Huawei vložil tožbo proti ZDA – TOPNEWS.si

Huawei vložil tožbo proti ZDA

Huawei vložil tožbo proti ZDA

Telekomunikacijski gigant Huawei je vložil tožbo proti ameriški vladi zaradi zakona, ki ameriškim zveznim agencijam prepoveduje uporabo izdelkov te družbe, poroča BBC.

Huawei trdi, da ZDA niso predložile nobenih dokazov, ki bi upravičili takšno prepoved uporabe njegovih izdelkov, in zavrnil trditve, da je podjetje povezano s kitajsko vlado.

ZDA proti Huaweiju

Združene države Amerike so namreč pred kratkim omejile uporabo izdelkov Huawei zaradi vprašanja nacionalne varnosti in tudi pozvale svoje zaveznike, naj se izognejo sodelovanju s to kitajsko telekomunikacijsko družbo.

Huawei je eden največjih svetovnih ponudnikov telekomunikacijske opreme in storitev v svetu.

Meng Wanzhou, finančna direktorica Huaweija

Ni dokazov

“Ameriški kongres že večkrat ni predložil nobenih dokazov, ki bi podprli sprejete omejitve glede uporabe izdelkov Huawei, zato smo prisiljeni vložiti tožbo,” je dejal Guo Ping, rotirajoči predsednik uprave Huawei.

“Prepoved ni le nezakonita, temveč tudi onemogoča podjetju Huawei, da se vključi v pošteno tržno tekmovanje in tako prepoved na koncu škodi tudi ameriškim potrošnikom,” je dodal Guo Ping.

Kazenska ovadba proti finančni direktorici

Poleg prepovedi uporabe izdelkov Huawei so ZDA tudi kazensko ovadile podjetje Huawei in njegovo finančno direktorico Meng Wanzhou.

Hčerko ustanovitelja Huawei, Rena Zhengfeija, Meng Wanzhou so aretirali na zahtevo ZDA v Kanadi decembra lani, zaradi suma goljufije oziroma zaradi kršitve sankcij ZDA proti Iranu. ZDA so zato na podlagi omenjenih obtožb o prevari finančnih institucij preko prikrivanja informacij o poslovanju z Iranom vložile zahtevo kanadskim oblastem za njeno izročitev.

COMMENTS

Wordpress (0)