih lobističnih skupin v ZDA,” je dodal Jafari.

Sicer pa je Trumpova odločitev, da prizna izraelsko suverenost nad Golansko planoto, prišla pred izraelskimi volitvami, ki bodo potekale 6. aprila. Mnogi to odločitev razlagajo kot veliko predvolilno podporo ZDA Benjaminu Netanjahuju, ki se sooča doma z več hudimi obtožbami zaradi korupcije.

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) je v sredo obsodil enostransko odločitev ZDA, da Izraelu priznajo suverenost nad Golansko planoto, ki jo je judovska država zasedla v vojni leta 1967.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši ob prisotnosti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja podpisal odlok o razglasitvi priznanja izraelske suverenosti nad Golansko planoto, strateškim ozemljem ob meji s Sirijo.

Sirija je nato zahtevala sklic seje Varnostnega sveta ZN-a, na kateri je 14 od 15 članic, to je vse z izjemo ZDA, obsodilo priznanje izraelske suverenosti nad Golanom.

Gre za neupoštevanje mednarodnega prava in kršitev resolucij ZN-a. To “priznanje je nično in neveljavno”, je opozoril namestnik ruskega veleposlanika pri ZN-u Vladimir Safronkov. Evropske članice VS-ja Francija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Nemčija in Poljska pa so izrazile “zaskrbljenost nad širšimi posledicami priznanja za regijo”.

Vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika pri ZN-u Jonathan Cohen je v nasprotju z večino opozoril, da bi bilo noro, če bi Golansko planoto vrnili sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in Iranu. “Da bi dopustili, da bi Golansko planoto nadzoroval sirski ali iranski režim, bi bilo tako, kot da bi zatisnili oči pred grozodejstvi Al Asadovega režima ali maligno in destabilizirajočo prisotnostjo Irana na območju,” je dejal.

Izrael napadel položaje iranskih sil v Siriji

Sirske kopenske obrambne sile so medtem v sredo odbile izraelski zračni napad na mesto Alep na jugovzhodu Sirije. Sirska državna tiskovna agencija Sana je poročala, da so sirske obrambne sile sestrelile več raket, ki so bile usmerjene na vojaške položaje na območju Šeih Nadždžar 10 kilometrov severovzhodno od Alepa. Tarče izraelskih napadov so bili položaji iranskih sil v Siriji.

Netanjahu: Golanska planota bo za vedno del Izraela

Izrael je Golansko planoto zasedel v vojni leta 1967, leta 1981 pa si jo je s posebnim zakonom tudi uradno priključil, česar mednarodna skupnost ne priznava. K umiku je Izrael z že tremi resolucijami pozval tudi Varnostni svet. Izrael vse pozive zavrača z obrazložitvijo, da je Golanska planota ključnega pomena za varnost judovske države. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako februarja lani zatrdil, da bo “Golanska planota za vedno ostala del Izraela”. Podobno je izraelski veleposlanik pri ZN-u Danny Danon v sredo zatrdil, da”Golansko višavje je in bo vedno svobodno izraelsko ozemlje”. “ZDA se zahvaljujemo za pravično in zgodovinsko priznanje naše oblasti na tej planoti. Ta in drugi koraki dokazujejo, da ZDA spoštujejo resnico in dejstva na terenu,” je pojasnil Danon.

Na demilitariziranem območju na Golanski planoti je nameščenih približno 800 pripadnikov mirovnih sil ZN-a.

COMMENTS

Wordpress (0)