(VIDEO) Šarčeva koalicija že dvakrat parafirala sporazum z Levico, vendar očitno podpisa sporazuma tudi po današnjem vrhu koalicije na Brdu še ne bo tako kmalu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šarčeva koalicija že dvakrat parafirala sporazum z Levico, vendar očitno podpisa sporazuma tudi po današnjem vrhu koalicije na Brdu še ne bo tako kmalu

(VIDEO) Šarčeva koalicija že dvakrat parafirala sporazum z Levico, vendar očitno podpisa sporazuma tudi po današnjem vrhu koalicije na Brdu še ne bo tako kmalu

Čeprav so koalicijske stranke in Levica med prekinitvijo seje DZ pred glasovanjem o rebalansu proračuna parafirale sporazum o sodelovanju, pravega podpisa ne bo vsaj še mesec dni. Pred koalicijskim vrhom na Brdu Pri Kranju sta tako lider SD-ja Dejan Židan kot tudi predsednik SMC-ja Miro Cerar pred podpisom izpostavila kar nekaj zadržkov do sporazuma. Glede na to, da so iz LMŠ in SAB že sporočili, da bodo podpisali, je odgovor v rokah SD in SMC, ki pa bosta pred podpisom o sporazumu odločali še znotraj organov strank.

Protokol o sodelovanju z Levico vse bolj postaja nekakšen mirovni sporazum za Slovenijo. Mirovnega sporazuma ne sklepamo s prijatelji, temveč s sovražniki. V notranjepolitičnem kontekstu to pomeni pakt o delitvi oblasti. In prav delitev oblasti med formalno koalicijo in “pogodbeno opozicijo” je očitno vsaj sodeč po včerajšnjih tiskovnih konferencah predvsem predsednika SMC Mira Cerarja in pa tudi glede na izjave Dejana Židana predsednika SD-ja še vedno pretrd oreh, da bi ga po dveh parafiranjih na začetku mandata in pred glasovanjem o proračunu enostavno podpisali. Novi moment po parafiranju sporazuma so vsekakor zadnje meritve javnega mnenja, kjer je Levica po levi prehitela vse stranke koalicije, razen LMŠ-ja Marjana Šarca.

Stari politiki oziroma starim strankam so verjetno stopili lasje po koncu, ko je Luka Mesec na sobotnem kongresu dejal, da se »stari politiki v Sloveniji rok trajanja izteka«, in da Levica postaja najmočnejša stranka v državi. Po zadnjih meritvah je namreč že na tretjem mestu. Rezultat je pozicija Levice kot ene najvplivnejših strank v državi, je sporočil Mesec, tistim, ki jih še vedno zmerjajo s »pravljičarji«, pa odgovoril: »V Levici delamo, kar bi slovenska politika zadnjih 25 let lahko in morala delati, pa ni. Zato se stari politiki čas izteka.« Spomnil je na sporazum, podpisan pred dnevi z vlado, s katerim se je Levica postavila »na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskih problemov, dviga davkov na kapital, ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja«

“Z vlado smo prav ta teden, par dni pred kongresom, sklenili sporazum, s katerim se postavljamo na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskega problema, dviga davkov na kapital, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem pa smo v sporazum zapisali še, da se bo vlada lotila pokojninske reforme, ki bo poskrbela za dostojne pokojnine vseh, tudi tistih 78.000 upokojencev, ki so bili omenjeni na začetku in kljub 40 leti dela živijo pod pragom tveganja revščine, da se bo prenehalo z razprodajo državnega premoženja in ustanovilo demografski sklad, ki bo s tem premoženjem dolgoročno in odgovorno upravljal, in da se bo izvedla davčna reforma, ki ne bo tako kot vse doslej razbremenjevala bogatih, bremen pa valila na srednji razred in na revnejše, ampak bo pravičneje obremenila bogate in kapital.”

Predsedstvo SD je včeraj načeloma podprlo sporazum, ki so ga koalicijski partnerji parafirali z Levico, vendar napovedujejo, da ga bodo dopolnili, saj želijo, da delajo bolj pogumno in hitreje, je povedal predsednik SD Dejan Židan. Sporazum mora pred podpisom potrditi konferenca stranke, ki pa bo predvidoma drugi ali tretji teden v aprilu. Glede na odločitev predsedstva SD tako kaže, da ta dokument, čeprav ga načelno podpirajo, še nekaj časa ne bo zaživel. Židan je sicer včeraj dejal, da so pravzaprav večino točk socialni demokrati že uspeli zapisati v koalicijsko pogodbo in bo sporazum z Levico zgolj utrdil tisto, za kar se zavzemajo socialni demokrati.

