(VIDEO) Damir Topolko včeraj novinarju Bojanu Požarju v Wagon pubu predal novo tranšo dokumentov – Razgradnja SMC in Mira Cerarja se nadaljuje: Nova tarča minister Počivalšek – TOPNEWS.si

(VIDEO) Damir Topolko včeraj novinarju Bojanu Požarju v Wagon pubu predal novo tranšo dokumentov – Razgradnja SMC in Mira Cerarja se nadaljuje: Nova tarča minister Počivalšek

(VIDEO) Damir Topolko včeraj novinarju Bojanu Požarju v Wagon pubu predal novo tranšo dokumentov – Razgradnja SMC in Mira Cerarja se nadaljuje: Nova tarča minister Počivalšek

Čeprav se že ni dobro polegel prah okoli makete drugega tira in Jureta Lebna, mimogrede včeraj je Damir Topolko v lokalu Wagon pubu v Zupančičevi jami novinarju Bojanu Požarju predal novo tranšo dokumentov – Topolko pa je bil očitno človek, ki je bil glavni novinarski vir, ki naj bi z ministrstva za infrastrukturo, v javnost odnesel celotno korespondenco, povezano z maketo drugega tira, se je že odprla nova afera.

Tokrat, povezana z nakupom ograje na meji in gospodarsko družbo Minis d.o.o. iz Žalca, ki jo je zastopal Bojan Plohl.

Svet stranke SMC je namreč včeraj odločal o nastopu na evropskih volitvah, kjer je, kot je povedal predsednik stranke Miro Cerar, “ugotovil, da je Stranka modernega centra pripravljena, da gre samostojno na evropske volitve. Listo kandidatov bomo sporočili 21. marca, to je dan, ko bo tudi ALDE sporočil, kateri so njegovi evropski kandidati, do takrat bomo sporočili tudi konkretna imena.”

Istočasno je na drugi lokaciji zasedal svet SAB Alenke Bratušek, ki je prav tako odločal o nastopu na evropskih volitvah. Čeprav je bil prvotni načrt, da bi SAB in SMC nastopila na evropskih volitvah skupaj, je včeraj postalo jasno, da iz tega ne bo nič. Zanimivo pa je, da so novinarji POP TV – ja včeraj iz naftalina potegnili novo-staro afero, povezano z nabavo žice na meji, kjer je glavna “preiskovalka” v preteklosti bila prav Alenka Bratušek, ki je še v času mandata Mira Cerarja zahtevala pojasnila glede nabave žice in najbolj glasno napadala Cerarja in njegove može.

Bratuškova, ki očitno ne more pozabiti, da je Miro Cerar ni vzel v vlado, kljub poskusu, da bi stranki šli na evropske volitve skupaj, ne izpusti priložnosti, da se ne bi maščevala. Tako je prav Topolko, za katerega je Šarec zahteval razrešitev, opogumljen s podporo Bratuškove, odigral ključno vlogo pri odstavitvi ministra Lebna, včeraj pa se je na male ekrane vrnila še afera z žico na meji.

Čeprav se je Cerar sinoči branil, da njegova stranka ni imela nobenih povezav s financiranjem makete drugega tira, ter da ni šlo za prikrito financiranje stranke. Mimogrede, če bi hoteli novinarji kaj več zvedeti o financiranju SMC, bi se morali namesto na Futuro usmeriti na Agencijo Arih. Cerar je zadevo komentiral z besedami: “Ne bom dovolil, da se stranka SMC kar naprej nekaj inkriminira, brez vsakih dokazov,” je glede nakupa žice na meji dejal, da sta bila za nakup pristojna notranje ministrstvo ter ministrstvo za gospodarstvo, ki sta ju vodila Zdravko Počivalšek in Vesna Györkös Žnidar.

“Jaz vam lahko samo to povem, da je bilo takrat potrebno te odločitve sprejeti. Sprejela so jih po strokovnih merilih pristojna ministrstva in njihovi organi v sestavi ministrstev in jaz sem seveda pričakoval in še danes verjamem, da je bilo to storjeno po strokovnih in zakonitih kriterijih.”

Na POP Tv-ju so Cerarjevo razlago interpretirali tako, da si je po pilatovsko umil roke, in da je odgovornost za nabavo ograje preložil na tedanjega in sedanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. Cerar verjame, da je Počivalšek ravnal pravilno in zakonito, ter da mu je zaupal takrat in mu zaupa danes. Njegova pojasnila pa naj bi zahteval samo v primeru, če bo policija začela s preiskavo.

Počivalšek, ki je bil včeraj v Berlinu, naj bi bil po Lebnu tudi naslednja tarča oziroma na spisku za odstrel, svoje zle slutnje je novinarjem zaupal že pred dnevi, ko je pojasnjeval odločitve glede hotelov Bernardin. Očitno je pravilno napovedal, da bo naslednji napad usmerjen proti njemu, kar se je nenazadnje zgodilo že predvčerajšnjim z očitki, ko se je moral zagovarjati glede državnega sekretarja za malo gospodarstvo, nadaljevalo pa z očitki o odgovornosti za nakup žice na meji.

V ozadju naj bi bila vladna odločitev, da mora Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaseči delnice družbe Istrabenz Turizem, s katerimi so zavarovane terjatve DUTB do holdinga Istrabenz, in tako ustaviti prodajo te družbe, ki ima v lasti šest hotelov na Obali. Postopek prodaje se je ustavil tik pred rokom za oddajo zavezujočih ponudb, med interesenti se je omenjal tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić.

“Ne bom govoril o imenih, ampak v vladi smo ocenili, da je prišlo do skritega dogovora o prodaji teh hotelov, zato smo se odzvali. Ocenili smo, da naš državni upravljavec premoženja ni sledil državni strategiji na področju turizma, hotel jih je prehitro in prepoceni prodati nepravemu lastniku na način, da bi prišlo do oškodovanja državne lastnine. Če povem še s svojimi besedami: “Kar so se šli, je bila sabotaža,” je pred dnevi dejal Počivalšek.

Je pa paradoksalno, da so na POP TV-ju le dan potem, ko je Šarec osmešil in deklasiral vodstvo Pro Plusa oziroma Pop Tv-ja s kandidaturo novinarke Irene Joveve za evropsko poslanko, ki je tako javno deklarirala svojo “kompatibilnost s stranko LMŠ”, odprli novo fronto proti Miru Cerarju in SMC-ju, kar lahko samo potrdi teorijo o oddaji 24 ur kot poštnem predalu za vladajočo politiko, za obračunavanje s političnimi sopotniki. Po teoriji Janeza Drnovška pač, ki je ob neki priložnosti novozelandskim kolegom, ko so ga spraševali o izkušnjah koalicijskih vlad, dejal: “Ali veste, kako se stopnjuje beseda sovražnik? Sovražnik, velik sovražnik, smrtni sovražnik, koalicijski partner.”

COMMENTS

Wordpress (0)