(VIDEO) Levica na obletnico “prve petletke” v Trbovljah – L. Mesec: “Naj živi svetovna revolucija” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Levica na obletnico “prve petletke” v Trbovljah – L. Mesec: “Naj živi svetovna revolucija”

(VIDEO) Levica na obletnico “prve petletke” v Trbovljah – L. Mesec: “Naj živi svetovna revolucija”

Včeraj se je v nekakšnem medijskem mrku, ko so bile vse novinarske kapacitete in luči kamer obrnjene proti “desni”, se je v Trbovljah v Delavskem domu na 2. kongresu Levice, ki je potekal pod geslom za Evropo ljudi ne kapitala!, zbralo okoli 300 delegatov. Tako recimo v Trbovljah sploh ni bilo niti novinarjev, niti kamere komercialne POP TV, od državnih televizij pa je bila prisotna samo RTV, druga državna televizija Planet TV, pa je v Trbovlje poslala samo snemalca in kamero. Tako je bila naša kamera ena redkih, ki je zabeležila dogajanje, kjer so ob prihodu udeležence čakali rdeči nageljni ter cooky-ji z rdečo zvezo ali pa križem “Neue Slowenische Kunst” (s kratico NSK).

Vendar navkljub nizki “medijski intenzivnosti ali odzivnosti” na dogodek, se v Levici s tem niso preveč obremenjevali. Kot je v uvodnem nastopu povedal koordinator Luka Mesec: “smo v Levici od marca 2014 “preživeli vse porodne krče in zgolj po petih letih postajamo ena od najvplivnejših strank v tej državi”. Mesec je spomnil, so 1. marca 2014 ustanavljali koalicijo Združena levica. Stranko so po njegovih besedah gradili okrog treh premis; da bodo v nasprotju z neoliberalnimi strankami stali na strani delavstva, revnih, ponižanih in razžaljenih; da to prizadevanje ne bo le fraza, in da bodo obstoječ neoliberalno kapitalistični družbeni red izzvali z novim političnim konceptom, ekološkim in demokratičnim socializmom.

“Odkar smo se pred enim letom zadnjič srečali v kinu Šiška, smo položili dva temeljna kamna na poti v demokratični socializem,” je dejal. “Prvič, vsak, ki dela, mora biti za svoje delo dostojno plačan, in drugič, nikogar, ki ne more več delati, država ne sme pustiti na cedilu. Za to je po naši zaslugi v Sloveniji poskrbljeno,” je pojasnil koordinator stranke.

“Kljub uspešni prvi petletki naše stranke, pa smo predvsem zaradi naše drugačnosti in mladosti še vedno stalno deležni pokroviteljskih in paternalističnih pogledov, ki jih lahko opazite vsakič, ko prižgete TV. Ampak, nanje se ne bomo ozirali, pač pa bomo polje boja razširili in dokazali, da zmoremo čedalje več, in da smo iz meseca v mesec močnejši,” je v uvodnem nastopu dejal Luka mesec ter v nadaljevanju predstavil nekakšen manifest dela, ki so zapisali v sporazumu z vladno koalicijo”.

“Z vlado smo prav ta teden par dni pred kongresom sklenili sporazum, s katerim se postavljamo na čelo boja proti prekarnosti, reševanja stanovanjskega problema, dviga davkov na kapial, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem pa smo v sporazum zapisali še, da se bo vlada lotila pokojninske reforme, ki bo poskrbela za dostojne pokojnine vseh, tudi tistih 78.000 upokojencev, ki so bili omenjeni na začetku in kljub 40 leti dela živijo pod pragom tveganja revščine, da se bo prenehalo z razprodajo državnega premoženja in ustanovilo demografski sklad, ki bo s tem premoženjem dolgoročno in odgovorno upravljal, in da se bo izvedla davčna reforma, ki ne bo tako kot vse doslej razbremenjevala bogatih, bremen pa valila na srednji razred in na revnejše, ampak bo pravičneje obremenila bogate in kapital.”

