(VIDEO) Celo predsednik vlade Marjan Šarec je moral vzeti v “bran” SMC, potem ko je bila sinoči že tretja Tarča Erike Žnidaršič namenjena “rezanju SMC kot salame” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Celo predsednik vlade Marjan Šarec je moral vzeti v “bran” SMC, potem ko je bila sinoči že tretja Tarča Erike Žnidaršič namenjena “rezanju SMC kot salame”

(VIDEO) Celo predsednik vlade Marjan Šarec je moral vzeti v “bran” SMC, potem ko je bila sinoči že tretja Tarča Erike Žnidaršič namenjena “rezanju SMC kot salame”

Čeprav je bila včerajšnja tiskovna konferenca predsednika vlade namenjena projektni nalogi za izvedbo predsedovanja Slovenije Svetu EU, se je po seji vlade premier Marjan Šarec ustavil tudi ob očitkih stranki SMC, ki je v preteklem mandatu vodila tako vlado kot gospodarski in notranji resor in se vprašal, s kakšnim smislom je zadnje čase stranka SMC ves čas na tapeti. “Ne vem, kaj je bilo s tem poslom, organi ga očitno že preiskujejo,” je dejal in dodal, da bo počakal tudi na pojasnila gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki je te dni službeno v tujini.

“No jaz se zdaj sprašujem pač, s kašnim smislom je zadnje čase stranka SMC ves čas na tapeti, to je eden od političnih analitikov ugotavljal, da se zadnje čase to večkrat dogaja. Ne vem, kaj je bilo s tem poslom. Bodo pač organi, očitno že preiskujejo, kaj je bilo, ne vem, ker me ni bilo zraven. Dejstvo je, da je tudi gospod Počivalšek v tujini in je že sam povedal, da ko se vrne, bo povedal, kaj je s tem poslom. In bomo videli naprej, kaj bo. Me pa res čudi, da je stranka vsak dan na tapeti, ne vem kakšen smisel to ima.”

Je pa pomenljivo, da je praktično istočasno, ko je predsednik vlade na tiskovni konferenci “branil” SMC, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar v Bruslju novinarjem povedal, da je odredil izredno notranjo revizijo postopkov nabav, povezanih s postavitvijo ograje na meji, ki so jih izvajale službe na ministrstvu za notranje zadeve. Kot je včeraj v izjavi novinarjem v Bruslju dejal, se je za revizijo odločil zaradi medijskih poročanj o domnevnih nepravilnostih.

Poklukar je v zvezi s tem dejal, da gre sicer za zgodbo prejšnje vlade, za katero je izvedel iz medijev. “Takoj ko sem videl, da je šlo za nepravilnosti, in da je bilo omenjeno ministrstvo za notranje zadeve, sem odredil izredni revizijski nadzor nad vsemi postopki,” je dodal. Podatka, ali ministrstvo še sodeluje s podjetjem, pa ni imel.

Intenzivna razgradnja SMC se je sicer začela kmalu po odločitvi LMŠ, da bo na evropskih volitvah nastopila sama, kar je bilo očitno za nekatere znak, da se začenja sezona lova na ministre SMC-ja. Kako sicer razložiti, da je bila sinoči že tretja Tarča, prvi dve sta bili namenjeni ministru Lebnu in maketi ter financiranju stranke, praktično posvečena SMC. Čeprav naj bi prvotno govorili o proračunu, pa je bilo vse skupaj osredotočeno na nakup žice na meji, čeprav naj bi minister Počivalšek po sinočnji vrnitvi iz tujine šele danes pojasnjeval okoliščine celotnega nakupa.

Tako je Erika Žnidaršič Tarčo, ki naj bi bila namenjena reformam in proračunu napovedala kot Tarčo “o napetostih v koaliciji, novih okostnjakih SMC-ja in izsiljevanju Levice”. Zadeva se je začela z dramatičnim prispevkom, v katerem so ponovili izjave Alenke Bratušek iz maja 2017 o tem, “da je več kot jasno, da gre za prirejanje, ponarejanje, saj ne vem, kako naj temu rečem, dokumentov zato, da lahko izbereš tistega, ki si ga želiš… Izpeljali so postopke javnega naročanja in v tem postopku prirejali podatke…Odgovorni so pa vsi, od ministra Počivalška do Zavoda za blagovne rezerve in konec koncev tudi premiera Cerarja, ker jih ščiti,” tako Bratuškova.

