(VIDEO) Spopad titanov – Globoka država in zakulisni boj PR-agencij Future, Pristopa in Stratkoma, Francija Zavrla – TOPNEWS.si

(VIDEO) Spopad titanov – Globoka država in zakulisni boj PR-agencij Future, Pristopa in Stratkoma, Francija Zavrla

(VIDEO) Spopad titanov – Globoka država in zakulisni boj PR-agencij Future, Pristopa in Stratkoma, Francija Zavrla

“Naj ob koncu poudarim, da se dobro zavedam, da v politiki dejstva ne štejejo. Razumem, da je politika v prvi vrsti umetnost možnega, očitno predvsem umetnost možne interpretacije in insinuacije. Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem – četudi v jasni liniji poveljevanja – danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, četudi nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tnalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč.”

Tako dramatično je svoj odstop včeraj na Facebooku razložil Jure Leben, ki je s svojo odločitvijo pravzaprav končal zgodo o maketi drugega tira, kjer je bila tarča pravzaprav stranka SMC in dokončni politični obračun z Mirom Cerarjem in njegovo stranko. V verjetno najbolj natančni analizi zakulisja doslej na Siolu, sta včearj Vesna Vukovič in Primož Cirman zapisala:

“Tudi zato, ker dokazov o povezavi med dogovori o maketi in financiranjem SMC ni, je Cerar verjetno lažje žrtvoval Lebna, ustanovnega člana stranke in svojega družinskega prijatelja. V tem je primer Leben podoben primeru Prešiček. Tudi tam je svojega ministra Šarcu na pladnju v resnici že prinesla njegova matična stranka SD.”

Požar v medijih, ki je ponovno vzplamtel ob maketi drugega tira, je bil tako silovit, da enostavno ni preostalo nič drugega kot, da Leban odstopi in s tem pravzaprav prekine širitev požara na SMC in Mira Cerarja, ki so ga že drugi teden zapored vabili v Tarčo. Mimogrede, na TV Slovenija 1 bodo nocoj že drugič imeli na tapeti Maketo, kar je neobičajno, da bi neko zgodbo kar dvakrat obdelovali na nacionalni televiziji v istem terminu. Cerar je seveda sodelovanje v nocojšnji Tarči gladko zavrnil in po odstopu Lebna pravzaprav ni več zgodbe.

Je pa zanimiva dinamika dogajanja in fenomen medijske obdelave, kjer tako imenovana globoka država in PR-agencije zlahka dosegajo svoje cilje, v katerih pa gre v glavnem za spopad za državni denar. Vse je tako preprosto, saj imajo velik vpliv na POP Tv in 24 ur. kjer enostavno direktno preko urednikov globoka država seveda s PR-agencijami naročajo medijske umore in tako rekoč vodijo celotno politiko, kjer nobena politika nima nobene “šanse”, da bi zmagala ali se oprala. Vsi so morali popustiti, najprej Bratuškova in SAB z Bandellijem, potem SD s Prešičkom in nazadnje SMC z Lebnom.

Da je zadeva podprta z direktnimi naročili medijskim portalom, včeraj je namreč med novinarji zaokrožila informacija, da so se prihodki Požareporta v zadnjem času zelo povečali, in da Bojan veselo kasira. Ne gre za nobeno preiskovalno novinarstvo, ampak za direktna naročila tako rekoč za plačne oglase, za katerimi stojijo medijske PR agencije, ki se koljejo za denar in vpliv ter so pripravljene za svoje naročnike narediti vse tudi “ubijati”, zaenkrat seveda medijsko, vsakega, za katerega naročnik da dovolj veliko vsoto denarja, s katero se finacirajo medijski umori politikov, strank in posameznikov.

Na koncu je pritisk medijev tako močen, da v strankah pravzaprav prosijo Šarca, naj čimprej sprejeme odstope napadenih ministrov, ker enostavno ne morejo vzdržati tempa medijske mašinerije, za katero pa stojijo naročniki, ki tako ali drugače usmerjajo medijske proračune in določajo tarče ter naročajo medijske in politične pogrome. Požar je včeraj objavil tudi seznam “naročil”, kdo od ministrov mora pasti naslednji.

