(VIDEO) M. Weber – “Lahko končamo v egoistični, nacionalistični Evropi, in bo večina evropskih parlamentarnih strank populističnih ali ekstremističnih” – TOPNEWS.si

(VIDEO) M. Weber – “Lahko končamo v egoistični, nacionalistični Evropi, in bo večina evropskih parlamentarnih strank populističnih ali ekstremističnih”

(VIDEO) M. Weber – “Lahko končamo v egoistični, nacionalistični Evropi, in bo večina evropskih parlamentarnih strank populističnih ali ekstremističnih”

Včeraj je bil na obisku v Sloveniji kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za predsednika Evropske komisije na majskih evropskih volitvah Manfred Weber. Čeprav je bil njegov obisk pred evropskimi volitvami, ga je razumeti predvsem kot izraz podpore trem slovenskim strankam, ki so članice te politične družine, SDS, NSi in SLS. v ospredju je bilo vprašanje usode stranke madžarskega premiera Viktorja Orbana Fidesz, ki ji grozi izključitev iz EPP.

Weber je najprej na Bledu nagovoril udeležence dogodka NSi ob 30-letnici krščanske demokracije v Sloveniji. S predsednikom SDS Janezom Janšo je v Nazarjah obiskal podjetje Podkrižnik, tja so ga v organizaciji SDS odpeljali s helikopterjem, nato pa se je v Cankarjevem domu udeležil slavnostne akademije ob 30. obletnici začetkov SDS. Pozno popoldne se je srečal še z vodstvom SLS, nato pa se je pozno zvečer z avtomobilom odpeljal domov na Bavarsko.

Weber je bil vsaj pred novinarji neomajen. Fideszov napad na evropske institucije in EU za EPP ni sprejemljiv, saj je EPP proevropska stranka, ki ne more sprejeti, da njena članica vodi kampanjo proti EU. Zato več strank v EPP poziva k zamrznitvi članstva ali izključitvi Fidesza iz EPP. “Fideszu smo jasno povedali, kaj morajo narediti, če želijo ostati v naši družini. Potrebujemo namreč dokaz, da spadajo v EPP, in da imamo enotne poglede na prihodnost Evrope,” je dejal Weber in dodal, da je žogica na strani Budimpešte.

Tu pa so se pokazale tudi znane razlike predvsem med Matejem Toninom, predsednikom NSi na eni ter predsednikom SDS, Janezom Janšo, ki je bil v petek na obisku pri Orbanu ter vodstvu Ljudske stranke Marjana Podobnika. Medtem ko je Matej Tonin za blažjo obliko sankcij, saj Fidesz po njihovi oceni do 20. marca ne more izpolniti vseh treh pogojev, ki jih je postavil Weber, in sicer, da Fidesz prekine kampanjo, da se opraviči politični družini, in da uredi delovanje univerze v Budimpešti. Tonin meni, da so vsi ti pogoji sprejemljivi, in da jih Fidesz lahko uresniči.

“Ker se zavedamo objektivnih okoliščin, da je do 20. marca vse to tehnično nemogoče urediti, smo v NSi sprejeli odločitev, da gremo najprej v zamrznitev članstva, in da damo Fideszu drugo priložnost, da se vendarle vrne v okrilje vrednot EPP. Če so to pripravljeni storiti, potem vidimo možnost skupnega nadaljevanja naše poti, sicer ostane le izključitev,” je dejal Tonin in dodal, da je sedaj vse na Fideszu.

Janša pa je ocenil, da je Evropa močna, če je združena. “Usoda velikih je, da so različni,” je komentiral spor v EPP in izrazil prepričanje, da se lahko najdejo kompromisi. “Če se most ne bi zgradil, bi bilo slabo za vse,” je Janša parafriziral Webrovo misel,, ko je dejal, da se vidi v vlogi graditelja mostov in zagotovil, da želijo držati Evropo skupaj.

“Modro vodstvo pomeni, da takrat kadar te razlike ogrožajo nek skupen pogled na prihodnost, lahko najdeš kompromise in sedaj smo v tej fazi. In jaz sem prepričan, da bo tako Evropa ostala skupaj kot Evropska ljudska stranka” Orban je povedal, da se sedaj morajo skupaj sesti vsi liderji, “Janez, jaz Viktor Orban in Joseph Daul, predsednik naše stranke na evropski ravni. Pogovoriti se moramo, doseči soglasje in najti pot za prihodnost”. Po nekaterih informacijah naj bi odločitev oziroma glasovanje o izključitvi Orbana preložili na čas po evropskih volitvah, torej po 27. marcu, in da torej do 20. marca ne bi sprejemali dokončne odločitve o usodi Orbana in Fidesza.