Nato pa se je začelo z zasliševanji Erike Žnidaršič. Najprej vprašanjem poslancu LMŠ Pavšiču. “Gospod Pavšič iz SMC-jeve omare padajo vsak dan novi in novi okostnjaki. Bi se moral premier še komu zahvaliti za sodelovanje?” Pavšič je taktično odgovoril, “da dokler ni znano in povsem jasno, kaj se je dejansko zgodilo, je povsem nesmiselno prejudicirati in vnaprej obtoževati koga česarkoli. Tako, da jaz bi vseeno počakal nekaj trenutkov, nekaj mesecev. Ampak pričakujem pa, da se te zadeve, ne tako kot zoper gospoda Jankovića, ko je zadeva trajala, mislim, da dvanajst let, da se te stvari počistijo oziroma raziščejo čim hitreje. Ker vsako tako odprto vprašanje meče vprašanje kredibilnosti na celotno vlado, ne samo na eno stranko.”

Ampak, obsodba in medijski umor in eksekucija mora biti izvršena preden pravosodje naredi svoje, je bila vztrajna Žnidaršičeva. “Ampak, gospod Pavšič, mi vsi tukaj vemo, da ti postopki trajajo dlje, kot traja mandat vlade in tudi mi vsi tukaj vemo, da je zelo malo možnosti, da torej organi pregona dokažejo takšna kazniva dejanja.
Vemo, kako težko to je. Ali v bistvu novim in starim obrazom ustrezajo te prakse pri javnih naročilih, da torej zadeva nemoteno poteka naprej ob takšnih odgovorih, je zaključila Žnidaršičeva.

Pavšič je bil prepričljiv: “Tukaj ne gre za vprašanje komu kaj ustreza in komu ne. Imamo zakonodajo, ki je trenutno veljavna Mi smo tukaj zato, da te zadeve spremenimo in ne moremo gledati, sploh ne jaz, pa tisti, ki smo tukaj novi, kaj je bilo v prejšnjih vladah. Mi zato nikakor ne moremo biti odgovorni…” “Ampak, to so člani vaše vlade, ne, je dodala Žnidaršičeva. “Seveda ampak nekoga obtožiti in ga menjavati samo na osnovi tega, ker obstajajo neki indici, neki sumi, je pa tudi nezaslišano. Ne smemo prejudicirati zadev,” je bil prepričljiv Pavšič.

Ja, ampak, seveda, ena stvar je seveda politična odgovornost, druga stvar so kazenski postopki, ki vemo koliko let trajajo, torej mandata bo prej konec, preden boste karkoli ugotovili, se je jezila Žnidaršičeva.

Najbolj tragikomično je, ko novinarji zahtevajo politične odgovornosti za ministre oziroma predsednika prejšnje vlade kot, da vmes ni bilo volitev in se je mandat samo nadaljeval. Politična odgovornost je bivša vlada oziroma vladajoča stranka plačala na lanskih volitvah, ko je iz 34 odstotkov oziroma 36 poslancev padla na 9,75% oziroma 10 poslanskih mest in izgubila volitve.

Po sestavi nove vlade, ki ne more biti odgovorna za dejanja prejšnje vlade in ministrov, ampak je od tod naprej samo vprašanje kazenske odgovornosti, kar pomeni, da je vsak enak pred zakonom, in če je kršil zakon, kar mu seveda mora biti dokazano v postopku, pač odgovarja pred sodnimi instancami. Res noro.

Celo mladi up stranke Pavlič iz stranke Alenke Bratušek, ki je pravzaprav odprla temo žice pred dvema letoma, je moral ugotoviti, “da so neka naključja zelo čudna, da se v dveh mesecih zoper eno stranko odpreta dve stari aferi, ki sta bili znani že v prejšnjem mandatu.”

Najbolj komično pa je, da se je v prvo vrsto političnih obračunavanj postavila Tarča oziroma RTV, ki Šarčevo koalicijo “reže kot salamo” – že tretja Tarča zapored je obdelovala eno in isto temo.

COMMENTS

Wordpress (0)