Violeta Tomič: Ekološki terorizem Velike Britanije v Sloveniji – za Britance smo »drugorazredni« – TOPNEWS.si

Violeta Tomič: Ekološki terorizem Velike Britanije v Sloveniji – za Britance smo »drugorazredni«

Violeta Tomič: Ekološki terorizem Velike Britanije v Sloveniji – za Britance smo »drugorazredni«

Kot je postalo znano, je bil glavni namen nedavnega obiska britanskega zunanjega ministra Jeremyja Hunta v Sloveniji lobiranje in dovoljenje za pridobivanje plina iz skrilavca v Prekmurju.

O tem je spregovorila v intervjuju za Exfor poslanka državnega zbora (Levica) Violeta Tomič.

Exfor: – Kako oceniti poskus Britancev za organizacijo frackinga v Sloveniji?

V. Tomič: Obstaja velika verjetnost okolijske katastrofe. Nesprejemljivo je, da tuje sile tako močno pritiskajo na Slovenijo. Ne moremo dovoliti korporacijam, da pišejo zakone, kot se je to že zgodilo v primeru MAGNA, ko so sprejeli Lex Magna, zakon, posebej narejen za korporacijo, ki je 100 hektarjev rodovitnega kmetijskega zemljišča spremenil v lakirnico avtomobilov, ki bo ob nekaj slabo plačanih delovnih mestih povzročala ogromno škodo okolju zaradi uporabe barv in lakov. Celotni Evropski uniji vladajo neizvoljeni birokrati Evropske komislije, ki jim tempo narekujejo številni lobisti.

Enako velja za tehnologijo proizvodnje plina iz skrilavca, ki je v večini držav prepovedana. Fracking (hidravlična obdelava) je v Franciji prepovedan, v Nemčiji ga praktično ni mogoče uporabiti. Očitno smo drugorazredna država in vlagatelje zanima le poceni delovna sila, ne zanima jih, kaj bo z okoljem in z zdravjem ljudi.

Nekdanji minister za okolje Jurij Leben, ki je nasprotoval proizvodnji plina iz skrilavca in seupiral frackingu, je bil odstranjen s položaja. Kot razlog so sicer navedli preplačano maketo »drugi tir« železnice Koper-Divača. V bistvu je on kot uradnik takrat samo izvrševal navodila, zato bi moral v bistvu odstopiti njegov šef, takratni predsednik vlade Miro Cerar, a je zdaj uspešno postal minister za zunanje zadeve Slovenije.

Exfor: V Prekmurju so termalna vrelišča z zdravilnimi izviri, ki so znani po vsej Evropi, zdraviliški prostor, pomemben za slovenski narod in za vso Evropo. Kako visoka je verjetnost ne samo okoljske, ampak tudi gospodarske in socialne katastrofe v Sloveniji, če Britancem dovolite, da posegajo v okolje za pridobivanje plina?

V. Tomič: O tem žal nihče ne razmišlja. Vse zanima le profit. Nihče ne želi razmišljati o dolgoročnih posledicah za prebivalce in za državo. Toda od tega dobička država ne bo imela nič. Profiti gredo ven iz države, nam pa zapuščajo uničeno okolje, podtalnico in zdavje ljudi. S strani naše vlade, ki bi morala delati v prvi vrsti za dobrobit vseh njenih državljanov pa vidim odsotnost strategije za zaščito svojega prebivalstva pred ekološkim terorizmom, ki nam ga izvajajo tuje korporacije.

Exfor: Eden od glavnih znakov fašizma in nacizma so dvojna merila. Kako je to mogoče? Izkazalo se je, da Slovenija velja za drugorazredno državo ali »drugorazredno ljudstvo«.

V. Tomič: Absolutno. Mi smo zanje drugorazredni ljudje. Obstajajo periferne države EU, obstajajo države v središču. Gospodarska kriza je najbolj prizadela periferijo. V času krize so revni financirali bogate in države obrobja države centra. Medtem, ko smo mi zategovali pasove pri socialnih transferjih, pokojninah, plačah, šolstvu, zdravstvu…… se je število multimilijarderjev podvojilo.

Anglija ima dolgo zgodovino imperializma in zato je njihov način razmišljanja imperialističen. Dvojni standardi pa so globalno politična vsakdanjost. Sem članica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (je pojasnila). Tam je bila Rusija prikrajšana za pravico do glasovanja, domnevno zaradi priključitve Krima, vendar vemo, da so na Krimu, kjer je zgodovinsko velika večina Rusov, to izglasovali na referendumu. Ne obsojajo, oziroma, celo podpirajo pafašistično oblast v Ukrajini.

Evropa mirno podpisuje trgovinske sporazume z Marokom, ki je okupiral del Zahodne Sahare, postavil 2.700 km zidu in minska polja, ki ločujejo družine z okupiranega območja in begunskih taborišč v Alžiriji. Na lastne oči sem videla, kaj se tam dogaja. Tam so ljudje na pesku zgradili svojo državo in edino, kar si želijo, je pravica do referenduma in samoodločbe, ki jim jo je mednarodna skupnost obljubila že lata 1992 . Maroko pa prodaja njihovo rudo, titan in druge dobrine in grozi Evropi, da bo v nasprotnem primeru spustil begunce, da preplavijo Evropo.

Še mnogo je primerov sramotnih dvojnih standardov znotraj EU. Zdaj gremo na evropske volitve in izjavljamo – Evropa se bo reformirala, ali pa je ne bo! Postati mora bolj demokratična, socialna in okoljska. Levica je edini kontrapunkt neoliberalni sredini in populistični desnici. Neoliberalni kapitalizem je pripeljal Evropo do kolapsa. Ljudje so prestrašeni, dezorientirani. Desni populisti s pridom izkoriščajo ta strah, toda ne prinašajo rešitev. Kar poglejte Brexit. Najprej so ljudi prepričali, da je iz EU potrebno izstopiti zaradi migrantskega vala, zdaj pa ne vedo, kako rešiti situacijo, ki so jo zakuhali. Tudi zdaj govorijo samo o biznisu, kaj se bo zgodilo z ljudmi na obeh straneh po dokončnem izstopu UK iz EU, pa jim ni mar. Levica edina razmišlja o ljudeh in išče konstruktivne rešitve za rešitev okoljske in socialne katastrofe. Obstajata samo dve možne poti- ekosocializem, ali barbarstvo.

Zato je naš slogan na EU volitvah, Za Evropo ljudi, ne kapitala!

COMMENTS

Wordpress (0)