Rdeča nit Webrovih nastopov je bilo predvsem svarilo pred nacionalizmom. Pred majskimi volitvami v Evropski parlament ga namreč skrbi morebitna nizka volilna udeležba in, da bi večino na tokratnih volitvah dobili nacionalisti, ki bi zavrnili sodelovanje z drugimi političnimi skupinami. “Tako lahko končamo v nacionalistični, egoistični Evropi, zato je ključno, da gredo ljudje na volitve podpreti proevropske stranke,” je dejal Weber.

Ne smemo se zbuditi v naslednjem evropskem parlamentu 27. maja, torej dan po evropskih volitvah, kjer bo večina izvoljenih parlamentarcev populistov in ekstremistov, ki zavračajo sodelovanje, zavračajo kompromise. In to je realnost, to se lahko zgodi,” je bil realističen Weber. Weber je sicer zagotovil, da se kot vodilni kandidat EPP bori proti nacionalizmu, ki lahko skupaj z levico ogrozi gospodarsko stabilnost Evrope. Zagotovil je, da EPP sledi sredinski poti, na kateri zagovarjajo stabilnost, sodelovanje in skupne ideje.” Evropejcem ponujamo konkretne predloge za stabilen evro, gospodarsko rast in varovanje naših meja.

Spomnil je, da ima Evropa dober dokaz, kaj se zgodi v primeru uničenja ali izstopa iz EU, za katerega se zavzemajo radikalne stranke. “Britanski volivci so sledili populističnemu pristopu teh strank in sedaj izkušajo, kaj to pomeni – veliko ekonomsko negotovost v Veliki Britaniji in vsakodnevni politični kaos v Londonu,” je navedel in dodal, da so zato temelji EPP, da se držijo evropskega ideala in delajo skupaj: lahko imamo močno nacionalno pozicijo, potem pa pridemo v Evropo in najdemo kompromis.

“Zato se moramo bojevati. Svoje državljane moramo prepričati, da sodelujejo, da gredo volit, da volijo za nas za našo ljudsko stranko po vsej Evropi. Mi smo namreč sredina, nismo za levičarsko Evropo

Glede reševanja arbitražnega spora med Slovenijo in Hrvaško pa je Weber dejal, da verjame, da je za politiko dober pristop, da enako spoštuje sodne primere tako za sodišče EU kot tudi druge. “Zato pričakujemo zdaj epilog tega sodnega procesa. Ampak, vam moram povedati, da v evropskem prostoru ni veliko razumevanja, kako da se ta mejna zadeva ne da rešiti. Ker se ne zdi, kako naj rečem, velik problem.” Dejal je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči. “To je pristop graditelja mostov, da v tem najdemo končno rešitev.”

Prevod tiskovne konference in video nastopa Webra pred novinarji na Bledu objavljamo v celoti:

Suzana: … Orban, prosim pojasnite, kako vi to komentirate.

Weber: Seveda, najlepša hvala za vaše zanimanje, da ste danes z nami. Najprej, preden odgovorim na vprašanje, bi znova rad čestital Novi Sloveniji za 30 obletnico. Tudi mi praznujemo in za nas je velik dogodek, ker, še posebej tukaj, v Sloveniji, smo eni od ustanovitvenih očetov Dežele, veliko borcev za svobod je bilo iz Nove Slovenije, ki so se borili za svobodo in za stanje v kakršnem Slovenija danes je in to je to česar se danes spominjamo, imamo danes v mislih … Lepo je videti, tudi zame kot evropskega politika, da imamo to zgodovino v naši sredini.

Tonin: Hvala, hvala.

