(VIDEO) Brecelj: “Ministru Fakinu sem pred tremi tedni predlagal, da odstopi” – So v ozadju odstopa lobiji in mafija ali sporazum z Levico o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Brecelj: “Ministru Fakinu sem pred tremi tedni predlagal, da odstopi” – So v ozadju odstopa lobiji in mafija ali sporazum z Levico o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

(VIDEO) Brecelj: “Ministru Fakinu sem pred tremi tedni predlagal, da odstopi” – So v ozadju odstopa lobiji in mafija ali sporazum z Levico o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Včerajšnji odstop ministra Fakina in že isti dan predstavitev novega kandidata za ministra Aleša Šebedra, je vsekakor presenečenje tudi za politične analitike. Gre pravzaprav za rekonstrukcijo vlade v “hodu”, saj je Fakin četrti minister, ki je zapustil položaj in 16. minister na resorju od nastanka države. Od leta 2000 pa sedmi minister na zdravstvenem resorju, kar pomeni, da je povprečni mandat ministrov na tem resorju trajal manj kot dve leti, po letu 2000 pa je rok trajanja ministrov trajal nekoliko dlje. Čeprav naj bi minister Fakin zagotavljal, da se bo v ponedeljek vrnil, se je po obisku Marjana Šarca pri njem doma, vse odvilo z bliskovito naglico.

Potem ko je Šarec v parlamentu komentiral odstop, je kabinet že čez nekaj ur predstavil novo ime za ministra za zdravstvo ALeša Šebedra, ki je nastopil funkcijo direktorja UKC v času mandata SMC, oziroma vlade Mira Cerarja. Je bilo za Blitzkrieg v zdravstvu krivo nedavno parafiranje sporazuma z Levico, ki ima mimogrede danes kongres v Trbovljah, kjer kot pogodbena opozicija zahteva v sporazumu ukinitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Edini lobistični stik, ki ga je minister Fakin objavil, je bil stik z Vzajemno, kar je pomenljivo, saj se ravno zdravstvene zavarovalnice najbolj upirajo ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Fakin pa je v enem od nastopov na nacionalni televiziji dejal, da bi bila ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja brez zagotovitve dodatnih virov smrtno nevarna. In prav ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi lahko bila točka preloma. Pred tremi dnevi je bil podpisan sporazum, včeraj pa se je zgodil odstop.

Najbolj slikovito je ozadje odstopa opisal sinoči v odmevih kirurg Erik Brecelj. Na vprašanje, ali je Aleš Šebeder prava oseba, je dejal, da mu šteje v plus, da je manager. Problem pa je, ker prihaja iz bolnice, ki proizvaja ogromno izgubo, ampak to je lahko tudi priložnost, da pokaže, kako je potrebno spremeniti vodenje bolnišnic. “Velik minus pa je, da ga je postavila stranka SMC. SMC je bil v zdravstvu praktično lutka lobijev in je veliko vprašanje, če se bo gospod, nov bodoči minister, sposoben temu upreti. Čeprav je pa to tudi priložnost, ga bomo pa zato veliko bolj pazljivo spremljali, a je različen od tega, kar je ponujala SMC štiri leta.”

Glede odhajajočega ministra pa je Brecelj dejal: Na začetku zelo visoke obljube, celo populistične s katerimi mislim, da si je dal zanko za vrat. Po šestih mesecih mislim, da ni napravil nič, je pa tudi pokazal in dokazal, da tudi ta vlada ni sposobna obvladovati lobijev. Zakaj on tega ni storil, zakaj javno ne spregovori, je pač to njegova stvar. Mislim pa, da ima tudi ta vlada velike težave z obvladovanjem interesnih skupin v zdravstvu … Zamerim, da je na eni strani govoril, kaj je potrebno spremeniti. Mislim celo, da ni vedel kaj bi bilo treba storiti v bolnišnicah. Zamerim mu, da so mu dobronamerni ljudje ponujali rešitve, ki so enostavne, ne morete verjeti, kako so enostavne, zato, da bi bolnišnice delovale boljše, bolj organizirano, in na ta način tudi več bolnikov pregledale, pozdravile, opravile več diagnostičnih preiskav. Tam, kjer bi lahko čez noč recimo na onkološkem inštitutu zopet začeli z ukrepi, ki bi zboljšali delovanje bolnišnice. Vse, kar je bilo zaustavljeno in je SMC aktivno ustavila in odprla vrata nazaj lobijem in mafiji v zdravstvu, je imel možnost ustaviti. Jaz sem ga sam pozval in mi je sam priznal da so ga, če ga citiram, te barabe že tolikokrat ovirale in škode naredile, da pač ne more, rečeno med vrsticami, napraviti nič. Tudi sem mu že pred tremi tedni predlagal, da odstopi, ker očitno ne obvladuje položaja, ki bi ga moral upravljati.”

Po mnenju Breclja, so stvari v zdravstvu, čeprav vsi delamo/ delate neko znanstveno fantastiko, zelo enostavno rešljive. Predpogoj je, da se te zadeve dela pošteno, da se ne dela uslug lobijem. Ljudem ki že 30 ali 40 let kolobarijo po zdravstvu. Ker tega nobena vlada ni sposobna, raje zgubljajo volitve, kot da bi začeli urejati zdravstvo.

COMMENTS

Wordpress (0)