V Rusiji sprejeli zakon o nespoštovanju oblasti in državnih organov na internetu – TOPNEWS.si

V Rusiji sprejeli zakon o nespoštovanju oblasti in državnih organov na internetu

V Rusiji sprejeli zakon o nespoštovanju oblasti in državnih organov na internetu

Ruski parlament je sprejel kontroverzni zakon, ki sodiščem omogoča, da obsodijo vsakogar, ki ne spoštuje vlade ali vladnih uradnikov na internetu.

To vključuje tudi nespoštovanje ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kazen do 1300 evrov in 15 dni zapora

Zakon, za katerega kritiki pravijo, da je podoben zakonodaji iz časov sovjetskega obdobja, ko so bili tarča oblasti politični disidenti, nalaga globe do 100.000 rubljev ali približno 1300 evrov.

Ta kazen je predvidena za netočne spletne objave, ki kažejo očitno nespoštovanje družbe, države, ruskih uradnih državnih simbolov, ustave ali oblasti, poroča britanski Guardian.

Tisti, ki ponavljajo kaznivo dejanje, se lahko kaznujejo z dvojno denarno kaznijo ali 15 dnevnim zaporom.

Vodja moskovskega centra Sova (Center za informiranje in analizo je moskovska nevladna organizacija in Think Tank, ki izvaja sociološka raziskovanja predvsem o nacionalizmu in rasizmu v post-sovjetski Rusiji) Alexander Verkhovsky, ki se ukvarja s preučevanjem zlorab ekstremističnih zakonov, je dejal, da bi lahko ljudi zaprli že zaradi komentarjev, kot je “Putin je baraba”, poroča Guardian.

Enako bi se lahko zgodilo v primeru šal na račun parlamenta.

Mnogi so izrazili zaskrbljenost, da je zakon napisan tako, da bi lahko skoraj vsako kritiko oblasti, vključno s satiričnimi memeji, označili za nespoštovanje oblasti.

Šale na račun oblasti bodo možne le še doma v kuhinji

“Kmalu se bomo šalili na račun oblasti le še potihoma v kuhinji,” je zapisal moskovski odvetnik Sergej Švakin na Facebooku.

Zakon je predlagal minister iz Putinove stranke, vendar so ga nekateri ministri kritizirali.

“Če bedaka prenehamo imenovati bedak, slednji ne bo prenehal biti bedak,” je komentiral Sergej Ivanov, član stranke LDPR (Liberalno-demokratska stranka Rusije).

Parlament je sprejel še en zakon, ki oblasti daje pooblastila, da lahko blokira spletne strani, ki objavljajo sporočila, ki niso spoštljiva do oblasti, ali pa take, ki objavljajo lažne novice.

Avtorji zakona vztrajajo, da zakon ni napisan proti opozicijskim spletnim portalom.

COMMENTS

Wordpress (0)