Trumpova poteza naletela na veliko obsodbo: EU, OZN in veleposlaniki vodilnih zahodnih držav proti Trumpovi odločitvi o priznanju suverenosti Izraela nad Golansko planoto – TOPNEWS.si

Trumpova poteza naletela na veliko obsodbo: EU, OZN in veleposlaniki vodilnih zahodnih držav proti Trumpovi odločitvi o priznanju suverenosti Izraela nad Golansko planoto

Trumpova poteza naletela na veliko obsodbo: EU, OZN in veleposlaniki vodilnih zahodnih držav proti Trumpovi odločitvi o priznanju suverenosti Izraela nad Golansko planoto

Pet članic EU in Varnostnega sveta ZN je včeraj ponovno izrazilo svoje nasprotovanje odločitvi predsednika Donalda Trumpa o priznanju suverenosti Izraela nad Golansko planoto in izrazilo “močno zaskrbljenost” nad možnimi posledicami.

Veleposlaniki Francije, Nemčije, Velike Britanije, Poljske in Belgije so v skupni izjavi sporočili, da ne bodo priznali izraelske suverenosti nad Golansko planoto (sirsko ozemlje), ki jo je Izrael zasedel leta 1967.

Izjava navaja, da je “pripojitev ozemlja s silo prepovedana v mednarodnem pravu” in da je vsaka enostranska sprememba meja v nasprotju z “mednarodnim redom, ki temelji na pravilih in Ustanovni listini ZN”.

Foto: AP

“Izražamo močno zaskrbljenost zaradi širših posledic priznanja nezakonite pripojitve in zaradi širših regionalnih posledic,” piše v sporočili za javnost.

Trump je podpisal razglasitev uradnega ameriškega priznanja suverenosti Izraela nad Golansko planoto.

Na tisoče Sircev se je zbralo v mestih po vsej državi v znak protesta proti tej odločitvi.

Sirska državna tiskovna agencija SANA je objavila fotografije pohoda v južnem sirskem mestu Sveida, v katerem so moški in ženske mahali s sirskimi in palestinskimi zastavi ter nosili transparente z napisi “Golan je sirski”.

Po poročanju agencije, so protesti potekali tudi v mestu Dari, ki je od Golanske planote oddaljeno približno 20 kilometrov.

Protesti so potekali tudi v Aleppu na severu Sirije, Homsu in Hamiju, ki se nahaja v osrednjem delu države.

Foto: AP

Ameriško priznanje Golanske planote za izraelsko ozemlje sta Rusija in Iran ocenila kot kršitev mednarodnega prava, tradicionalne zaveznice ZDA, štiri države Perzijskega zaliva, pa so odrekle podporo predsedniku Donaldu Trumpu v poteku, ki bo imel negativen vpliv na Bližnji vzhod in zlasti na Sirijo.

Ta odločitev “je še en korak Washingtona v kršitvi mednarodnega prava,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča agencija TASS.”

Vsekakor bo imelo negativne posledice za mirovni proces na Bližnjem vzhodu in za celoten proces iskanja politične rešitve po vojni v Siriji,” je dejal Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je o Golanu pogovarjal včeraj na srečanju z libanonskim kolegom Michelom Aounom v Moskvi, je sporočil Kremelj.

Med obiskom Netanyahuja v beli hiši je Trump v ponedeljek podpisal dekret, da Združene države uradno priznavajo Golansko planoto kot izraelsko ozemlje, kar je dramatičen preobrat v desetletjih ameriške politike. Po mnenju Irana je ta ameriška poteza v 21. stoletju brez primere.

COMMENTS

Wordpress (0)