Verjetno je Lebnu žal, da je tako rekoč financiral svojo opozicijo, saj je recimo Sebastijanu Jeretiču v lanskem letu namenil zajetno vsoto denarja, daj je potem Požareport in Faktor, v katerem je Jeretič stalni gost, veselo nabijal Lebna in SMC. Kakšna sveta preproščina, da bi si kupili politični mir enostavno finacirajo svoje najbolj zaklete sovražnike, ki jih potem itak mirno spustijo preko medijske mašinerije.

Če se ponovno vrnem na analizo Siola “Od sendviča do Jureta Lebna: nevarna Šarčeva igra visokih standardov #analiza”, kjer novinarja pišeta o tem, kdo je bil v resnici tarča? Le Leben ali SMC?

“Če si dovolimo špekulirati, so imeli Britanci, ki so za pomoč v Sloveniji najeli komunikacijsko agencijo Pristop, za okrog 50 milijonov razlogov, da na položaj ministra pride nekdo drug. Na primer minister, ki ne bo javno razkrival pritiskov na uslužbence agencije za okolje ali britanske veleposlanice zaradi lobiranja prijavljal Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Na Lebna zaradi Petišovcev zagotovo niso z naklonjenostjo gledali niti v Petrolu, po prihodkih največji slovenski skupini, ki v projektu Petišovci sodeluje prek podjetja Geonenergo.

A afera maketa je zagotovo imela tudi druge tarče, ne le Lebna. V interpretacijah objavljenih elektronskih sporočil se je namreč ves čas omenjala teza, da je šlo pri maketi za obvodno financiranje SMC, verjetne končne tarče afere.

Za zdaj ni dokaza, ki bi to tezo potrjeval. Agencija Futura DDB, ki je v prejšnjem mandatu daleč največji posel, vreden tri milijone evrov, ustvarila s projektom Naša super hrana za ministrstvo za kmetijstvo (vodil ga je Dejan Židan, predsednik SD), v volilni kampanji ni sodelovala s SMC. V stranki pa so pojasnili, da so pred dnevi dobili pozitivno mnenje računskega sodišča o kampanji.”

Denar za PR agencije, ki se koljejo med sabo, je seveda ena plat zgodbe, druga pa je politična, kjer je najprej kazalo, da bi lahko vsaj glede na to, da ima LMŠ v rokah represivni resor, torej policijo, v kabinetu, pa odličnega koordinatorja Damirja Crnčeca, bila preiskava delegirana, saj je šlo verjetno za to, da policija enostavno preiskuje ministre in resorje, ne da bil zato vedel šef policije in minister, vendar je to vsaj sodeč po včerajšnjem nastopu predsednika vlade Marjana Šarca morda napačna sled. Poleg tega, pa ni logično, da bi Crnčec po nalogu Šarca “sesuval” koalicijske partnerje in ministre, glede na njegovo stališče, “da bo naredil vse, da Janez Janša in SDS nikoli več ne prideta na oblast”.

Šarec je namreč včeraj od Bratuškove zahteval, da takoj zamenja ključnega akterja v ozadju Damirja Topolka. Šarec sicer s serijskim sprejemanjem odstopov, da bi ohranil visoko javnomnenjsko podporo, hrani ta medijski konglomerat oziroma pošast, ki zahteva vse več krvi.

Bratuškova bo tako očitno že kmalu imela priložnosti tudi za imenovanje novega šefa direkcije za infrastrukturo, ki objavlja razpise za gradnjo državnih cest in del na železnicah (lani je imela dobrih 600 milijonov evrov realizacije), saj je predsednik vlade dosedanjega direktorja Damirja Topolka danes pozval k odstopu. Zato je sum za politično profiterstvo v aferi z maketo padel na Bratuškovo, ki naj bi kljub dogovorom o skupnem nastopu s SMC-jem na evropskih volitvah imela največji interes, da dokončno razgradi LMŠ in obračuna z Lebnom. Nenazadnje, ne gre pozabiti, da je prav Bratuškova želela okolje in prostor, ki nekako gravitira k infrastrukturnemu ministrstvu.

