Papež Frančišek bo odprl arhiv o papežu Piju XII. in njegovem delovanju med II. svetovno vojno – TOPNEWS.si

Papež Frančišek bo odprl arhiv o papežu Piju XII. in njegovem delovanju med II. svetovno vojno

Papež Frančišek bo odprl arhiv o papežu Piju XII. in njegovem delovanju med II. svetovno vojno

Papež Frančišek je sporočil, da bo popolnoma odprl Vatikanski arhiv o dejavnostih papeža Pija XII. med drugo svetovno vojno, kar Judje zahtevajo že desetletja.

Nekatera judovska združenja verjamejo, da Pij XII, katerega pontifikat je trajal od 1939 do 1958, ni dovolj jasno in glasno obsodil holokavst. Mnogi so papežu očitali »molk«, ko je šlo za »neobsodbo« nacizma.

Vatikan že desetletja trdi, da je papež Pij XII. tiho in v ozadju reševal Jude tako, da ne bi številnim z javnim delovanjem poslabšal situacije.

“Cerkev se ne boji zgodovine”

V govoru članom Vatikanskega tajnega arhiva je papež Frančišek dejal, da bo del o Piju XII. odprt 2. marca 2020.

“Cerkev se ne boji zgodovine,” je dejal Frančišek in dodal, da se na zapuščino Pija XII. gleda s “predsodki in pretiravanjem”.

Ameriški judovski odbor (AJC), ena izmed vodilnih židovskih skupin na svetu, je to odločitev pozdravil.

“AJC že več kot 30 let poziva k odprtju Vatikanskih arhivov iz druge svetovne vojne,” je povedal rabin David Rosen, direktor AJC za mednarodna in medresorska vprašanja.

Pomembno je, da vodilni strokovnjaki za holokavst iz Izraela in Združenih držav objektivno ocenijo zgodovinske podatke iz tega časa, da tudi priznajo napake in požrtvovalna prizadevanja, ki so bila takrat storjena, piše v sporočilu odbora.

COMMENTS

Wordpress (0)