(VIDEO) Ameriški mediji: Sankcije proti Moskvi ne dajejo učinkov – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ameriški mediji: Sankcije proti Moskvi ne dajejo učinkov

(VIDEO) Ameriški mediji: Sankcije proti Moskvi ne dajejo učinkov

Profesorica političnih znanosti na Univerzi v Virginiji v ZDA, Judy Twigg, je za “National Interest” zapisala, da Rusija zmaguje v vojni s sankcijami.

Po njenih besedah naj bi sankcije, ki so jih uvedle Združene države Amerike in Evropska unija leta 2014, kaznovale Rusijo zaradi domnevno “agresivnih dejanj” proti Ukrajini, prav nasprotno, Rusiji so prinesle veliko koristi in spodbudile gospodarsko rast. Kot primer Twiggova omenja ruski kmetijski sektor, ki je zaradi omejevalnih ukrepov izstopil iz stagnacije.

Profesorica opozarja, da je Moskva omejila dostop do kapitalskih trgov in nizko-obrestnih posojil, prepovedala uvoz blaga z dvojno rabo in dobavo inovativnih tehnologij. Poleg tega je Rusija uvedla vzajemne protiukrepe, ki prepovedujejo uvoz prehrambenih proizvodov iz Evropske unije in Združenih držav. Kot rezultat tega so bili ti ukrepi “darilo” ruskemu kmetijstvu, ugotavlja Twiggova.

“Sankcije so Rusiji omogočile, da je obnovila svojo osiromašeno prehrambeno industrijo.” Mnogi vlagatelji, ki prej niso kazali zanimanja za kmetijstvo, so se nenadoma začeli zanimati za ta sektor,” piše Twiggova.

Poleg tega je bil učinek proti-sankcij takšen, da so “nekateri predstavniki ruskega gospodarstva, ki so bili le delno povezani s kmetijstvom, začeli prositi, da se tudi njim uvedejo sankcije”. Twiggova navaja primer ruskih proizvajalcev čokolade, ki so se zavzeli za podaljšanje omejitve uvoza evropskih izdelkov, da bi tekmovali s proizvajalci iz Nemčije, Francije in Belgije, ki so na ruskem trgu prodajali svoje izdelke.

Profesorica dodaja, da je obseg proizvodnje žit v Rusiji že dvakrat višji od njegove porabe, in da je Rusija že postala glavna dobaviteljica na svetovnem trgu. Poleg tega, ruski proizvajalci že v celoti zagotavljajo državi zadostne količine piščancev in svinjskega mesa, čeprav so ga v preteklosti (pred uvedbo sankcij) uvažali v velikih količinah.

Poleg tega Twiggova ugotavlja, da pred kratkim uvedene ameriške carine na različne dobrine prisiljujejo mnoge države k iskanju drugih trgov za prodajo in nakup različnega blaga. Kot primer navaja Kitajsko, ki hitro postaja trg za sojo in sončnice iz Rusije, ki nadomešča ameriške izdelke.

Na koncu Twiggova poudarja, da ima Rusija veliko ozemlje in več kot 200 milijonov hektarjev neuporabljenih zemljišč, njeno kmetijstvo pa se bo še naprej aktivno razvijalo in dalo zagon razvoju drugih območij. Zato je po njenem mnenju prišel čas, da Združene države Amerike in države Evropske unije začnejo razumeti, da omejevalni ukrepi prinašajo Rusiji le koristi, v vojni s sankcijami z Zahodom pa je Rusija “nekaj korakov naprej”.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so se poslabšali zaradi razmer v Ukrajini, kjer je leta 2014 prišlo do državnega udara in zaradi Krima, ki se je po referendumu pridružil Rusiji. Zahodne države so Rusijo obtožile, da se vmešava v notranje zadeve Ukrajine in ji naložile sankcije. Moskva je sprejela vzajemne ukrepe, večkrat je zanikala obtožbe in izjavila, da je kontraproduktivno, da se z njo pogovarja v jeziku sankcij.

V zadnjem času se na Zahodu pojavljajo vse bolj glasnejša stališča, da je treba Rusiji odpraviti sankcije.

COMMENTS

Wordpress (0)