Obdukcija razkrila vzrok smrti Putinovega svetovalca, ki so ga našli mrtvega leta 2015 v Washingtonu – TOPNEWS.si

Obdukcija razkrila vzrok smrti Putinovega svetovalca, ki so ga našli mrtvega leta 2015 v Washingtonu

Obdukcija razkrila vzrok smrti Putinovega svetovalca, ki so ga našli mrtvega leta 2015 v Washingtonu

Novo objavljeni dokumenti kažejo, da je imel nekdanji svetovalec ruskega predsednika Vladimirja Putina, Mihail Lesin “v času smrti ali blizu časa smrti” leta 2015 popolnoma zlomljen vrat. Dokumente o obdukciji je objavil medicinski raziskovalec iz Washingtona.

Mihaila Lesina so našli mrtvega v hotelu Dupont Circle v Washingtonu, novo odkritje pa ni povsem jasen dokaz, da je Lesin umrl v sumljivih okoliščinah. Lesin je bil ključni svetovalec ruskega predsednika, ko se je le ta vzpenjal na oblast.

Objavljen dokument je doslej daleč najbolj natančen znanstveni opis smrti, ki je bila zavita v tančico suma, poroča Washington Times. Uradna ugotovitev je bila, da je Lesin (57) umrl naključno, potem ko je večkrat padel pijan v svoji hotelski sobi.

Padel je v nemilost Kremlja

Nekoč močan svetovalec za medije predsednika Vladimirja Putina je okoli leta 2012 padel v nemilost elite v Kremlju in se je zato umaknil iz javnega življenja, preden so ga 5. novembra 2015 našli mrtvega v hotelu Dupont Circle, ki se nahaja nekaj ulic od Bele hiše, je poročal Radio Svobodna Evropa.

Kljub uradnemu sklepu, da je bila njegova smrt “naključna”, so Lesinove vezi z rusko vladajočo elito, bizarne okoliščine njegove smrti in število nenavadnih smrti Rusov po svetu pogrevale nenehne špekulacije, da njegova smrt ni bila naključje, temveč, da so ga morda ubili.

Preden se je Lesin nastanil v hotelu Dupont Circle je čas preživljal v elitnem hotelu Four Seasons na drugem koncu Washingtona. Na podlagi poročila washingtonske policije, so uslužbenci omenjenega hotela 3. novembra poklicali ameriško tajno službo, ko se je Lesin pojavil vidno vinjen. Tajna služba je osebju svetovala, naj postavijo varnostnika pred vrata njegove hotelske sobe, da bi mu preprečil odhod. Lesin se je dan pozneje prijavil v hotelu Dupont Circle.

Kot izhaja iz policijskega poročila je tajna služba bila v tem hotelu že pred njim, da bi varovala neimenovanega uradnika, ki je bil tam nastanjen.

Lesin je po novih poročilih večji del alkohola popil iz mini bara v sobi in vsaj enkrat so ga videli, da tava po hodniku v spodnjicah in majici.

Končno poročilo, ki ga je oktobra 2016 objavilo ameriško državno tožilstvo je označilo smrt kot naključje in da je bila povzročena s poškodbo s topim predmetom na glavi, vratu, trupu in zgornjih in spodnjih okončinah, ki jo je povzročil padec. ” Kritična zastrupitev z etanolom je navedena kot dejavnik. Poročilo o obdukciji kaže stopnjo ureznin in modric na glavi, vratu, zgornjem in spodnjem delu trupa, vendar ne navaja, kako so poškodbe nastale.

V dodatnem poročilu Urada glavnega zdravniškega izvedenca z dne 1. aprila 2016 je uradnik opozoril na pogovor z neznano osebo, ki se je zanimala za forenzično antropološko poročilo, osredotočeno na analizo Lesinovega skeleta.

Oseba, ki je klicala, katere ime in priimek so v dokumentu prekrili, je vprašala “ali je poškodbo lahko povzročil padec,” je zapisal uradnik.

“Pojasnil sem, da je položaj podjezične kosti zaščiten s spodnjo čeljustjo, in da so njeni zlomi običajno povezani z obešanjem ali dušenjem z rokami.” Rekel sem tudi, da ne morem izključiti velikega padca kot vzroka za zlom, ampak da pričakujem, da bo poškodba mehkih tkiv povezana z udarcem,” je zapisal uradnik, čigar ime je bilo tudi redigirano.

Poročilo o obdukciji navaja, da je bil zlom podjezične kosti “popoln prečni prelom”. Prav tako se omenja, da je bilo hrustančno tkivo iz bližnje žleze ščitnice “nepoškodovano”.

“Meje zloma so ostre in kažejo, da se je poškodba zgodila v času smrti ali blizu nje,” je še zapisano v poročilu.

Glede na članek, objavljen v Nacionalnem inštitutu za zdravje iz leta 2015, so “zelo redki zlomi podjezične kosti, ki so posledica drugih poškodb, razen v primeru davljenja ali obešanja; primeri zloma podjezične kosti, povezani s panfacialnimi poškodbami, pa so še redkejši.”

