(VIDEO) Kako dolgo bo Šarec še lahko sprejemal odstope ministrov? Se LMŠ pripravlja na izredne volitve? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako dolgo bo Šarec še lahko sprejemal odstope ministrov? Se LMŠ pripravlja na izredne volitve?

(VIDEO) Kako dolgo bo Šarec še lahko sprejemal odstope ministrov? Se LMŠ pripravlja na izredne volitve?

Presenetljiva informacija, da je minister za okolje Jure Leben premierju Marjanu Šarcu že v torek ponudil svoj odstop, je v državnem zboru odjeknila med sejo odbora za mednarodne odnose, na kateri je bil tudi zunanji minister Miro Cerar. Cerar se je z Lebnom pogovarjal že zjutraj, opoldne pa se bo srečal z predsednikom vlade Marjanom Šarcem, ki naj bi pozno popoldne javnosti predstavil svojo odločitev glede odstopa ministra.

Novinarska kolegica, ki spremlja današnje dogajanje, je zadevo komentirala takole: “Če bi bila jaz na Cerarjevem mestu, bi tudi sama ponudila odstop in potem bi rada videla, ali bi ga Šarec sprejel in, ali je res pripravljen na izredne volitve. Špekulacije o tem, da naj bi Šarec uporabil Vučičev scenarij, so že nekaj časa v obtoku med novinarskimi kolegi. Vučič je namreč sredi mandata izvedel izredne volitve in dobil 60 odstotkov.

Seveda se postavlja vprašanje, kdo bo kriv za morebitni razpad koalicije in za izredne volitve. Seveda je ponudba Lebna o odstopu, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt, nekoliko specifična.

“Kljub temu, da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,” je zapisal Leben, ki je eden od ključnih ministrov SMC-ja, in če ga bo Šarec danes zamenjal mimo volje Cerarja, bi to utegnilo imeti resne posledice za koalicijo.

Seveda obstajata dva scenarija, ali želi Šarec res čimprej na volitve in valorizirati svojo visoko javnomnenjsko podporo in ministre koalicijskih strank, kot bi se reklo, menjuje po tekočem traku samo zato, da bi jih spravil ob živce, da bo eni od koalicijskih strank počil film in bo odšla iz koalicije. ter s tem izzvala izredne volitve.

Drug scenarij oziroma špekulacije pa so, da bi Šarec lahko naredil koalicijo z Janšo, če bi se sesula sedanja kompozicija vladajoče koalicije, kar je sicer manj verjetno, ni pa zunaj utemeljenega dvoma. Kreator oziroma scenarist celotnega dogajanja naj bi bil vsaj po virih iz ene od koalicijskih strank posebni svetovalec Marjana Šarca Damir Crnčec, ki naj bi mu svetoval oziroma usklajeval slabitve koalicijskih partnerjev. Janez Janša je v enem od tvitov zapisal: “Bravo Damir, ko je razgrajevanje koalicijskih partnerjev dobilo takšno dinamiko, da ga ni mogoče več slediti, saj se dogaja na dnevni bazi”.

Pravkar sta se na Gregorčičevi sestala predsednik SMC Miro Cerar in predsednik vlade Marjan Šarec. Po neuradnih informacijah je bila ponudba za ostop Lebna dogovorjena s predsednikom stranke SMC, ki se je z Lebnom danes zjutraj tudi srečal. Kot pravijo viri iz vlade, naj bi Šarec popoldne po vsej verjetnosti sprejel odstop ministra Lebna.

Kako daleč bo šla celotna zadeva, seveda še ni jasno, bo pa pozno popoldne po odločitvi Šarca jasno, v katero smer se pravzaprav nagiba celotna arhitektura političnega prostora.

COMMENTS

Wordpress (0)