V Venezueli napeto! V Caracas prispeli ruski vojaki, Guaido poziva ljudstvo k “operaciji svoboda”! – TOPNEWS.si

V Venezueli napeto! V Caracas prispeli ruski vojaki, Guaido poziva ljudstvo k “operaciji svoboda”!

V Venezueli napeto! V Caracas prispeli ruski vojaki, Guaido poziva ljudstvo k “operaciji svoboda”!

Venezuelski opozicijski voditelj Juan Guaido, ki ga podpirajo ZDA in zahodne države, je pozval prebivalstvo, naj se pripravi na “operacijo svoboda”, ki bo vodila k prevzemu oblasti v Venezueli, potem ko so svetovni mediji poročali, da sta med vikendom v Caracasu pristali dve ruski vojaški letali.

“Čas je, da se pripravimo na operacijo Svoboda in izvajanje maksimalnega pritiska (na vlado), da končno zaključimo uzurpacijo. Vsi, absolutno vsi imajo vlogo v tej fazi našega boja,” je sporočil Guaido prek Instagrama.

Napovedal je “ustanovitev posebnih odborov po vsej državi”. “Imeli bodo nalogo spodbujanja dejavnosti, usmerjenih v odpravo uzurpacije v vsaki regiji, sektorju, sindikatu, izobraževalni ustanovi, vladnem organu,” je zapisal Guaido na omenjeni družbeni mreži.

Ruska agencija TASS opozarja, da se je opozicijski vodja, ki mu je funkcijo šefa parlamenta ukinilo vrhovno sodišče, 23. januarja na shodu v Caracasu samooklical za začasnega predsednika Venezuele, kar je trenutni predsednik Nicolas Maduro razglasil kot poskus državnega udara.

Ruski Sputnik je objavil novico, da sta dve ruski letali v soboto pristali na glavnem letališču v Caracasu. Na letalih naj bi bilo na desetine ruskih vojakov in velika količina opreme za izvedbo naloge “dokončanja tehničnih vojaških pogodb”.

BBC poroča, da je venezuelski novinar Javier Mallorca na Twitterju zapisal, da je videl približno 100 ruskih vojakov in približno 35 ton opreme, ki je bila iztovorjena iz letal.

Britanski javni servis trdi, da sta ruski letali prispeli v Venezuelo tri mesece potem ko sta Venezuela in Rusija izvedli skupne vojaške vaje.

COMMENTS

Wordpress (0)