Ko so agenti med preiskavo zaslišali Lesinovega sina Antona, je dejal, da ni vedel, da je njegov oče odpotoval v Washington.
Lesin ni bil znan kot redni obiskovalec Washingtona. Toda kmalu po njegovi smrti so poročali, da je eden od razlogov, zakaj je odpotoval v ameriško prestolnico, udeležba svečane večerje za zbiranje denarja na Kennan Institutu Centra Wilson (Wilson) 3. novembra, dva dni prej, ko so odkrili njegovo truplo.

Leto dni pred smrtjo 2014 je Lesin pritegnil pozornost ameriškega senata, ko je en senator pozval FBI, naj sproži preiskavo zaradi morebitnega pranja denarja. Lesin je imel vile na Beverly Hillsu v Kaliforniji, kjer so njegovi otroci in njegova žena živeli in se ločili od njega ter imeli jahto v vrednosti 40 milijonov dolarjev. Nekaj mesecev pred njegovo smrtjo so ruski mediji poročali, da se druži z veliko mlajšo manekenko Victorio Rahimbaevo, ki naj bi z njim zanosila, za njo pa naj bi izginila vsaka sled.

Ena oseba, ki je bila v stiku z uradniki zvezne policije, je povedala, da je Lesin v mesecih pred smrtjo imel stike z ameriškim Ministrstvom za pravosodje. Marca 2018 je portal BuzzFeed omenjal neimenovane vire, ki so povedali, da je nekdanji britanski obveščevalni uradnik Christopher Steele dal FBI-ju poročilo, ki pravi, da so Lesina pretepli do smrti tuji militanti, ki so delali za neimenovanega oligarha blizu Putina.

Bogat ruski oligarh

Večji del ogromnega Lesinovega bogastva je izviral iz zasebnega podjetja, ki ga je ustanovil leta 1990 za prodajo televizijskega oglaševanja na ruskem trgu, ko je bilo oglaševanja v razcvetu. Njegovo podjetje Video International (VI) je kasneje kupil Juri Kovalčuk, glavni delničar Banke Rusije, ki je tesno povezana s Kremljem.

Lesin je odigral vodilno vlogo v volilni kampanji Borisa Jelcina leta 1996 in je bil glavni tiskovni predstavnik v zadnjem delu Jelcinovega mandata, vključno s časom, ko je Jelcin nenadno sprejel odločitev o odstopu 31. decembra 1999, nato pa imenoval Putina za svojega naslednika.

Vladimir Putin in Mihailo Lesin

Kot Putinov minister za medije v začetku leta 2000 je bil Lesin ključna oseba pri postavljanju nacionalnih televizijskih kanalov pod nadzor Kremlja, predvsem NTV, kanala, ki je bil takrat znan po resnem novinarstvu.

Lesina so v zahodnih medijih poznali kot “Putinovega spin doktorja” in “gospodarja cenzure”. Njegov vpliv na rusko politiko je bil ogromen. Vodil je medijski imperij Kremlja, prav tako pa je deloval kot osebni svetovalec Vladimirja Putina in Dmitrija Medvedjeva do leta 2009, ko se je uradno »upokojil« zaradi domnevno nasprotujočih si interesov. Ustanovil je Russia Today – svetovnega tiskovnega predstavnika Kremlja, zdaj znan kot RT.

Od leta 2012 do leta 2014 je iz neznanih razlogov padel v nemilost Kremlja in se popolnoma umaknil iz javnosti.

Poročilo FBI o preiskavi

Washingtonska policija je v svojem poročilu decembra 2017 navedla, da je Lesin veliko pil v dneh dni pred smrtjo. Mesec dni kasneje je FBI izdal 56-strani dolg dokument o svoji preiskavi, vključno z delom forenzičnih strokovnjakov za video nadzorne v hotelu Dupont Circle.

Dokument FBI vključuje tudi 29 strani poročila pisarne mestnega medicinskega strokovnjaka, ki je osnova uradnega vzroka njegove smrti, ki ga je mesto objavilo. Strani pa so skoraj popolnoma popravljene.

Ruski uradniki so v javnosti le malo govorili o Lesinovi smrti, čeprav so sprva nakazali, da od ameriških služb pričakujejo vse podrobnosti.

Uradna razlaga se še vedno glasi, da je bil Lesin pijan, ko je v svoji hotelski sobi utrpel poškodbe s silo, torej da je v tem stanju večkrat padel.

Po Lesinovi smrti je bil del njegove lastnine postopoma prodan. Njegova jahta je bila prodana na Floridi leta 2016. Njegovi dve vili na Beverly Hillsu sta bila oglaševani za prodajo leta 2017 po ceni 23 milijonov dolarjev in 29 milijonov dolarjev. Za zdaj ni znano, ali so hiše prodane.

COMMENTS

Wordpress (0)