V neuradnih pogovorih pa so socialni demokrati povedali, da bo stranka sporazum verjetno podpisala, saj bi bila v nasprotnem primeru pod vprašajem kredibilnost predsednika stranke, ki je sporazum prejšnji teden parafiral. A zdaj so v predsedstvu stranke očitno odločili drugače, saj na nek način del oblasti oziroma moči s protokolom dobiva levica.

Pred izjavo Dejan Židana je Miro Cerar na tiskovni konferenci spomnil, da imajo “nekatere resnejše pripombe na omenjeni protokol v SD”. Tako dopušča možnost, da bo ob morebitnih pripombah SD potrebna nova razprava. “Upam pa, da se zadeva ne bo preveč zapletla, ker to ne bo v korist delovanja vlade in države,” je dodal. Čeprav se vsaj sodeč po izjavah zdi, da je SMC bolj bolj zadržan kot SD, saj Miro Cerar pred današnjim vrhom koalicije na Brdu sklical tiskovno konferenco, ki je bila v dobršnem delu namenjena sporazumu z Levico.

Cerar je med drugim dejal: “Poleg tega vas želim obvestiti, da seveda, kot veste, smo prejšnji teden v pogajanjih z Levico glede tistega znanega protokola o sodelovanju med koalicijskimi strankami in levico dosegli nek napredek, predvsem tudi zato, ker je SMC izrecno želela, da se nekatere formulacije v sporazumu popravijo. Šlo je predvsem zato, da smo želeli, da se v pogajanja, ki bodo v prihodnje potekala med levico in koalicijskimi strankami glede posameznih projektov vključi prav vse koalicijske stranke, da torej ni samo ena predstavnica vseh ampak, da pravzaprav vse koalicijske stranke enakopravno sodelujemo pri teh zadevah. No, in to smo, bi rekel, po trdih pogajanjih nekako uspeli uveljaviti. Seveda pa se zavedamo, da s tem Protokol še ni dokončno sprejet. Vse koalicijske stranke smo ga seveda parafirale, zdaj pa moramo vsaj nekatere to parafo potrditi še na pristojnih organih stranke. Tako, da tudi sam bom predlagal izvršnemu odboru stranke modernega centra SMC, da to zadevo čimprej obravnava in nekako zavzame do nje dokončno stališče. Naj povem še to, da je zelo pomembno, da seveda pričakujemo še vedno tudi neko zagotovilo glede javno-finančnih posledic teh projektov, ki smo jih navedli, oziroma, ki so navedeni v tem protokolu, kajti poglejte v preteklih letih smo uspeli državo pripeljati do tega, da ima zdaj konsolidirane, torej urejene javne finance. Še posebej v mandatu prejšnje vlade, torej vlade, ki jo je vodila stranka SMC smo uspeli.

Pred podpisom sporazuma morajo nekatere stranke, tudi SMC, to potrditi še na pristojnih organih stranke. Cerar je ob tem napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke, ki ga bo sklical prihodnji teden, po vrnitvi s službene poti v tujini, predlagal, da čim prej zavzame dokončno stališče.

Ob tem je dejal, da bo SMC sporazum podpisala, če bo na torkovem koalicijskem vrhu od premierja in ministra za finance dobila zagotovilo, da s projekti, ki jih predvideva sporazum, ostajajo v mejah javno-finančne vzdržnosti. “Za zdaj ni razloga za nezaupanje, za zdaj si le želimo dodatnih pojasnil,” je zagotovil Cerar.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da Levica ni vstopila v vlado. S tem, ko včasih podpira vlado, drugič pa ravna kot opozicijska stranka, sicer dobiva politične točke, a odgovornosti ne prevzema, je opozoril. “Kljub temu Levico potrebujemo, zato z njo poskušamo konstruktivno sodelovati,” je pojasnil. Hkrati je dodal pričakovanje, da bo tudi Levica konstruktivna, saj je bil zadnje tedne večkrat priča žaljivih izjav, ki so letele nanj in na druge ministre. “Ne vem, če je to najbolj korekten pristop, da kritiziraš, ko se ti zazdi, celo kritiziraš zelo, bi rekel, brutalno, v nekem primitivnem žargonu, na drugi strani pa se delaš, kot da si ti tisti najbolj pomemben uspešen del koalicije. Zagotovo cenimo, da Levica sodeluje z nami pri pomembnih in dobrih projektih, bo pa treba ta odnos na teh negativnih segmentih izboljšati,” je bil kritičen Cerar. Cerar je imel verjetno v mislih Svetlano Makarovič, ki ga je ob njegovem zavzemanju za podporo Guaidoju ozmerjala kot slinarja.

COMMENTS

Wordpress (0)