Ali Domovinska liga ogroža SNS Zmaga Jelinčiča? – Spremembe na parlamentarni desnici – TOPNEWS.si

Ali Domovinska liga ogroža SNS Zmaga Jelinčiča? – Spremembe na parlamentarni desnici

Ali Domovinska liga ogroža SNS Zmaga Jelinčiča? – Spremembe na parlamentarni desnici

V medijih lahko te dni prebiramo številne analize, kaj se skriva v ozadju ustanovitve Domovinske lige, nove skrajno desne stranke, ki bo lovila protimigrantske glasove, ki so bili nekako rezervirani za SNS Zmaga Jelinčiča, pa tudi za stranko SDS Janeza Janše. Glede na napovedi, da bo skupina z imenom Domovinska liga ustanovila stranko, ki jo sestavljajo Janševi donedavni politični sodelavci, so se že takoj na začetku pojavile domneve, da gre za klasično “bypass” stranko SDS, saj si je težko predstavljati, da bi si upali samo pomisliti ustanoviti stranko, brez da bi imeli zato “dovoljenje” ali vsaj tiho soglasje SDS-a oziroma Janeza Janše.

Prav z ustanovitvijo Domovinske lige je mogoče razločiti obrat, po katerem so glasove za rebalans proračuna dali tudi poslanci SNS-a Zmaga Jelinčiča. Ne samo to, da je podprl proračun, ampak je napovedal, da bo tudi po vetu v Državnem svetu, še enkrat zagotovil vnovično podporo ZIPRS-u. “Rebalans z naše strani ni ogrožen, mi ga bomo podprli,” je Zmago Jelinčič prejšnji teden novinarjem pojasnjeval svojo odločitev glede podpore Zakonu o izvrševanju proračuna.

Zmago Jelinčič, ki je sicer na svoj način razložil, da ne gre za trgovsko dejavnost, čeprav je kot prvi “rekel, da bi rad imel letalonosilko ali vsaj podmornico, dali pa so mi samo eno 26 metrov dolgo jahto z imenom Micika.” Seveda Jelinčič ni referenca ali stranka, na katero bi Šarec lahko računal, saj se je v bogati parlamentarni zgodovini večkrat izkazal za partnerja, ki ga ni mogoče obvladovati. Pri glasovanju o rebalansu proračuna je na začudenje številnih Jelinčič podprl vlado Marjana Šarca. Prav dejstvo, da bo Domovinska liga glasove na protimigrantskem polju poskušala jemati SNS, je razlog, zakaj njena ustanovitev Janši koristi.

Če bi kombinacija z Domovinsko ligo uspela, bi seveda to lahko pomenilo dokončni obračun z Zmagom Jelinčičem in njegovo SNS, ki je imela tako rekoč rezervirane skrajno desne in nacionalistične glasove.

Jelinčič sicer svojo odločitev utemeljuje z odnosom Evrope do Slovenije. “Naj Evropa pokaže svoje stališče do Slovenije, naj ne dela več razlike med majhno Slovenijo, majhno po teritoriji in številu prebivalstva in pa ostalimi veliki državami. Velikim državam vse odpušča, nam pa bomo videli, če bo. Na izrecno vprašanje, v kakšnem kontekstu naj to razumemo, oziroma, da gre za nasprotovanje proračunu, Jelinčič pojasnjuje: “Zdaj če bo Evropa delovala enako do nas, potem bodo rekli, no naj vam bo. Če pa se bo pokazala taka, kot jaz mislim, da se bo pokazala, bomo dobili pa po prstih. Z raznimi kaznimi, z vsem mogočim, z raznim odtegovanjem finančnih sredstev in takimi zadevami. Že tako ali tako ne znajo naši nič narediti tam gor, sedaj bo pa še slabše.”

Na novinarsko ugotovitev, da Levica za vlado ni več tako pomembna, potem ko ji glasove zagotavlja Jelinčič in v SD-ju Levici očitajo, da izsiljuje, je Jelinčič dejal: “Tako je, saj Levica dejansko ne izsiljuje vlade, ampak državo. In kar je zelo slabo. Kar nekaj potez je bilo takih, ki jih je Levica izsilila, in ki bodo državo in državljane udarile po glavi že letos v jeseni. In enkrat je treba narediti konec temu izsiljevanju. In treba je pokazati, da so tukaj v državnem zboru še določene politične stranke, ki razmišljajo v korist države ne pa v lastno korist.”

COMMENTS

Wordpress (0)