Francija: Krajši odlog brexita ne pride v poštev! – TOPNEWS.si

Francija: Krajši odlog brexita ne pride v poštev!

Francija: Krajši odlog brexita ne pride v poštev!

Francija ne podpira kratkega odloga brexita samo zato, da bi Velika Britanija ponovno poskusila odpreti pogajanja o izhodu Velike britanije iz EU, je dejal tesni sodelavec francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

Britanski poslanci so sinoči s 412 glasovi za in 202 proti podprli preložitev brexita in novo glasovanje o ločitvenem sporazumu. Premierka Theresa May bo zdaj zaprosila EU za odložitev odhoda.

Evropska komisija je po izidu glasovanja ponovila, da preložitev zahteva soglasje vseh 27 držav članic EU-ja. Sporočili so, da bodo preložitev obravnavali na vrhu Unije, pri čemer bo na prvem mestu potreba po zagotovitvi delovanja institucij EU-ja.

Glavni pogajalec Unije o brexitu Michel Barnier je sporočil, da je miren, da spoštuje britanske parlamentarne postopke ter da je odločen braniti interese EU-ja in zgraditi ambiciozne prihodnje odnose med EU-jem in Združenim kraljestvom, takoj ko bo to mogoče.

Krajši ali daljši odlog?

Izglasovani vladni predlog določa, da bo vlada, če bo parlament do 20. marca potrdil ločitveni sporazum, zaprosila EU za enkratno preložitev brexita do 30. junija. Mayeva je novo glasovanje o ločitvenem sporazumu napovedala za prihodnji teden.

Če poslanci ločitvenega sporazuma ne bodo potrdili do 20. marca, bo morala Mayeva na vrhu Evropske unije, ki se začne 21. marca, podati jasen razlog za preložitev in koliko časa bo trajala.

“Kakorkoli, kratki odlog, da bi ponovno odprli pogajanja o izstopnem sporazumu ne pride v poštev,” je dejal neimenovani francoski uradnik.

Možen pritisk na Britanijo

“Torej, ali ne bo sporazuma ali pa bo London spremenil načrt, ki ga za zdaj ne vidimo,” je dodal.

Evropski voditelji bodo naslednji teden razpravljali o morebitnem pritisku na Britanijo, da preloži brexit vsaj za eno leto, da bi Britanija tako imela dovolj časa za premagovanje notranje blokade, je dejal neimenovani evropski uradnik.

Francoski uradniki so že prej napovedali, da bodo vložili veto na odlog brexita, če ga Britanija namerava uporabiti za nove koncesije, povezane z irskim varovalom “back stop”, o čemer se Pariz in evropski voditelji ne želijo več pogajati.

Pariz bi se strinjal z odlogom brexita le, če bi London predlagal novo, izvedljivo rešitev – razpis volitev, drugi referendum ali predstavitev novega načrta, ki bi bil sprejemljiv za vse strani.

Dva tedna pred načrtovanim izstopom Velike Britanije iz Unije, premierka Mayeva grozi z dolgotrajnim odlogom brexita, da bi pridobila čas in prepričala evroskeptike v svoji konzervativni stranki, naj končno sprejmejo sporazum.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je sporočil, da “Med svojimi posvetovanji pred vrhom EU-ja bom države članice EU-ja pozval, naj bodo odprte za daljšo preložitev brexita, če se Veliki Britaniji zdi potrebno znova premisliti o strategiji za brexit in da doseže konsenz o tem,” je zapisal Tusk na Twitterju. Kaj pomeni “za daljši čas”, za zdaj še ni jasno.

COMMENTS

Wordpress (0)