Trump ujet v laži? Severnokorejski šef diplomacije razkril, zakaj v resnici so propadla pogajanja med Trumpom in Kim Jong-unom! – TOPNEWS.si

Trump ujet v laži? Severnokorejski šef diplomacije razkril, zakaj v resnici so propadla pogajanja med Trumpom in Kim Jong-unom!

Trump ujet v laži? Severnokorejski šef diplomacije razkril, zakaj v resnici so propadla pogajanja med Trumpom in Kim Jong-unom!

Ameriški televizijski program PBS NewsHour je poročal s tiskovne konference severnokorejskega zunanjega ministra Ri Jong-hoja po propadlih pogajanjih med trumpom in Kim Jong-unom.

Severna Koreja je prosila le za delno ukinitev sankcij v zameno za zaprtje svojega nuklearnega objekta Jongbjon, je sinoči povedal severnokorejski minister za zunanje zadeve Ri Jong-ho.

Kot je dejal, je razlog nenadne prekinitve vrha liderjev ZDA in Severne Koreje v tem, da je Washington od Pjongjanga zahteval, da naredi še en korak več pri jedrski oborožitvi.

“Severna Koreja je predstavila realističen predlog na vrhu med severnokorejskim liderjem Kim Jong-unom in predsednikom ZDA Donaldom Trumpoma, vendar je Washington vztrajal, da Pjongjang naredi še en korak naprej od zaprtja jedrskega objekta”, je izjavil severnokorejski minister.

Severnokorejski zunanji minister Ri Jong-ho

Ri Jong-ho je na tiskovni konferenci dejal, da je Pjongjang ponudil trajno demontažo celotne proizvodnje jedrskega materiala, vključno s plutonijem in uranom.

“Če bi ZDA delno odpravile sankcije, bi Severna Koreja trajno zaustavila jedrsko proizvodnjo, vključno s plutonijem in uranom, pod ameriškim nadzorom,” je dejal Jong-ho.

Severna Koreja je, po njegovih besedah, zahtevala od Washingtona delno, ne pa popolno ukinitev sankcij, kar je v nasprotju s trditvijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Poudaril je, da je Pjongjang predlagal delno, ne pa popolno odpravo ameriških sankcij. Ameriški predsednik Donald Trump pa je včeraj dejal, da je srečanje zapustil zaradi nesprejemljivih zahtev severnokorejskega voditelja Kim Jong-una po popolni odpravi ameriških sankcij.

Severna Koreja je ponudila trajno ustavitev jedrskih poskusov

Ri Jong-ho je đe dejal, da bi bil Pjongjang pripravljen iti dlje v smeri denuklearizacije, če bi obe strani naredili več korakov za vzpostavitev zaupanja.

Poleg zaprtja Jongbjona je Severna Koreja ponudila tudi trajno ustavitev jedrskih poskusov, je povedal Jong-ho.

Trump je poudaril, da so dvodnevni pogovori v vietnamski prestolnici Hanoi privedli do napredka pri vzpostavljanju odnosov in glavnem vprašanju denuklearizacije, vendar ne bi smelo biti hitenja, zaradi katerega bi dosegli slab dogovor.

COMMENTS

Wordpress (0)