Orban se je opravičil evropskim poslancem: Žal mi je, da sem vas imenoval s “koristnimi idioti”! – TOPNEWS.si

Orban se je opravičil evropskim poslancem: Žal mi je, da sem vas imenoval s “koristnimi idioti”!

Orban se je opravičil evropskim poslancem: Žal mi je, da sem vas imenoval s “koristnimi idioti”!

Madžarski premier Viktor Orban je evropskim politikom posredoval pismo, ki so sprožili izključitev njegove stranke Fidesz iz Evropske ljudske stranke (EPP), v katerem se opravičuje za žaljive besede, vendar poudarja, da glede migracij ostaja pri svojih političnih stališčih.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade je povedal, da so bila pisma poslana na naslove vseh 13-ih strank v Evropskem parlamentu, ki so zahtevale izključitev Fidesza iz poslanske skupine EPP-ja.

Glede na kopijo pisma, ki ga je imel na vpogled Reuters, je Orban od flamskega krščanskega demokrata Wouterja Bekeja zahteval, da ponovno preuči predlog za izključitev Fidesa.

“Ni skrivnost, da obstajajo resni nesporazumi glede vprašanja migracij, zaščite krščanske kulture in prihodnosti Evrope. Prav tako ni skrivnost, da ne želimo spreminjati našega stališča o teh vprašanjih,” je dejal madžarski premier. Dodal je, da se mu ne zdi pametno, da se na takšen način rešujejo takšna nesoglasja “z izključitvijo stranke iz naše politične družine”. “Zato bi vas prosil, da ponovno proučite svoj predlog za izključitev, če je to mogoče,” je dejal Orban.

Vodja EPP in kandidat za predsednika Evropske komisije Manfred Weber je pred tem povedal, da je Orbanovo opravičilo za žalitev članov EPP-ja pogoj, če želi Fidesz ostati v tej skupini konzervativnih strank v Evropskem parlamentu.

Orban se je opravičil, ker je v nedavnem intervjuju za Welt am Sonntag svoje kritike imenoval za “koristne idiote”, pri čemer je dejal, da gre za Leninov citat, s katerim je, kot je dejal, želel kritizirati določeno politiko, ne pa določenih politikov.

“Rad bi se opravičil, če ste mojo izjavo dojeli kot osebno žalitev,” je dejal Orban.

COMMENTS

Wordpress (0)