Predsednik hrvaškega Sabora: “Spominska slovesnost v Pliberku bo!” – TOPNEWS.si

Predsednik hrvaškega Sabora: “Spominska slovesnost v Pliberku bo!”

Predsednik hrvaškega Sabora: “Spominska slovesnost v Pliberku bo!”

Predsednik hrvaškega Sabora in generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković je izjavil, da bo komemoracija v Pliberku v Avstriji vendarle izvedena, in da bo hrvaški Sabor njen pokrovitelj.

Pred sejo zagrebškega HDZ-ja je Jandroković dejal, “da je glavni cilj spominske slovesnosti, da se spomnimo žrtev, ki so bile pobite ob koncu druge svetovne vojne”.

Dodal je, da se o izvedbi spominske slovesnosti že večkrat pogovarjal, in da pričakuje, da bo po koncu dialoga med hrvaško škofovsko konferenco (HBK) in avstrijsko škofovsko konferenco ugotovljen “tisti postopek, ki bo HBK omogočil organizacijo maše, ki je možna, v soglasju z avstrijsko stranjo.

“Katoliška cerkev na Koroškem je ta mesec zavrnila prošnjo hrvaške škofovske konference za izvedbo letošnjo maše na Pliberškem polju, zaradi politične instrumentalizacije tega dogodka, vendar Jandroković meni, da se prepoved škofije nanaša izključno na škofa, mašo pa bi lahko izvedel duhovnik.

“Kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh, bomo videli. Ali bo prišlo do maše ali do molitve, zagotovo pa bo potekala komemoracija in hrvaški sabor bo pokrovitelj te spominske slovesnosti v Pliberku,” je dejal Jandroković.

Pred kratkim je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović, ko je slišala informacijo, da letošnje maše v Pliberku ne bo, dejala: “Kot predsednica, Hrvatica in vernica globoko obžalujem prepoved maše.”

Predsednik hrvaškega Saboraja je pozval tako tiske z leve, ki negirajo ta dogodek, in ki bi najraje videli, da te komemoracije ni, tako tiste, ki se sklicujejo, da so na desni strani političnega spektra, in ki bi tu želeli neke politične točke, ki bi želeli slaviti Neodvisno državo Hrvaško in ustaški režim, da to ni dobro, da mi to obsojamo, vendar želimo izvesti komemoracijo žrtvam.

Na vprašanje, ali se strinja, da gre pri večini ubitih za poraženo ustaško vojsko, se je Jandroković odzval s proti-vprašanjem: “Ali menite, da je treba premagane vojake ustreliti brez sojenja?

“Če so zakrivili hude zločine, potem bi za to morali odgovarjati, tudi z najstrožjimi kaznimi, vendar ubiti nekoga brez sodišča, je zagotovo zločin,” je dejal Jandroković.

COMMENTS

Wordpress (0)