(VIDEO) Ne boste verjeli svojim ušesom! Blamaža ameriškega odposlanca za Venezuelo pri pojasnjevanju statusa začasnega predsednika Guaidoja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ne boste verjeli svojim ušesom! Blamaža ameriškega odposlanca za Venezuelo pri pojasnjevanju statusa začasnega predsednika Guaidoja

(VIDEO) Ne boste verjeli svojim ušesom! Blamaža ameriškega odposlanca za Venezuelo pri pojasnjevanju statusa začasnega predsednika Guaidoja

Posebni odposlanec Washingtona za Venezuelo Elliott Abrams je medijem poskušal razložiti postopek, na podlagi katerega se je opozicijski voditelj Juan Guaido samorazglasil za predsednika te južnoameriške države.

»Ali nam lahko pojasnite, po katerem členu se je g. Guaido razglasil za predsednika, ker je bilo rečeno, da je to začasno obdobje poteklo (30 dni), nam to lahko pojasnite?« je eden od novinarjev vprašal Abramsa.

“V skladu z ustavo Venezuele je nacionalna skupščina sprejela resolucijo, ki navaja, da se začasno obdobje predsedovanja države ne bo začelo niti končalo, dokler Nikolas Maduro ne zapusti svoje funkcije. Tako, da se 30-dnevno obdobje ne začne danes, temveč po odhodu Madura. To pa so sklenili pred približno mesecem dni”.

V tem trenutku se je vmešal drug novinar s svojim komentarjem: »To bi bilo enako, kot če bi imel predsedniški mandat za štiri leta in po dveh letih pridete vi in spremenite pravila tako, da se moj mandat še ni začel? Kako je to mogoče?«

“Toda vas se ne sprašuje, saj niste v nacionalni skupščini,” je z nasmehom dejal Abrams.”

“Tudi vi niste”, je odgovoril novinar.

Na vprašanje, ali je to v skladu z ustavo, je Abrams odgovoril pritrdilno.

“Skupščina je edina demokratična institucija v Venezueli in po njihovi ustavi je ta domnevni Madurov mandat prazen, vendar so tudi dejali, da se začasno obdobje 30-ih dni začne, ko Maduro odide,” je dodal Abrams.

“To pomeni, Guaido je torej začasni predsednik nečesa, kar se sploh še ni začelo,” so vprašali novinarji.

“To je problem, ker Guaido ni na oblasti. Maduro je še vedno tu. Mislim, da je to logično,” je dejal Abrams.

“Kar pomeni, da Gvaido ni začasni predsednik?”

“Da, vendar ne more uveljaviti svojih pooblastil v dejanja, ker je Maduro še vedno tu,” je dejal Abrams, ne da bi se zmenil za pripombe novinarjev, ki jim njegovo pojasnilo očitno ni bilo povsem jasno.

Sicer pa so pripadniki venezuelske tajne službe Sebin ponoči aretirali Roberta Marrera, vodjo kabineta samooklicanega začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja. Guaido, ki se je 23. januarja oklical za začasnega predsednika Venezuele, je na tiskovni konferenci dejal, da se ne bo pustil zastrašiti in pozval k takojšnji izpustitvi Marrera. Dodal je, da jih aretacija ne bo oddaljila “s poti, na kateri so”. Venezuelce je pozval, naj”ostanejo združeni in mobilizirani”.

Poslanec opozicijske stranke VoluntadPopular (Ljudska volja) Sergio Vergara pa je pojasnil, da je davi “uzurpatorski režim nezakonito preiskal” njegovo in stanovanje Marrera, ki so ga aretirali in odpeljali neznano kam. Po pričanju Vergara, ki živi v isti zgradbi kot Marrero, je racijo izpeljalo več kot 40 močno oboroženih pripadnikov Sebina.

Pompeo poziva k izpustitvi Marrera

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v imenu ZDA obsodil racijo in aretacijo vodje Guaidojevega urada. “Pozivamo k njegovi takojšnji izpustitvi. Odgovorni bodo odgovarjali,” je zapisal na Twitterju.

Tudi kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je obsodil racijo venezuelske obveščevalne službe v hišah Vergare in Marrera. Demokratično mednarodno skupnost je pozval, naj se zavzame za “svobodo, življenje in integriteto” vodje Guaidojevega kabineta.

Aretacija Marrera bo po mnenju političnih analitikov še zaostrila krizo v Venezueli, kjer se za oblast borita Guaido in Maduro, ki pa mu večji del mednarodne skupnosti odreka legitimnost in ga krivi za gospodarski propad Venezuele.

COMMENTS

Wordpress (0)