Prav Topolko naj bi bil tisti, ki je medije zalagal z vedno novimi e-maili in korespondenco na ministrstvu v času, ko sta ga vodila Leben in Gašperšič.

Krepitev moči Alenke Bratušek pa bo ob hkratnem usihanju moči SMC, ki jo javnomnenjske ankete uvrščajo na sam rob parlamentarnega praga, pomembno vplivala tudi na razmerja ob morebitnem nadaljnjem strateškem povezovanju teh dveh strank liberalne sredine.

Ena od teorij je sicer ta, da gre za napad na SMC zaradi Cerarjeve izrazite proameriške linije, ki jo je postavil v času svojega ministrovanja na zunanjem ministrstvu, kjer je v zadnjem času potegnil nekaj izrazitih potez, med drugim tudi priznanje Guaidoja in pa incident britanskega zunanjega ministra Hunta, na katerega naj ne bi reagiral oziroma z zamikom, kar naj ne bi bilo po godu Levici in levemu krilu koalicijskih strank, zato naj bi ga bilo potrebno oslabiti.

In na koncu, še interes opozicije oziroma Janeza Janše, ki je včeraj zapisal, da “vzpostavljeni tempo padanja gnilih jabolk iz vlade nakazuje končni razkrojni čas največje gnilobe tam nekje spomladi 2020”. SDS, v kateri so bili pred nekaj dnevi kritični do glavnih akterjev v aferi pri poslih z maketo drugega tira, se včeraj niso formalno odzvali, njihov komentar je pričakovati v četrtek. Zanimivo pa je, da je vse več namigov o tem, da je Topolko bivši član SDS-a, saj je prav Topolko tisti, ki naj bi celotno korespondenco z ministrstva posredoval medijem.

Resnici na ljubo, je afera prvič izbruhnila že lani spomladi, tik pred državnozborskimi volitvami. Takrat naj bi po ugotovitvah Siola “do medijev iz kroga SDS prišla serija elektronskih sporočil, ki naj bi dokazovala, da je bila maketa v resnici obvod za financiranje Stranke modernega centra (SMC), iz katere prihaja tudi Leben. Zgodbe takrat, pred letom dni, ni pograbil nihče od večjih medijev.

Po junijskih volitvah je celo utonila v pozabo do sredine letošnjega februarja, ko je 30 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana obiskalo prostore direkcije za infrastrukturo, ki je uradno vodila razpis za maketo. Tedaj je zgodba dobila novo dinamiko in glavnega igralca – Jureta Lebna.”

Po junijskih volitvah je celo utonila v pozabo do sredine letošnjega februarja, ko je 30 kriminalistov Policijske uprave Ljubljana obiskalo prostore direkcije za infrastrukturo, ki je uradno vodila razpis za maketo. Tedaj je zgodba dobila novo dinamiko in glavnega igralca – Jureta Lebna, ki ga policijska odredba za preiskavo sicer ne omenja. In na koncu sta prava zmagovalca celotne afere pravzaprav nekdanja zakonca Pelko.

Nataša Pelko, nekdanja soproga Stojana Pelka (LDS, Zares, Pozitivna Slovenija, Zavezništvo Alenke Bratušek …), (LDS in Zares), ki je skupaj s Futuro med volilno kampanjo svetoval Miru Cerarju, pred dnevi pa je prevzel posle šefa Cerarjevega kabineta na ministrstvu za zunanje zadeve. Nataša Pelko, ki je Lebnu zadala zadnji udarec, pa je zaposlena kot uslužbenka vladnega podjetja 2TDK, d.o.o.. Res zanimivo, da je Cerar zaposli Pelka kot šefa kabineta, njegova nekdanja partnerka Nataša Pelko pa mu sesuje Lebna, ki je Cerarjev družinski prijatelj in ključni človek SMC-ja.

COMMENTS

Wordpress (0)