Britanski parlament je sinoči zavrnil brexit brez sporazuma. Kaj sledi? – TOPNEWS.si

Britanski parlament je sinoči zavrnil brexit brez sporazuma. Kaj sledi?

Britanski parlament je sinoči zavrnil brexit brez sporazuma. Kaj sledi?

Britanski poslanci so v sredo zavrnili brexit brez sporazuma ter tako odprli pot za odložitev britanskega izstopa iz EU in pozvali premierko Thereso May, da svoj sporazum o “razvezi” z EU še tretjič uvrsti na glasovanje v britanskem parlamentu do najkasneje 20. marca.

Preložitev brexita

Mayeva je opozorila, da bi lahko v primeru že tretje zavrnitve sporazuma, to pripeljalo do dolge preložitve brexita in celo do britanske udeležbe na volitvah v Evropski parlament maja letos.

Premierka je v govoru potem, ko so poslanci zavrnili britanski izstop iz EU brez sporazuma z 321 proti 278, dejala, da odločitev velja ne le za predviden odhod 29. marca, temveč kadarkoli.

Zgodilo se je dan potem, ko so poslanci že drugič prepričljivo zavrnili sporazum o brexitu, ki ga je premierka Mayeva težko izpogajala v Bruslju.

Globoke delitve

Kaotične seje britanskega parlamenta tega in prejšnjih tednov kažejo, da so poslanci močno razdeljeni glede tega, kako se raziti z Evropsko unijo.

Glasovanje, s katerim je bil zavrnjen brexit brez sporazuma (“No-deal Bexit”), je zaenkrat simbolično, saj je Britanija še vedno na poti izstopa 29. marca, saj bi bilo potrebno sprejeti nove zakone, da bi izhod preprečili.

Poslanci bodo v četrtek glasovali o tem, ali bo Britanija zaprosila EU za odlog brexita do 30. junija prav zaradi sprejema potrebne nove zakonodaje.

Mayeva si prizadeva le za kratek odlog

Mayeva je poslance obvestila, da bo EU podprla le kratek odlog, in to le v primeru, če bodo britanski poslanci sprejeli njen sporazum. “Brez tega bi lahko odlog bil daljši,” je dejala.

Možno je tudi, da bodo Britanci morali na evropske volitve, je dejala.

“To ne bi bilo prav, ampak ta dom se mora soočiti s posledicami odločitev, ki jih sprejema,” je dejala.

Frustracije tudi v Bruslju

Zastoj v Londonu je povzročil frustracije tudi v Bruslju. Evropski uradniki opozarjajo britanske parlamentarce, da ne bodo pristali na odlog, če ne bodo slišali, kaj želijo s tem odlogom pravzaprav doseči.

“Podaljšati pogajanja, da bi dosegli kaj?” se je vprašal evropski pogajalec za brexit Michel Barnier v Evropskem parlamentu, kjer je nagovoril poslance pred glasovanjem v britanskem parlamentu.

Obstajata le dva načina za odhod iz EU, s sporazumom ali brez njega, je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije. “EU je pripravljena na oba.”

Glasovanje mora biti izvedeno v naslednjem tednu

Odločitev britanske premierke, da sporazum o razhodu Velike Britanije z EU še tretjič uvrsti na glasovanje, bo verjetno povzročila gnev med številnimi poslanci, saj omenjeni sporazum že dolgo ocenjujejo kot “mrtev”.

Glasovanje mora potekati do 20. marca, saj se dan zatem začne evropski vrh.

Če bo Mayevi uspelo v tretjem poskusu spraviti sporazum skozi parlament, bo Mayeva prosila za krajši odlog do 30. junija, ki bi omogočil, da se sporazum potrdi z novimi zakoni.

V nasprotnem primeru pa Mayeva opozarja, bi se utegnil brexit dodatno oddaljiti.

COMMENTS

Wordpress (0)