(VIDEO) Šarec: “Levica še ni predlagala, da naj pritisnemo na gumb za samouničenje države” – Tako je predsednik vlade odgovarjal na vprašanje Topnewsa glede odnosa z Levico – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarec: “Levica še ni predlagala, da naj pritisnemo na gumb za samouničenje države” – Tako je predsednik vlade odgovarjal na vprašanje Topnewsa glede odnosa z Levico

(VIDEO) Šarec: “Levica še ni predlagala, da naj pritisnemo na gumb za samouničenje države” – Tako je predsednik vlade odgovarjal na vprašanje Topnewsa glede odnosa z Levico

Predsednik vlade Marjan Šarec te dni doživlja pravo medijsko ofenzivo. Ob Šarčevi zavrnitvi nastopa pred evropskim parlamentom je bil priča kritik tudi v posameznih “mainstream” medijih, včeraj pa se je moral kar dvakrat zagovarjati pred novinarji zaradi sporazuma z Levico, predvsem zaradi kritike Gospodarske zbornice Slovenije, ki je opozorila, da sporazum vlade z Levico vodi v zatiranje zasebnega sektorja in da bo račun sporazuma gospodarstvo stal najmanj 1,4 milijarde evrov. Šarec je dejal, da se ponavlja zgodba izpred pol leta, “ko se takoj skače na vsako stvar”, ne da bi se delovna skupina sestala in ne da bi bil predstavljen ukrep.

Tako je včeraj na Brdu pri Kranju ob robu 15. obletnice vstopa v Nato odgovoril tudi na naše vprašanje glede sodelovanja z Levico predvsem v luči polemike na Odboru za zunanjo politiko med zunanjim ministrom in predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem in poslanci Levice, kjer je najdlje šel poslanec Levice Miha Kordiš, ki je zunanjemu ministru Cerarju očital, da je živčen zaradi Venezuele. Marjan Šarec je na naše vprašanje odgovoril z izjavo, ki se bo verjetno zapisala v anale zgodovine in so jo seveda takoj pograbili “mainstream” mediji.

Predsednik vlade Marjan Šarec: “Eno je retorika, drugo so pa potem dejanja. In zaenkrat nam Levica še ni predlagala, da naj pritisnemo gumb za samouničenje države, tako, da tukaj ne vidim kakšnih takšnih težav, kot jih vidijo mnogi. Se pa seveda okoli vsake stvari dviga preveč prahu. Absolutno preveč in brez potrebe”.

Šarec je že v državnem zboru, ki je po vetu državnega sveta ponovno potrdil novelo proračunskega zakona, dejal, da bodo ukrepe iz sporazuma z Levico izvajali le, če bodo finančno vzdržni: “Na prvi strani piše, vsak ukrep bo potrebno preveriti, ali je finančno vzdržen, in če ukrepi ne vzdržijo, se seveda o vsakem dogovarjamo. Torej s tem sporazumom ne bo, potem ko je zdaj podpisan, vse avtomatično, ampak bo vsak ukrep posebej, usedle se bodo delovne skupine, se bodo o materiji pogovorile, določile ukrepe, in če ukrepi seveda ne bodo finančno vzdržni, jih ne bomo izvajali. To nam zdrava pamet pravi. Tako, da tukaj sam vidim tako kot minister Bertoncelj en vihar v kozarcu vode”.

“Tako ni Levica kriva za vse, od globalnega segrevanja in naprej. Biti moramo realni, vlada je koalicijska in manjšinska. Če želimo kaj narediti, se moramo pač dogovarjati,” ugotavlja premier. Po njegovih navedbah je to realnost demokracije: “Demokracijo smo želeli in jo imamo. Nasprotno od tega je enopartijski sistem, kjer eden o vsem odloča.”

Sporazum z Levico je tako ocenil kot nekaj, kar so dogovorili že pred časom. Stabilnost vlade pa po Šarčevih besedah ni odvisna le od tega, pač pa od vseh, ki v njej sodelujejo. Nekateri koalicijski partnerji so namreč danes priznali odvisnost vlade od Levice in njen poseben status tudi v primerjavi z vladnimi strankami.

Za drugo izjavo, ki ji v novinarskem žargonu pravimo “cvetke” pa je poskrbel vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki je takole plastično opisal razmerja med strankami koalicije in Levico. “Mi imamo 43 glasov vsi skupaj in vsak, ki da glasove h kateremu koli zakonu je bistveno več vreden. To je tako kot doma. Veste, ko imamo dva sinova ali pa dve hčerki. Tista hčerka, ki je doma, ni toliko vredna kot tista hčerka, ki pride na štirinajst dni domov, pa je kosilo boljše in vse kar starši naredijo.”

Tudi pregovorno vedno zadržani vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič je bil včeraj plastičen v izjavah: “Po eni strani se zdi, kot da gre za neko prisilno poroko. Po drugi strani je pa dejstvo, da smo vsebino tega protokola dorekli že v preteklosti.”

Koalicijski partnerji so sporazum o sodelovanju z Levico pričakovano podpisali še pred ponovnim odločanjem DZ o noveli zakona o izvrševanju državnega proračuna. Po vetu državnega sveta je bilo namreč za ponovno potrditev novele potrebnih najmanj 46 glasov, medtem ko jih ima koalicija sama 43. DZ je novelo potrdil s 57 glasovi za in 26 proti, poleg poslancev koalicijskih strank so glasove prispevali še v Levici in SNS. Šarec je včeraj dejal, da bi jih bilo 58, vendar je manjkal eden od koalicijskih poslancev, kar pa je že zavidljiva skoraj dvotretjinska večina v parlamentu.

COMMENTS

Wordpress (0)