Severna Koreja razmišlja o prekinitvi pogajanj z ZDA: Ne nameravamo popustiti ameriškim zahtevam! Pompeo in Bolton sta ustvarila vzdušje sovražnosti in nezaupanja! – TOPNEWS.si

Severna Koreja razmišlja o prekinitvi pogajanj z ZDA: Ne nameravamo popustiti ameriškim zahtevam! Pompeo in Bolton sta ustvarila vzdušje sovražnosti in nezaupanja!

Severna Koreja razmišlja o prekinitvi pogajanj z ZDA: Ne nameravamo popustiti ameriškim zahtevam! Pompeo in Bolton sta ustvarila vzdušje sovražnosti in nezaupanja!

Namestnica zunanjega ministra Severne Koreje Choe Son Hui je danes izjavila, da severnokorejsko vodstvo razmišlja o prekinitvi pogajanj o denuklearizaciji z Združenimi državami Amerike.

Na tiskovni konferenci v Pjongjangu je dejala, da ne nameravajo popustiti ameriškim zahtevam, postavljenih na vrhu v Hanoju. Namestnica zunanjega ministra je še dodala, da je za prekinitev pogovorov kriva ameriška stran, ki je bila “preveč zaposlena z iskanjem lastnih političnih interesov in ni imela iskrenega namena, da bi dosegla rezultat”.

Choe Son Hui je izjavila, da sta ameriški državni sekretar Mike Pompeo in ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton ustvarila vzdušje nezaupanja in sovraštva ter s tem preprečila prizadevanja Severne Koreje in ameriškega predsednika za dosego sporazuma.

“Zaradi tega se je vrh končal brez pomembnih rezultatov,” je dejal Sin Hui.

Poudarila je, da bo vodja Severne Koreje Kim Jong-un kmalu uradno povedal, kakšni bodo naslednji koraki države po neuspešnem vrhu, poroča TASS.
Gre za drugo izjavo uradnikov Severne Koreje po zaključku vrha v Hanoju.

Ameriški predsednik je namreč dejal, da sporazum ni bil dosežen zaradi zahteve Severne Koreje po odpravi ameriških sankcij v zameno za denuklearizacijo.

Drugi vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una je potekal od 27. do 28. februarja in se je končal brez dogovora.

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong-ho

Spomnimo, ameriški televizija PBS NewsHour je poročala s tiskovne konference severnokorejskega zunanjega ministra Ri Jong-hoja po propadlih pogajanjih med Trumpom in Kim Jong-unom. Severna Koreja je prosila le za delno ukinitev sankcij v zameno za zaprtje svojega nuklearnega objekta Jongbjon, je povedal severnokorejski minister za zunanje zadeve Ri Jong-ho. Kot je dejal, je razlog nenadne prekinitve vrha liderjev ZDA in Severne Koreje v tem, da je Washington od Pjongjanga zahteval, da naredi še en korak več pri jedrski razorožitvi. “Severna Koreja je predstavila na vrhu realističen predlog, vendar je Washington vztrajal, da Pjongjang naredi še en korak dlje od zaprtja jedrskega objekta”, je izjavil severnokorejski minister.

Ri Jong-ho je na tiskovni konferenci povedal tudi, da je Pjongjang ponudil trajno demontažo celotne proizvodnje jedrskega materiala, vključno s plutonijem in uranom. “Če bi ZDA delno odpravile sankcije, bi Severna Koreja trajno zaustavila jedrsko proizvodnjo, vključno s plutonijem in uranom, pod ameriškim nadzorom,” je dejal Jong-ho. Severna Koreja je, po njegovih besedah, zahtevala od Washingtona delno, ne pa popolno ukinitev sankcij, kar je v nasprotju s trditvijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Ri Jong-ho je še dejal, da bi bil Pjongjang pripravljen iti dlje v smeri denuklearizacije, če bi obe strani naredili več korakov za vzpostavitev zaupanja. Poleg zaprtja Jongbjona je Severna Koreja ponudila tudi trajno ustavitev jedrskih poskusov, je povedal severnokorejski zunanji minister Jong-ho.

COMMENTS

Wordpress (0)