Šef Evropskega parlamenta Antonio Tajani spet razburja: “Mussolini je delal pozitivne stvari” – TOPNEWS.si

Šef Evropskega parlamenta Antonio Tajani spet razburja: “Mussolini je delal pozitivne stvari”

Šef Evropskega parlamenta Antonio Tajani spet razburja: “Mussolini je delal pozitivne stvari”

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je pred kratkim vzklikal živela italijanska Istra in Dalmacija, je izzval nov val kritik, potem ko je izjavil, da je fašistični diktator Benito Mussolini “delal pozitivne stvari za Italijo,” poroča Politico.eu.

Šef Evropskega parlamenta Antonio Tajani, ki je na komemoraciji v Bazovici Istro in Dalmacijo imenoval za italijansko, se je kasneje pod pritiskom evropske javnosti in evropskih poslancev vendarle na koncu opravičil. Vendar, kot kaže, se je odločil, da bo s svojimi izjavami in ocenami dela in vloge fašističnega liderja Benita Mussolinija razburjal še naprej.

Italijanski mediji so poročali, da je Tajani v intervjuju za priljubljeno radijsko oddajo La Zanzara dejal: “Mussolini? Dokler ni napovedal vojne celemu svetu, sledeč Hitlerja, dokler ni uvedel rasnih zakonov, in če izvzamemo dramatični dogodek povezan z Matteottijem (Mussolinijev tekmec, ki ga je ubil fašistični režim op.), je delal pozitivne stvari za izgradnjo infrastrukture v naši državi.

Tajani se tukaj ni zaustavil.

“Treba je biti objektiven”

“Treba je biti objektiven,” je dodal. “Nisem fašist, nikoli nisem bil fašist in ne delim njegove politične misli, vendar moramo biti pošteni, zgradil je ceste, mostove, zgradbe … Vrnil je številne dele naše Italije,” je Mussolinija zagovarjal predsednik Evropskega parlamenta Tajani.

“Napačne stvari so zelo resne: Matteoti, rasni zakoni, vojna. To so vse nesprejemljive stvari,” je dejal Tajani.

Tajani se je poskušal opravičiti na Twitterju

Tajani se je na ostre kritike odzval na Twitterju. “Sram naj bo tiste, ki manipulirajo s tem, kar sem povedal o fašizmu. Vedno sem bil prepričan antifašist, nikomur ne bom dovolil, da bi govoril nasprotno. Fašistična diktatura, rasni zakoni in smrti, ki jih je to povzročilo, so bile najstarejše strani v italijanski in evropski zgodovini,” je zapisal Tajani.

Vendar to ni preprečilo novih ostrih kritik Tajanija v Evropski uniji.

Irska evropska poslanka: Resno, to je šef Evropskega parlamenta?

Vodja socialdemokratov v Evropskem parlamentu Udo Bullman je zato zaprosil za nujno pojasnitev izjave, irska evropska poslanka iz vrst Sinn Féina, Lynn Boylan, pa je ostro kritizirala Tajanija na Twitterju.

“Mussolini je morda odgovoren za 430.000+ umorov, vendar oglejte si njegove ceste in mostove! Resno, to je predsednik Evropskega parlamenta,” je zapisala na Twitterju.

https://twitter.com/LNBDublin/status/1105895401071235072

COMMENTS

Wordpress (0)