Alarmantno opozorilo načelnika avstrijskega Generalštaba: Naša vojska zaradi neprestanega varčevanja ne more več braniti države! – TOPNEWS.si

Alarmantno opozorilo načelnika avstrijskega Generalštaba: Naša vojska zaradi neprestanega varčevanja ne more več braniti države!

Alarmantno opozorilo načelnika avstrijskega Generalštaba: Naša vojska zaradi neprestanega varčevanja ne more več braniti države!

Dunaj – Avstrijska vojska bo kmalu zaradi dramatičnega stanja pomanjkanja denarja kmalu nezmožna izpolnjevati svojih osnovnih nalog, opozarja načelnik generalštaba Robert Brieger.

Briegerjevo opozorilo je prišlo, ko je avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen v interni analizi navedel, da vojska ne more več izpolnjevati svojih ustavno določenih nalog.

Poudaril je, da obstaja velika razlika med ustavnimi nalogami, stanjem proračuna in dejanskim stanjem vojske.

“V zadnjih dveh desetletjih se je vojska dramatično oddaljila od svoje sposobnosti, da sama brani državo. Vojska kmalu ne bo mogla opravljati vojaških nalog zaradi zastarelosti skoraj vseh sistemov oborožitve,” piše v dokumentu. Neprestano varčevanje je privedlo do varnostnih lukenj, se opozarja v interni analizi in dodaja, da je vojska prvič od svoje ustanovitve pred prelomnico, ali lahko še vedno opravlja svojo osnovno nalogo oboroženih sil v Avstriji.

Generalni štab poziva k povečanju proračuna za vojsko s sedanjih 2,2 na najmanj 3,3 milijarde evrov do leta 2022. In potem vsaj en odstotek BDP ali več kot štiri milijarde evrov na leto za kritje “najbolj potrebnega”.

Obsežna obramba zahteva dva odstotka BDP za vojsko, opozarja vojaški vrh.

Avstrijska vojska (Das österreichische Bundesheer)

Če se vojaški proračun ne bo povečal, potem bodo oborožene sile v prihodnje zagotavljale le “storitve pomoči” v primeru nesreč, meni načelnik avstrijskega GŠ Robert Brieger.

Brez naložb bo v šestih letih v vseh segmentih vojske prišlo do izgube sposobnosti delovanja, tako v obrambi zračnega prostora kot tudi pri vprašanju opreme.

Generalštab navaja, da je bila vojska v zadnjih 15 letih znatno oslabljena.

Opozarja se, da je bilo od leta 2004 “prihranjenih” 41 odstotkov letal, 62 odstotkov težke oborožitve, 61 odstotkov oklepnih vozil, 56 odstotkov tovornjakov in 49 odstotkov osebnih vozil.

Kar zadeva osebje, le-to se je zmanjšalo za 16 odstotkov, mobilna moč pa kar za 50 odstotkov, letni kontingent rekrutov pa se je zmanjšal za 47 odstotkov. Dramatične razmere so tudi v infrastrukturi, saj 65% objektov potrebuje večje rekonstrukcije, v 25% primerih le manjša dela in le 10% stavb je v novejšem stanju.

COMMENTS

Wordpress (0)