Kitajci gradijo plavajočo nuklearko: Morska platforma z reaktorji bo varnejša pred potresi in bo dosegla tudi nedostopna območja! – TOPNEWS.si

Kitajci gradijo plavajočo nuklearko: Morska platforma z reaktorji bo varnejša pred potresi in bo dosegla tudi nedostopna območja!

Kitajci gradijo plavajočo nuklearko: Morska platforma z reaktorji bo varnejša pred potresi in bo dosegla tudi nedostopna območja!

Gradnja prve kitajske plavajoče jedrske elektrarne se bo začela letos, pravi Luo Chi, vodja kitajskega inštituta za jedrsko energijo (NPI).

To bo morska platforma, opremljena z manjšimi jedrskimi reaktorji, ki lahko zagotovijo elektriko in toploto za območja, do katerih je dostop otežen, kot so oddaljena območja, otoki, naftne in plinske platforme, je dejal Luo za Global Times.

Opozoril je, da plavajoča jedrska platforma, ki ne zavzema veliko prostora, ne bo ogrožena zaradi potresov in ne bo povzročila onesnaženja.

Platformo bo gradila kitajska nacionalna jedrska korporacija (China National Nuclear Corporation-CNNC), poroča Russia Today.

Gu Xuan, generalni direktor CNNC, je pred tem povedal, da se podjetje pripravlja na gradnjo plavajoče jedrske elektrarne v obalnem delu vzhodne kitajske province Shandong. Ni omenil podrobnosti o projektu, vendar je pojasnil, da informacije, vključno z obsegom naložb, še niso znane.

Kljub temu so kitajski mediji špekulirali s podatkom, da bo platforma stala 14 milijard juanov (2,1 milijarde dolarjev) in bo začela delovati leta 2021.

Kitajska ne bo bila prva država, ki bo zgradila plavajočo jedrsko elektrarno. V šestdesetih letih so ZDA namestile jedrski reaktor znotraj trupa ladje, da bi zagotovile elektriko za območje Panamskega kanala. Od takrat so se jedrski reaktorji uporabljali na ameriških in ruskih ladjah za zagotavljanje električne energije.

Ko bo ustanovljena lastna platforma na Kitajskem, se bo projekt uporabil za izkoriščanje oceanskega plina in nafte. Država izvaja lastne raziskave v zvezi s projektom in si prizadeva za sodelovanje z Rusijo, da bi pospešila proces, je povedal Wang Yiren, podpredsednik državne uprave za znanost, tehnologijo in industrijo za nacionalno obrambo.

Nekateri strokovnjaki menijo, da bo razvoj jedrske energije pomemben sestavni del prihodnjega kitajskega energetskega sektorja, saj je povprečni svetovni delež električne energije, ki ga proizvede jedrska energija, 11 odstotkov, medtem ko je na Kitajskem le 3 odstotke.

Jedrska industrija je na Kitajskem v zadnjih letih cvetela, zlasti ker se je kitajska vlada leta 2011 oprla na izkušnje iz nesreče v Fukušimi in uvedla celoten obseg jedrskih varnostnih ukrepov, vključno z objavo bele knjige o jedrski varnosti v januarju 2016.

COMMENTS

Wordpress (0)