Polemika na relaciji Dragan Matić (SMC), Erika Žnidaršič (Tarča) in RTV Slovenija se nadaljuje… – TOPNEWS.si

Polemika na relaciji Dragan Matić (SMC), Erika Žnidaršič (Tarča) in RTV Slovenija se nadaljuje…

Polemika na relaciji Dragan Matić (SMC), Erika Žnidaršič (Tarča) in RTV Slovenija se nadaljuje…

Potem ko je predsednik sveta SMC na Facebook profilu objavil kritični zapis o tem, da je “Zadnja Tarča javne RTV bila dno načina vodenja oddaje, ki spreminja raziskovalno novinarstvo v tendenciozno novinarstvo!”, polemika dobiva nove razsežnosti.

V odzivu oziroma komentarju omenjenega zapisa Dragana Matiča je namreč nekdanji sekretar stranke SMC, Jože Artnak, zapisal, da bi bilo o načinu vodenja in o Tarči potrebno sprožiti razpravo na Svetu RTV Slovenija, kar je bil očitno povod za odziv voditeljice Erike Žnidaršič.

Zadnja Tarča javne RTV je bila dno načina vodenja oddaje, ki spreminja raziskovalno novinarstvo v tendenciozno…

Objavil/a Dragan Matić dne Sobota, 09. marec 2019

Jože Artnak: “Dragan imaš popolnoma prav. Na svetu izvesti najostrejše ukrepe zoper vse odgovorne – tudi generalnega direktorja na podlagi vsega, kar so ugotovili nadzorniki, sicer bo ljudstvo vzelo oblast v roke na drugačen način”.

Erika Žnidaršič pa je kot odziv na družbenem omrežju zapisala: “Tole je pa odziv stranke SMC, ki zdaj prek programskega sveta RTV zahteva sankcije. Ne bo več objav dokumentov, ne bo več preverjanja dejstev, niti neprijetnih vprašanj ob očitnem zavajanju in sprenevedanju. In spet bo lepo, saj ne bo korupcije.”

Sledil je tudi uradni Odziv RTV Slovenija na FB zapis dr. Dragana Matića v zvezi z oddajo Tarča:

“RTV Slovenija ostro protestira nad FB zapisom visokega predstavnika vladne stranke SMC, dr. Dragana Matića, v zvezi z oddajo Tarča. Kulturni in vsebinski nivo njegovega zapisa pomeni napad na svobodno novinarstvo in uredniško politiko javnega medija RTV Slovenija ter na novinarsko in uredniško avtonomijo nasploh. Iz njega lahko razberemo neposreden pritisk na Informativni program TV Slovenija. Prav od nekdanjega predsednika odbora DZ za kulturo bi pričakovali drugačen nivo komunikacije, višji od posameznikov, ki na spletu zbujajo sovraštvo in imajo ponižujoč odnos do novinarjev, s katerimi se morda ne strinjajo.

Oddaja Tarča, v kateri smo razkrivali podatke o nekaterih projektih prejšnje vlade, je bila vsebinsko pripravljena profesionalno, strokovno in v skladu z novinarskimi standardi, ki veljajo za oddaje na RTV Slovenija. V primeru, da so bile v oddaji izrečene napačne trditve, imajo vsi sodelujoči v skladu z ZMED pravico vložiti zahtevek za popravek napačnih trditev, zato je javno obračunavanje z ustvarjalci oddaje, ki predstavljajo dokazljiva dejstva, nedopustno.

Ostro zanikamo tudi izjavo SMC, da voditeljica ni sankcionirala grobe izjave predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, saj ga je na neprimernost takoj opozorila in od njega zahtevala kulturno raven pogovora.

Oddaja Tarča je zaradi svojega koncepta seveda trn v peti mnogim, saj smo v zadnjih nekaj letih v njej razkrili veliko nepravilnosti, ki se dogajajo v Sloveniji. S takim delom bomo nadaljevali tudi v prihodnje, brez da bi se upogibali interesnim skupinam, nekdanjim in sedanjim politikom. Prav pokončna drža, podprta z argumenti, je pripeljala do tega, da ima oddaja Tarča leta 2019 kar 40 % več gledalcev, kot jih je imela v enakem obdobju lani.

Na RTV Slovenija že dalj časa z zaskrbljenostjo spremljajmo različne napade na javni medij, ki kažejo na željo po diskreditaciji novinarskega in uredniškega dela iz političnih in osebnih interesov. Vedno smo in bomo odprti za korektno in strokovno razpravo, ne pa tudi za komentarje na meji sovražnega govora brez vsake mere dostojanstva in s številnimi žaljivkami. Takšnemu načinu vpliva na delovanje RTV Slovenija se bomo odločno zoperstavili.”

Dragan Matič pa se je včeraj ponovno oglasil na Facebooku in pojasnil svoje stališče:

“Zadnjič, ko sem gledal Tarčo, sem bil, kot je razvidno, razočaran. Ker je njena izvedba bila mešanica med Jerry Springer showom in montiranim političnim procesom – torej po načelu: poskusi skregati vse sodelujoče, zlasti pa jim ne dovoli, da se zagovarjajo. Zdaj, ko berem odziv Erike Žnidaršič, pa sem ne samo razočaran, ampak zaskrbljen. Gospa deli moj zapis na FB in glede na njen komentar je jasno, da gre lahko samo za dve varianti:

A – teksta sploh ne razume

B – svoje pomanjkljive sposobnosti zakriva s kričanjem, kako se nad njo izvaja politični pritisk, češ, da jo SMC želi sankcionirati.

Bojim se, da gre za varianto B.”

“Moj zapis je bil objavljen na mojem osebnem FB profilu in ni stališče stranke. Je stališče odjemalca električne energije in rednega plačnika RTV prispevka. V njem je izrecno poudarjeno, da se s temami, ki so bile na Tarči strinjam, ker so prave, aktualne in dobro izbrane. Poanta mojega sporočila ni naj se sankcionira Eriko Ž. Ostaja preprosta in samo ena: gospa Žnidaršič, obnašajte se vendar spoštljivo do svojih gostov in jim dovolite, da zaključijo misel. Oni niso tam zato, da se strinjajo z vami, ampak da predstavijo svoja stališča in poglede. In jim, če se ne strinjajo z vami, ne morete jemati besede in jih prekinjati, oz. jih med njihovim govorjenjem motiti s svojim opazkami. Edin primer, ko je treba koga prekiniti, je sovražni govor in pozivanje k nasilju – v primeru zadnje Tarče celo pozivanje k uboju. To pa bi bilo nujno treba preprečiti. No, tudi to ni uspelo gospe Žnidaršič izpeljati na ustrezni ravni. Upam, da bo naslednjič bolj korektna in profesionalna”.

COMMENTS

Wordpress (0)