Weber: In glede na postavljeno vprašanje, trenutno smo v dialogu s Fidesom, z našimi madžarskimi prijatelji. Lansko leto, v Helsinkih je EPP potrdil, v izjavi, v resoluciji, na našem kongresu, kjer se vse politične družine iz Evrope srečajo, smo potrdili naše osnovne vrednote. Za kaj se zavzemamo, kakšne so naše ideje v ozadju in … upal sem, da bo to zaključilo tudi domačo, notranjo, EPP razpravo o vrednotah in a temu očitno ni bilo tako, saj smo pred dvema tednoma, v Budimpešti videli posterje, kjer je Fidesova stranka močno napadala, naj rečem Evropo, Evropsko Unijo, Institucije na evropskem nivoju. In to, za nas, enostavno ni sprejemljivo. Mi smo pro evropska stranka, mi smo ustanovitvena stranka te evropske unije danes. To sem povedal danes tudi v mojemu govoru in zato ne moremo sprejeti, da nekdo izvaja kampanjo proti Evropi in prav tako proti vrhovnim politikom EPP-ja. To se ne more dogajati. In zato je veliko strank EPP-ja, v tem trenutku 13, zahtevalo izključitev Fidesa iz družine EPP-ja. To je današnji položaj. In, v pismu sem pisal, našemu strankarskemu predsedniku Joseph Tollu, ko je položaj jasen, kaj pričakujemo od Viktorja Orbana in stranke Fides, da storijo, če hočejo ostati znotraj Evropske unije. Naj povzamem. Potrebujemo dokaz, potrebujemo dokaz s strani Fidesa, da pripadajo EPP. Ker pri EPP se ne gre najprej glede številk, moči, ni najpomembnejša velikost skupine, prvi korak pri EPP je, ali spadamo skupaj, ali imamo podobne ideje glede prihodnosti Evrope. In rad bi se zahvalil Mateja, za njegove izjave s tem v zvezi, da je tudi Novi Sloveniji jasno, da potrebujemo tovrsten dokaz od Viktorja Orbana, da v resnici je del EPP družine. Še enkrat, jaz bi rad obdržal skupino in stranko skupaj, jaz sem človek, ki gradi mostove, mislim, da si moramo prisluhniti, v današnji Evropi. To je to, kar, verjetno potrebujemo bolj kot kdaj koli prej. Še posebej med srednje-vzhodnimi evropskimi državami iz bivšega komunističnega področja in tako potrebujemo več stikov, več pogovorov, več moramo govoriti, da se bomo bolje razumeli. A to tudi pomeni, da morata obe strani prispevati. Zato bom odšel, prihodnji teden, spet v Budimpešto in se bom pogovarjal z Viktor Orbanom, pa bomo videli kako se bo izteklo.

Novinar: Govorite o enotnosti, a zdi se … če se spomnite dilemo o uporabi 7. člena, lansko jesen … Nekateri člani EPP so podpirali vašo idejo, da se uveljavi 7. člen, nekateri pa ne. Sedaj nekateri niso tako prepričani, da se izključi Orbana, kako jih boste prepričali, da sledijo vaši ideji in druga stvar: Ali ne gre za vprašanje vaše avtoritete kot vodje EPP in morda prvega kandidata za predsednika prihodnje Evropske komisije, da je skrajni čas, da rečete, mi sledimo določeni politiki, sledimo evropskim vrednotam in jasno vprašati, ali ste not ali ste zunaj?
Weber: To sem storil. Natanko to je sporočilo mojega pisma. Poleg tega, žoga je na strani Budimpešte, žoga ni na polju Bruslja ali Evrope, ali drugih strank, žoga je na polju Budimpešte. Oni se morajo odločiti.

Novinar: Kako boste prepričali slovenske stranke, da bodo privolili v izključitev?

Weber: Lahko ste prepričani, da bom skupaj s predsednikom Tollom skušal predlagati postopek, da se 20. marca predlaga odločitev ali se stranki lahko ponovno združita. Moram, moram, prosim, dovolite mi, da podčrtam en drug vidik. Volili smo, da evropske ljudske stranke, v evropskem parlamentu volijo v prid členu 7. Prvič v zgodovini evropskega parlamenta smo takšen 7. člen aktivirali in to se je zgodilo s prispevkom EPP, da se je doseže dvo tretjinska večina glasov, ki je potrebna v evropskem parlamenta, za takšen postopek. Zato se mi zdi, da smo kot stranka EPP že dokazali, da se nikogar ne obravnava drugače, ko gre za osnovna načela, znotraj evropske ljudske stranke. Rad bi pa poudaril, da imamo nadaljnja vprašanja na mizi. V Romuniji imamo socialistično vlado, ki dovoljuje korupcijo; na Slovaškem imamo socialistično vlado, kjer raziskava o uboju raziskovalnega novinarja, ne poteka po pravi poti; na mizi imamo Poljsko, veliko Držav imamo na mizi, kjer vidimo težave in zato sem prišel jaz, predsednik komisije, rad bi predstavil, za prihodnost, neodvisno pravilo mehanizma zakonov, ker ni stvar strankarske politike. Mi svoje delo opravimo znotraj EPP in drugi morajo delo opraviti na svojih področjih. Zelo peroče vprašanje je, ali še vedno zaupamo ali še vedno branimo to v kar verjamemo kot Evropejci, kaj je osnovno načelo. Svobodni mediji, svoboda prava, neodvisnost prava, vprašanje boja proti korupciji, to so evropski principi in to moramo braniti in zato bi rad na mizo položil neodvisno pravilo mehanizma zakonov in zame je najmočnejša institucija, ki jo imamo, za zaščito naših osnovni načel, Evropsko sodišče. Tudi Poljska je sledila razsodbi Evropskega sodišča, glede kvot na Poljskem. Zato potrebujemo splošen pristop glede implementacije zakonov in to vsa Evropa, ne le nove članice, cela Evropa potrebuje takšen mehanizem.