Mesec je poudaril, da so se postavili na čelo reševanja teh problemov, o katerih se v slovenski politiki govori že leta. Po njegovih besedah v Levici delajo tisto, kar bi slovenska politika zadnjih 25 let lahko delala, pa ni, oziroma, kar bi morala delati, pa ni. “Zato lahko danes mirno rečemo, da se tej stari politiki čas izteka,” je bil odločen Mesec, ki se je dotaknil tudi razmer v Evropski uniji.

Kot vir problemov je označil nedemokratičnost EU, ki, kot je dejal, državljanov ni nikoli vprašala, ali se strinjajo, da krizo, ki je države niso povzročile same, rešujejo same in to z milijardami svojega proračunskega denarja. “To je Evropa finančne oligarhije, ki nam vlada prek institucij, na katere državljani nimamo nobenega vpliva,” je ugotavljal Mesec in napovedal, da gredo na evropske volitve, da zavrnejo tako Evropo, in da izborijo Evropo, kjer ne bo le praznih obljub in večnega razočaranja, ampak upanje in optimizem.

“Tako kot so uporni knapi spreminjali Slovenijo, moramo mi Evropo. Večina težav, ki nas pestijo že celo desetletje, ni slovenskih, ampak evropskih. Reševanje bank z milijardami javnega denarja, je evropski problem. Varčevalni ukrepi so evropski problem. In vzpon nacionalistične desnice je reakcija na te, evropske probleme, “je povedal Mesec.

“Evropa, če hoče preživeti, mora postati tisto, kar nam je obljubljala, da bo, ko smo se ji pridruževali, torej varuh evropskih socialnih držav, ne pa njihov grobar,” je poudaril Mesec. Svoj govor pa sklenil z besedami: “Naj živi svetovna revolucija”.

Nosilka liste kandidatov Levice na evropskih volitvah bo poslanka Violeta Tomić, ki je tudi ena od vodilnih kandidatk Evropske levice. Drugi na listi bo raziskovalec na fakulteti za družbene vede Sašo Slaček Brlek, na volitve pa bo kot zadnji na lsiti sodeloval tudi koordinator stranke Luka Mesec. Zavzemali se bodo za demokratično, solidarno, socialno in okoljsko Evropo. Na listi Levice so še strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije Ana Štromajer, nekdanji rektor mariborske univerze Danijel Rebolj, sociologinja Urška Lipovž, samostojni podjetnik Lovro Centrih in kuharska mojstrica Alma Rekić.

Violeta Tomič je v svojem nastopu dejala, da verjamejo v drugačno Evropo, ki bo prijazna do vseh državljanov. Opozorila je tudi na odsotnost pravice prebivalcev EU pri odločanju o ključnih zadevah. Evropi po njenih besedah trenutno vladajo neizvoljeni birokrati evropske komisije, njim pa tempo narekujejo lobisti. Evropo po oceni Tomičeve vodijo korporacije in multinacionalke, njim so podrejeni vsi zakoni. Požvižgajo pa se na delavske, okoljske in socialne standarde.

“Zakaj je Evropa danes takšna, kot je? Ne zato, ker bi si to želeli njeni prebivalci. Dvomi v Evropo, kot jo poznamo danes, so posledica njene nedemokratičnosti. Prebivalci nimajo vpliva pri ključnih zadevah, ki vplivajo na njihova življenja. Celo njihovi izvoljeni predstavniki v evropskem parlamentu imajo bore malo besede. Evropski Uniji trenutno vladajo neizvoljeni birokrati Evropske komisije, njim pa narekuje tempo 80.000 lobistov, ki obkrožajo Bruselj. Levica verjame v drugačno Evropo. Takšno, ki bo na prvo mesto postavila interese njenih prebivalcev. Evropo, ki bo solidarna, socialna in okoljska!

COMMENTS

Wordpress (0)