Tajna organizacija Free Joseon prevzela odgovornost za vdor v severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu! – TOPNEWS.si

Tajna organizacija Free Joseon prevzela odgovornost za vdor v severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu!

Tajna organizacija Free Joseon prevzela odgovornost za vdor v severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu!

Tajna severnokorejska opozicijska skupina, ki se bori za strmoglavljenje režima Kim Džong-una, je prevzela odgovornost za vdor v veleposlaništvo te države v Španiji, ker so, kot pravijo, severnokorejske diplomatske misije usmerjene v nezakonito delovanje.

Tajna skupina, ki deluje pod imenom Free Joseon, je v sporočilu napisala, da so njeni ukrepi odziv na “izredne razmere na veleposlaništvu v Madridu”. Javnost so prosili za vse informacije o domnevnih nezakonitih dejavnostih, ki potekajo na tem veleposlaništvu Severne Koreje. Ta država ima samo 20 veleposlaništev po svetu.

Pri vdoru v severnokorejsko veleposlaništvo v Madridu 22. februarja, pred vrhom v Hanoju med Kim Džong-unom in Donaldom Trumpom, je sodelovalo okoli 10 ljudi, vključno z enim ameriškim in enim mehiškim državljanom.

Dejanja te skrivne skupine so sicer pogosto povezana s tujimi obveščevalnimi skupinami, ime skupine pa je tisto, ki ga predlagajo za ime Severne Koreje, če pridejo na oblast.

Skupina je sporočila, da je prejela “prošnjo za pomoč ene izmed zahodnih držav”, brez dodatnih podrobnosti. Španske oblasti so odprle preiskavo o vdoru na veleposlaništvo, ZDA pa trdijo, da nimajo ničesar z akcijo tajne severnokorejske skupine.

Skozi leta so ZDA obtoževale Severno Korejo, da uporablja svoje diplomatske misije po svetu za pomoč pri trgovanju z drogami in širjenje lažnih dolarjev, kar pa Severna Koreja zanika.

Špansko sodišče je povezalo udeležence vdora v severnokorejsko veleposlaništvo z Američani in ugotovilo, da je bil mehiški vodja skupine v stikih z FBI v New Yorku pet dni po vdoru na veleposlaništvo. Kot so ugotovili, je vodja skupine odpotoval z letalom iz Lizbone v New York, da bi tam poročal. Tudi ruski analitik in specialist za korejske študije Andrej Lankov sumi, da je skupina samo paravan za delovanje CIA.

Skupina Free Joseon je poudarila, da obstajajo dokazi, da severnokorejska veleposlaništva nezakonito pridobivalo denar, tihotapilo droge in orožje. Navedli so tudi, da med vdorom v severnokorejsko veleposlaništvo niso uporabili orožja in da so bili vsi zaposleni v veleposlaništvu obravnavani s spoštovanjem.

Omenjena tajna skupina je marca lani objavila posnetek Kima Han-sola, nečaka Kim Džong-una, s kodo za donacije v kriptovaluti.

Domneva se, da skupina Free Joseon varuje Kim Han-sola, sina umorjenega polbrata Kim Džong-una.

COMMENTS

Wordpress (0)