Weber: Če bi radi še enkrat, Orban sploh ni težava. Če bi radi nekaj zgoščenega o kampanji ali o tem kaj je v njej za Slovenijo, bi vam tudi rad povedal, nekaj idej, če želite, ampak, če ne želite je to vaša stvar, vi ste novinarji …

Novinarka: Pri nas imamo tri stranke, ki so članice EPP. Kako ste zadovoljni sedaj in z njihovimi pripravami na nove volitve.

Weber: Vedeti morate, da je v procesu odločanja, na evropskem nivoju, velikost pomembna. Torej … Stranke EPP danes, največja družina v evropskem parlamentu in brez te podpore evropskega parlamenta nobena stvar za katero se zavzemamo, kmetijstvo, skladi za raziskave in vsa področja, bančna unija, vsa področja o katerih razpravljamo, brez evropskega parlamenta ni odločitve in brez EPP v evropskem parlamentu ni odločitve. Zato bi rad poudaril, da je tudi manjša enota kot je Nova Slovenija del največjega tima v evropskem parlamentu, torej, ljudje v Sloveniji morajo vedeti, da ko voliš za stranko EPP, imaš resničen vpliv, imaš mesto za mizo, odločaš o ključnih stvareh, v parlamentu, na evropskem nivoju. Mislim, da je to pomembno sporočilo na katerega morate biti pozorni in vam daje odgovor, da mora slovenski tim skupaj oblikovati delegacijo in da so mogočni del delegacije, pritisnejo vodjo skupine, ko je to potrebno, da poskrbijo za slovenski interes, zato mislim, da ni dvoma, da imate dober tim in upam, da bomo tako nadaljevali, ampak, spet, to je odvisno od ljudi in, če mi dovolite, je ključno vprašanje za Evropo je nizka udeležba, pomanjkanje spoštovanja do pomembnosti evropskih volitev … Naj dodam dva pomisleka: en je, lahko se zbudimo v naslednjem evropskem parlamentu, 27. maja, dan po evropskih volitvah, in bo večina evropskih, parlamentarnih strank populističnih ali ekstremističnih. Ker smo zavrnili sodelovanje, ker smo morda zavrnili usmeritev kompromisa. In to je resnično. To se lahko zgodi. In potem ne bo kmetijskih skladov v prihodnosti, ne bo predsednika komisije, niti komisije. Lahko končamo v egoistični, nacionalistični Evropi. Zato je sodelovanje, da ljudje gredo na volitve in volijo za resne, pro-demokratične stranke, tako pomembno, tako pomembno za te volitve, letos. In drugi element je: mi mislimo, kot krščanski demokrati, da sta na mizi dve opciji. Ena je Leva Evropa, ko govorimo o veliko modelih v Evropi, ko govorimo o manjši gospodarski rasti … Kjerkoli v Evropi vladajo levičarji, imamo manjšo rast kot v drugih državah in na drugi strani imamo desne ekstremiste, nacionalistično Evropo. In mi, kot krščanski demokrati, iz naše zgodovine, smo središče, mi smo na sredini, na nek način in to ponujamo ljudem – konkretne predloge za stabilen Evro, gospodarsko rast, za zaščito naših meja. Ampak, to je to, kar mi ponujamo in, da zaključim, če dovolite, jaz kot kandidat bi bil tudi rad konkreten, da je Evropa, razumljivo, za ljudi … Na primer, obljubil bom, da v kolikor postanem predsednik Komisije, bom ustavil pristopne pogovore med Evropsko unijo in Turčijo. Mislim, da Turčija ne more postati del Evropske Unije. In kdor voli za eno naših strank članic, bo dobil predsednika komisije, ki bo to storil. Torej, ljudje morajo dobiti jasno idejo kaj dobijo, če volijo eno od EPP strank in isto povem v Madridu, Atenah in isto povem tu, v Sloveniji. Predstavljamo vseevropski program EPP-ja, kjer imamo ideje za prihodnost tega kontinenta, Evrope.

Novinar: Govorite, da je pomembna črka zakona in da so evropske institucije njen varuh … Morda vas povabijo na sodišče, da podaste mnenje o situaciji glede spora na meji, kakšno stališče boste zastopali?

Weber: Veste, da smo v procesu, Slovenija je šla na sodišče, in mislim, da je za politika dober pristop, da spoštuje sodne odločitve, kar se tiče evropskega sodišča ali ostalih sodišč je isto in počakajmo sedaj na izid tega primera na sodišču. Ampak, moram vam povedati, da ni veliko razumevanja, po Evropi, da se to ne bi dalo, na nek način rešiti, saj se na to ne gleda, naj rečem, kot na velik problem. Po Evropi se ljudje sprašujejo, ki poznajo problem, zakaj ga je tako težko rešiti. Zato bom skušal narediti po svojih najboljših močeh, s stališča postavljavca mostov, da končno najdemo rešitev kar se tega tiče.

COMMENTS

Wordpress (0)