(VIDEO) Kako je Marjan Šarec brez rokavic “obdelal” Ljudmilo Novak in zakaj je Cerar “signaliziral” Šarcu med poslanskimi vprašanji? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Marjan Šarec brez rokavic “obdelal” Ljudmilo Novak in zakaj je Cerar “signaliziral” Šarcu med poslanskimi vprašanji?

(VIDEO) Kako je Marjan Šarec brez rokavic “obdelal” Ljudmilo Novak in zakaj je Cerar “signaliziral” Šarcu med poslanskimi vprašanji?

Razlog za hudo kri ob poslanskih vprašanjih med Marjanom Šarcem in Ljudmilo Novak je bilo vprašanje Novakove, zakaj je odklonili nastop v Evropskem parlamentu. Po njenem je škoda in zamujena priložnost, da Šarec kot predsednik vlade ni zgrabil možnosti in predstavil, kakšno vizijo prihodnosti Evrope ima Slovenija. Kot je zatrdila, njen namen ni, da bi premiera “ponovno karala”, saj je to že storila, prav tako kot drugi slovenski evroposlanci in javnost.

“Torej, zakaj ste se, gospod predsednik Vlade, odločili in odklonili govor v Evropskem parlamentu? Moj namen danes tukaj ni, da bi vas ponovno karala, ker sem vas že okarala. Okarali so vas tudi drugi evropski poslanci in tudi slovenska javnost, ampak enostavno bi želela vedeti zakaj. Namreč menim, da je takšen govor v Evropskem parlamentu v tem času, ko smo na prelomnici Evropske unije, izredno pomemben. Vemo, da je Evropska komisija pred dvema letoma objavila Belo knjigo s petimi variantami o prihodnosti Evropske unije. Sedaj je potekala javna razprava o tem, kakšno Evropsko unijo si želimo in pogovori…Zatorej bi z veseljem prisluhnila in bom prisluhnila vašim razlogom in še enkrat poudarjam: Zdi se mi škoda, da te dobre priložnosti niste uporabili.”

“Verjamem, da je vprašanje postavljeno dobronamerno ravno toliko kot verjamem, da je Zemlja ploščata,” pa je bil kritičen Šarec, ki je bil v odgovoru oster do evropskih poslancev iz Slovenije, pa tudi kandidatov za evropske poslance. Cel teden je spremljal razprave, “karala me ni javnost, ampak evroposlanci in kandidati za evropske poslance”, ki jim premier, kot je poudaril, ne more zaupati v njihovi dobronamernosti. Zato težko sprejema to kritiko.

Marjan Šarec: “Hvala, gospa Novak, za to vaše vprašanje. Seveda vam verjamem, da je dobronamerno ravno toliko, kot verjamem, da je zemlja ploščata, ampak pustiva to. Res je, cel teden sem spremljal te razprave. Pravite, da me je okarala javnost – ni me okarala javnost, karali so me najbolj obstoječi evropski poslanci iz Slovenije in pa kandidati, kamor sodite tudi vi. Me pa zanima najprej, kako naj resno jemljem evropske poslance, ki me karajo iz Slovenije, ob dejstvu, da imamo eno poslanko, ki je pred petimi leti na soočenju na FDV izjavila, da je zdravo imeti samo dva mandata, danes kandidira za tretjega. Imamo poslanca, ki je pred petimi leti verjel, danes ne verjame več in se je na hitro včlanil v drugo stranko samo zato, da bo izvoljen. Imamo nekaj evropskih poslancev, ki niso zamudili priložnosti biti tiho, ampak so Slovenijo tožili pred svetovno in evropsko javnostjo, kadar je bila le priložnost za to. Imamo evropskega poslanca, ki se tudi v želji po tretjem mandatu s pismi obrača na javnost in pere perilo lastne stranke. Skratka, imamo kar nekaj evropskih poslancev, ki jim jaz ta hip ne morem ravno zaupati v njihovi dobronamernosti, zato težko sprejmem takšno kritiko.

Kar se tiče nastopa, je bilo to ponujeno še gospodu Cerarju pred menoj. In potem smo oktobra izrazili pripravljenost, da nastopim, nakar… / oglašanje v dvorani/ Ja, gospod Mahnič, počakajte, no, malce. Bilo je ponujeno gospodu Cerarju, in potem, ko gospod Cerar ni bil več predsednik vlade, smo seveda mi rekli, da se bomo tega udeležili, na kar ni bilo odgovora do zdaj iz kabineta gospoda Tajanija. Me pa veseli, da ste se vsi slovenski evropski poslanci in kandidati za evropske poslance lepo povezali v branjenju gospoda Tajanija, češ, če je pa on poslal vabilo, bi pa gospod Šarec moral iti. Mislim, da sem gospodu Tajaniju v četrtek na Evropskem svetu zelo dobro povedal, da je bila ta njegova izjava nož v srce. In kaj je še izjavil, da je bil Mussolini dober državnik, dokler pač ni šel v vojno. Ampak že davno pred vojno je zatiral primorske Slovence, že davno pred vojno je šel v Etiopijo in tam izvajal pokole. Tako, če izjavi to gospod Tajani, potem me ni nič sram, če sem tako vabilo zavrnil, oprostite. In to, da je zdaj zamujena priložnost, se samo vprašam, kaj ste potem delali pet let tam, če se Slovenije doslej ni slišalo in ste čakali samo mene. Za vas sem bil še nekaj mesecev nazaj klovn. Tako, veste, tega nikakor ne jemljem dobronamerno, ampak zgolj kot začetek neke predvolilne kampanje, ki je že v polnem teku.

