Timošenkova pozvala Porošenka: Umakni se iz volilne tekme! Kriv si za korupcijo in pranje denarja! – TOPNEWS.si

Timošenkova pozvala Porošenka: Umakni se iz volilne tekme! Kriv si za korupcijo in pranje denarja!

Porošenko pred porazom? Ukrajincem ljubša Julija Timošenko in komik Vladimir Zelenski

Timošenkova pozvala Porošenka: Umakni se iz volilne tekme! Kriv si za korupcijo in pranje denarja!

Vodja stranke Batkivtščina (Domovina) Julija Timošenko je v ukrajinski Verhovni Radi pred dnevi pozvala pozvala sedanjega predsednika Ukrajine Petra Porošenka, naj se umakne iz predsedniške tekme ter ga obtožila korupcije in pranja denarja v obrambnem sektorju.

“Po zadnjih predsedniških volitvah se je Porošenko s svojimi sodelavci soočil s kazenskimi ovadbami zaradi korupcije v vojski, pranja denarja in umikom sredstev na offshore račune prek svojih podjetij,” je dejala Timošenkova na srečanju voditeljev parlamentarnih skupin in frakcij. “Pozivam Porošenka, naj se umakne iz volilne tekme,” je sporočila Timošenkova.

In kaj je tisto, kar je spodbudilo predsedniško kandidatko Julijo Timošenko k tako odločni reakciji na početje aktualnega predsednika Petra Porošenka?

Velik korupcijski škandal, ki je izbruhnil v Ukrajini marca letos. Ekipa ukrajinskih novinarjev Bihus.info je razkrila shemo velikih tatvin v vojaško-industrijskem kompleksu, v katero so bili vpleteni uradniki, ki so blizu predsedniku Petru Porošenku. Vojaško-industrijski kompleks “Ukroboronprom” združuje 130 podjetij, ki zaposlujejo okoli 80 tisoč ljudi.

Novinarji so odkrili, da so namestnik sekretarja Sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleg Gladkovski, njegov sin Igor ter poslovni partnerji Vitali Žukov in Andrei Rogoza v letu 2016 prodali rezervne dele za vojaško opremo ukrajinskim obrambnim podjetjem z maržo v višini 8,5 milijona evrov. S tihotapljenjem so uvozili rezervne dele z ozemlja Ruske federacije, njihova kakovost pa ni bila preverjena, včasih pa naj bi v Ukrajino prispela le navadna odpadna kovina. Tihotapljenje naj bi se odvijalo pod nadzorom direktorja Ukroboronproma, Pavla Bukina. Poleg tega so novinarji razkrili tudi številne druge korupcijske sheme, zaradi česar je veleposlanica Združenih držav Amerike v Ukrajini Marie Yovanovitch izjavila, da je treba nujno opraviti revizijo državnega koncerna Ukroboronprom in ugotoviti, kje se nahajajo tudi ameriška obrambna orožja. Ameriški vojaki se bojijo, da bi orožje lahko odpisali kot vojno škodo in ga prodali ameriškim sovražnikom.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki zagovarja slogan »varovanja civilizirane Evrope pred barbari iz Vzhoda”, naj bi organiziral korupcijske sheme ogromnega obsega za osebno obogatitev. Tako so ukrajinski novinarji ugotovili, da je dohodek predsedniškega kandidata Porošenka v letu 2013 znašal 51.830.000 griven (1,7 milijona evrov). Februarja 2019 je Porošenko prijavil dohodek v višini 856,4 milijona griven (28,5 milijonov evrov). Šlo naj bi za neverjetno rast njegovih prihodkov.

Porošenko naj bi si z vrsto finančnih manipulacij prisvojil tudi sredstva, ki so nekoč pripadala pobeglemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču, ki so pristala v državnem proračunu. Na slednje so večkrat opozarjali ukrajinski poslanci, med njimi je bil najbolj glasen poslanec Vitalij Kuprij, ki je državnemu tožilstvu Ukrajine predal dokumente v zvezi s Petrom Porošenkom in njegovimi sodelavci glede obtožb o “pranju“ proračunskih sredstev (prej v lasti Janukoviča) v višini 1,5 milijarde dolarjev prek skupine podjetij za naložbe v kapital Ukrajine. Obstaja vsaj dvanajst takih primerov.

Kazenska ovadba proti Porošenku, ki jo je podal poslanec ukrajinskega parlamenta

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko (54), želi s starimi obljubami in načrti ostati na istem stolčku z novim petletnim mandatom. Svojim podpornikom obljublja, da bo, če ga bodo izvolili za predsednika Ukrajine, državo vključil v Nato in Evropsko unijo. Vendar, sodeč po trenutnem ratingu, mu državljani Ukrajine ne zaupajo preveč, kljub dejstvu, da mu je uspelo doseči avtokefalnost ukrajinske pravoslavne cerkve. Porošenko sicer dobro ve, da predsedniških volitev ne more dobiti le z glasovi skrajnih nacionalistov in obljubami, da bo vrnil Krim in Donbas.

Vladimir Zelenski

Med njegovim mandatom se je razbohotila korupcija, državljanom pa je močno padel njihov življenjski standard. Julija Timošenko je izjavila, da je Porošenko glavni krivec za tako veliko korupcijo, in da mora odgovarjati za uničenje države. Timošenkova je tudi izjavila, da je Porošenko zmagal na zadnjih volitvah s pomočjo kraje glasov, in da mu tega letos ne bo uspelo ponoviti.

Taka kraja spodkopava zaupanje Ukrajincev v institucije oblasti. To pa ogroža tudi sodelovanje z Nemčijo in Francijo, ki sta se zavezali, da bosta Ukrajini zagotovili gospodarsko pomoč. Navsezadnje je bil boj proti poneverbi in korupciji na najvišji ravni ena od glavnih zahtev ukrajinskih protestnikov leta 2014 na Maidanu.

Zanimivo je, da nekdanji, prvi predsednik Ukrajine Leonid Kravčuk napoveduje, da bo Julija Timošenko zagotovo zmagala na prihajajočih volitvah. Kravčuk meni, da se bosta v drugem krogu pomerila Julija Timošenko in komik Vladimir Zelenski. Predsedniška kampanja se je uradno začela 31. decembra 2018, volitve pa bodo 31. marca letos. Če nihče ne dobi 50% glasov v prvem krogu, bo drugi krog potekal 21. aprila.

COMMENTS

Wordpress (0)