Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović nad Kolindo Grabar Kitarović: Porazno je, da imamo maše za ustaške zločince! Predsednica spodbuja ustašofilijo! – TOPNEWS.si

Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović nad Kolindo Grabar Kitarović: Porazno je, da imamo maše za ustaške zločince! Predsednica spodbuja ustašofilijo!

Bivši hrvaški predsednik Ivo Josipović nad Kolindo Grabar Kitarović: Porazno je, da imamo maše za ustaške zločince! Predsednica spodbuja ustašofilijo!

Nekdanji hrvaški predsednik Ivo Josipović bo ugasnil svojo stranko “Naprijed Hrvatska” in se vrnil v SDP. V svojem intervjuju za Večernji list pa se je obregnil tudi ob sedanjo predsednico Kolindo Garabar-Kitarović.

Josipović meni, da je bila predsednica Kolinda “resen dejavnik ustašofilije”, in da je njena izjava o ustaškem pozdravu “za dom spremni” veliko bolj nevarna od vsega, karkoli bi povedali njen nekdanji prijatelj Bujanec, Skejo ali pa Glasnović.

Hrvaška predsednica poljublja pokal, ki je pristal v rokah francoske nogometne reprezentance

“Spomnimo se tudi tistih čokolad, druženja z liki, ki niso vredni predsedniške družbe, načina, kakšen odnos je imela do Jasenovca in številnih bizarnih stvari, ki so vplivale na sistem vrednot. Kakšna je to predsednica, ki ne pozna zgodovine svoje države? Nedostojno je odgovornost prevaliti na svetovalce,” je dejal Josipović.

Prepričan je, da je med pluse gospe predsednice vsekakor treba všteti njeno lepo oblačenje in izvajanje zelo uspešnih diet, o katerih so mediji redno poročali.

“In sijajno je navijala za naše športnike. Škoda, da je prestopila mejo dobrega okusa s poljubljanjem in objemanjem vsega in vsakogar. Zato je v resnih krogih in v tujini povzročila posmeh in pogosto neprijetne šale. Minus so neizpolnjene obljube, posebej tiste, da bo Hrvaško spremenila v najbogatejšo državo.

Od resnih stvari, ki ji lahko zamerimo, je spodbujanje k ustašifiliji, prilivanje olja na ogenj slabih odnosov s sosedi … Nekatere njene poteze, kot tista s čokoladicami, fotografiranje pred ograjo Bele hiše ali poljubljanje zmagovalnega pokala, ki je pristal v rokah Francozov, so samo antologija, pojasnjuje Josipović za Večernji list.

Josipović je bil hrvaški predsednik, ki je obiskal Pliberk.

“Ponosen sem na anti-fašiste, ki so se takrat odločili, da gredo z mano tja pokazati svojo odgovornost do naše zgodovine in prihodnosti. Toda, končno in nedvoumno, moramo sprejeti, da je bilo prav, da smo se zoperstavili Hitlerju in Mussoliniju, ne pa jima služili.

Udeleženci komemoracije v Pliberku s fotografijo Ante Pavelića

“Narodnoosvobodilni boj je bil prava izbira, ustaški kolaboracionizem pa je bil napačen. Zdelo se mi je, da bi Cerkev lahko podprla tak pristop, vendar sem se očitno zmotil. Cerkev se je skupaj z desnico odločila za ustašofilijo in revizionizem. Porazno je, da imamo maše za ustaške zločince. Nisem slišal, da je kdaj koli potekala maša za katerega od padlih partizanov ali celo za duhovnike, ki so sodelovali v NOB,” pravi nekdanji hrvaški predsednik.

Na vprašanje, kakšna bi bila rešitev – ukinitev pokroviteljstva, komemoracija nekje drugje, je Josipović odgovoril: “Nič od tega: Rešitev bi bila iskreno sprejemanje antifašizma kot ene od temeljnih vrednot naše družbe.”

COMMENTS

Wordpress (0)