Verjemite pa mi, da se na Evropskih svetih zelo dobro pogovarjamo o prihodnosti, da vemo, kaj so težave, predvsem pa jih ne bomo rešili, če bomo že dve leti in še več se pogovarjali samo o brexitu. Skratka, Evropska unija ima mnogo težav, začeti jih bo treba reševati, ampak dvomim, da jih bomo rešili z nagovorom evropskim poslancem dva meseca pred evropskimi volitvami. »The last but not the least«, gospa Ljudmila, je pa to, da je 12. marca govoril moj slovaški kolega – parlament je bil prazen! In tudi, ko je govoril malteški kolega, je bilo notri, ne vem, 30 poslancev ali koliko. Če bi v tem cenjenem zboru sedelo samo 30 poslancev, bi se to precej poznalo. Koliko je pa poslancev v Evropskem parlamentu, pa je bil prazen. Toliko o tem, koliko evropske poslance zanima nagovor katerega izmed mojih kolegov ali pa mene navsezadnje. Zato to ni drugega kot navadno sprenevedanje, nabiranje političnih točk na moj račun. In lepo, da ste se vsi združili proti meni, ste se vsaj enkrat združili. Upam, da boste tisti, ki boste izvoljeni v naslednjem mandatu v Evropski parlament, znali biti tako združeni, tudi ko bo šlo za Slovenijo”.

Ljudmila Novak: “Glejte gospod predsednik, to kar ste zdaj vi povedali je enostavno sramotno. Moram pa zdaj biti malo ostra, ker tam ne govorite samo evropskim poslancem, ki ste jih tukaj vse povprek bom rekla dali v nič, ampak govorite evropski javnosti. Tudi v našem parlamentu večkrat sedi nekaj poslancev, ampak je televizijski prenos, medijski poročajo, o tem se govori. Zakaj je to zamujena priložnost? Vi bi te stvari, kar ste zdaj tukaj povedali, tam lahko javno povedali. Znate lepo ošvrkniti, znate se pošaliti, znate kaj dodati, to bi lahko tam naredili, tudi gospodu Tajaniju bi lahko med vrstnicami kaj povedali ali pa še marsikomu, ki ne pozna evropske zgodovine. Tam je bila za to priložnost.”

Marjan Šarec: “Spoštovana poslanka! Kamen bi zajokal ob tem, kar ste pravkar povedali, kako je to nacionalna sramota, kako sem zamudil ne vem kakšno priložnost. Vi ste zamudili priložnost biti v vladi, pa kaj potem. Pač a veste, če je to taka zamujena priložnost, bo pokazal čas. Kar se pa tiče govorjenja v predvolilnem času in zdajle vse, kar je izrečeno, me pa ne bo nobeden prepričal, kako ste dobronamerni in kako si želite samo dobro. Ne nazadnje je tudi nespoštovanje evropskih institucij do Slovenije bilo izraženo. Je Evropska komisija v sedanjem mandatu rekla pri arbitraži za Hrvaško, da je to nespoštovanje vladavine prava? Ni rekla. pa še kaj je bilo v tem mandatu, zato bom z veseljem v prihodnje izkoristil vsako priložnost, vendar v novem sklicu Evropskega parlamenta. Nikakor pa ne bom hodil v prazen parlament razlagati 30-im, pa po možnosti še kakšnega iz Slovenije ne bo notri, zato da me boste potem kolegi tukaj iz desne se potem norčevali, kako da me nobeden ne posluša in kako Slovenije nobeden ne upošteva v svetu in tako naprej. Skratka, obe stvari se da gledati obojestransko.

Predsednik SMC in nekdanji premier Miro Cerar pa je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ opozoril, da gre za dezinformacije premierju Šarcu in da sam vabila za nagovor Evropskega parlamenta nikoli ni prejel. “Če bi ga prejel, bi za to zanesljivo izvedeli vsi, ker bi se nanj odzval,” je zatrdil Cerar.

Tudi Šarec je v izjavi novinarjem dejal, da Cerar ni zavrnil vabila za nagovor, pač pa potem ni bil več premier. “To je bistvo. Tukaj ste zapeli za nekaj, kar nima pomena. Cerarju je vmes prenehala funkcija, zato niti ni mogel govoriti pred Evropskim parlamentom,” je pojasnil Šarec.

Nasprotno kot Cerar pa je Šarec zatrdil, da je vabilo za nagovor Evropskega parlamenta prišlo v času, ko je bil Cerar še premier. Zatem je premiersko funkcijo po njegovih besedah prevzel sam in odgovorili so, da jih to zanima. “Potem iz Tajanijevega kabineta dolgo ni bilo odgovora,” je povedal Šarec.

COMMENTS

Wordpress (0)