(VIDEO) Dvakratni “happening” desnih strank pred evropskimi volitvami – Možnost skupnega nastopa vseh slovenskih strank EPP zgolj teoretična! – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dvakratni “happening” desnih strank pred evropskimi volitvami – Možnost skupnega nastopa vseh slovenskih strank EPP zgolj teoretična!

(VIDEO) Dvakratni “happening” desnih strank pred evropskimi volitvami – Možnost skupnega nastopa vseh slovenskih strank EPP zgolj teoretična!

Včerajšnji “happening” pred evropskimi volitvami, ki mu je dajal ton obisk vodje največje politične skupine v Evropskem parlamentu Evropske ljudske stranke (EPP), Manfred Weber, je glede na trenutna politična razmerja v Sloveniji bil priložnost za resno analizo možnega skupnega nastopa vseh slovenskih strank, ki so članice EPP. Čeprav je omenjeno možnost Weber omenjal že na Bledu, pa so v sporočilu za javnost takšen scenarij omenjali tudi v vodstvu SLS, ki se je z vodilnim kandidatom Evropske ljudske stranke (EPP) za prihodnjega predsednika Evropske komisije srečal srečalo šele pozno zvečer, ko sta se končali obe prireditvi tako NSi v Festivalni dvorani na Bledu kot tudi slavnostni akademiji SDS, ki je potekala v Cankarjevem domu.

Čeprav sta medijsko pozornost pobrala dogodka NSi in SDS, je v kratkem sporočilu za javnost iz SLS bilo moč razbrati, da morebitni skupni nastop desnih strank, ki je glede na realna politična razmerja na desni zgolj teoretičen, ni popolnoma izključen. Bi slovenska desnica torej lahko realizirala tisto, kar ni uspelo liberalnim strankam potem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec zavrnil možnost skupnega nastopa LMŠ, SMC in SAB.

“Vodstvo SLS, na čelu s predsednikom Marjanom Podobnikom, je Manfredu Webru predstavilo tudi priprave stranke na evropske volitve. SLS oblikuje kakovostno listo kandidatk in kandidatov skupaj z Zelenimi Slovenije in Novo ljudsko stranko ter nekaterimi uglednimi predstavniki civilne družbe, še naprej pa je odprta tudi za skupno listo z NSi. Glede na trenutna politična razmerja v Sloveniji, pa bi bilo po mnenju SLS smiselno resno analizirati tudi možnost skupnega nastopa vseh slovenskih strank, ki so članice EPP.”

Razlike v pristopih in nastopih liderjev, predvsem Mateja Tonina na Bledu in Janeza Janše v Cankarjevem domu, vsaj tako se zdi, niso le v niansah. Tako so mediji predvsem povzeli tisti del Toninovega nastopa na Bledu, kjer je med drugim dejal: “Dragi prijatelji, krščanski demokrati ne gradimo na kultih osebnostih, ampak na vrednotah, ki nas povezujejo. Tudi zato smo preživeli vse viharje. Naše delovanje in vse naše politike opiramo na tri vrednote: svobodo, pravičnost in varnost.Te krščansko demokratske vrednote so naše korenine, ki drevo krščanske demokracije držijo pokonci tudi v najhujših viharjih”.

Tonin se je sicer zavzel za možnost dialoga: “V moji mladosti je bila zelo popularna pesem skupine Pop Design, ki je prepevala: »Na koncu sta dve poti, izbereš pa tisto, ki je ni.« Številni krščanski demokrati od Nove Slovenije zahtevajo konkretne rezultate. In prav je tako. Vendar hkrati isti, ki terjajo rezultate, nasprotujejo dialogu z vsemi drugače mislečimi. To je tista pot, ki ne obstaja. Te poti ni. Obstajata pa dve poti: ena je pot konflikta z vsemi, ki mislijo drugače kot mi, druga pa je pot dialoga z vsemi, ki želijo dobro Sloveniji”.

Tudi Janez Janša je na slavnostni akademiji postavil osnove oziroma parametre za sodelovanje, kjer je kot ločnico postavil podporo resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu, ki je že tretjič padla v parlamentu. “Slovenska demokratska stranka je za demokracijo in je proti vsakemu totalitarizmu. Na tej osnovi smo pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro Slovenije, za blaginjo Slovenije, z vsakim, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek, pa če se imenuje levi ali desni, socialni, krščanski ali liberalni demokrat. A demokrat in demokratičen, ne po imenu, ampak po delu in prepričanju, biti mora…

Rekli boste, ali v Sloveniji sploh obstajajo stranke, ki tega osnovnega testa ne zmorejo? Da, žal, obstajajo. Vsi vemo, da obstajajo. Kajti stranka, ki glasuje proti Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, se ne more šteti za demokratično. Lahko je lista čigar in česar koli, demokratična pač ni. In nima nič skupnega z Evropo vrednot, Evropsko unijo in evropsko civilizacijo. Evropska unija, kot je prej dejal naš prijatelj Manfred Weber, je nastala ravno zato, da se preprečijo tragedije iz preteklosti, da nastane politična družina, ki se je sposobna upreti vsakemu totalitarizmu, in ki je sposobna zagotavljati svobodo od Lizbone do Baltika in od Baltika do Jadrana. Mimogrede, v tej resoluciji, ki jo omenjam, piše, da napačna politika do zgodovine navaja na spodbujanje sovraštva in nestrpnosti do drugače mislečih. Uresničevanje te ugotovitve člani in članice SDS praktično žal še vedno vsak dan občutimo na lastni koži.”

Pri tem je Janša ost kritike obrnil na SD. “Ko govorimo o demokratičnosti in demokraciji, spoštovani, stranka, ki domuje in posluje v ukradeni judovski vili, je lahko karkoli, a demokratična in demokratska po vrednotah zagotovo ni. In stranka, ki časti ter proslavlja uničenje enega totalitarizma, hkrati pa časti in poveličuje drugega, ni demokratična. Stara resnica pravi: zlo, ki se spopada z drugim zlom, namreč s tem še ne postane dobro…Zato mi jasno povemo: Hvala, ne, totalitarci vseh barv ste onkraj vrednostnega središča slovenskega naroda in onkraj vrednot evropske civilizacije. Pravzaprav ste nevarnost za oboje. Lahko o sebi mislite karkoli, lahko hreščeči zvočniki vaše propagande ustvarjajo kakršnekoli privide – na koncu je vaše ravnanje tisto, ki vas izdaja. Lahko se imate za prvorazredne, ampak dokler ne boste stopili iz sence totalitarizma, ne boste del demokratičnega loka slovenske in evropske politike.

Po naši zmagi na lanskoletnih parlamentarnih volitvah se je odprla velika razprava o tem, kdo bi s kom sodeloval, kje so ločnice, kaj je ločnica. Tukaj je ločnica. Za dobro države, za skupno dobro lahko sodelujejo demokratične stranke, ki brez vsake rezerve glasujejo za resolucijo Evropskega parlamenta o totalitarizmih, ki imajo negativen odnos do vsakega totalitarizma, ne glede na to, ali jim dajo desni ali levi predznak, takšno ali drugo ideološko barvo. Demokrat je tisti, ki je proti vsakemu totalitarizmu. A spoštovani, ta odgovor je bil potreben zaradi te razprave, ki se je pač vlekla doslej eno leto, in na katero smo doslej mogoče malo premlačno odgovarjali.”

Zavezani prihodnosti – 30 let krščanske demokracije

Zavezani prihodnosti – 30 let krščanske demokracije

Objavil/a NSi dne Sobota, 09. marec 2019

COMMENTS

Wordpress (0)